آشنایی با آفات زیره سبز و روش پیشگیری و مبارزه با آنها

 

         

برنامه غذایی زیره سبز
کنترل علف های هرز زیره سبز
آشنایی به بیماریهای زیره سبز
روش کاشت زیره سبز
برداشت و پس از برداشت زیره سبز

 

تریپس

تریپس نیز از گروه آفات مکنده می باشد و حشره بسیار کوچکی است که لارو ، پوره و حشره بالغ آن از شیره گیاهی تغذیه می کند. معمولا این حشره در قسمت های پوشیده و بسته گیاه از قبیل برگ ها و جوانه های باز نشده، کاسبرگ ها و سایر قسمت های گل زندگی می کند.

کنترل زراعی

با توجه به اینکه حشرات بالغ این آفت زمستانه را لابلای بقایای گیاهی و کلوخه ها در مزرعه سپری می کنند بنابراین عملیات زراعی از قبیل زیر خاک کردن بقایای گیاهی با شخم پاییزه و یخ آب زمستانه اثرات بسیار مثبتی بر کنترل و کاهش جمعیت آفت دارد.

 

بیشتر بخوانید: کنترل آفت شته زیره سبز

راب(حلزون)

یکی دیگر از آفات مکنده است که با چسبیدن به قسمت های مختلف گیاه از شیره ی گیاهی تغذیه می کند. این آفت معمولا شب هنگام خارج شده و به گیاه آسیب می رساند.

 

کنترل زراعی

اجرای عملیات زراعی پاییزه و زمستانه مبارزه با آفات ، در کاهش جمعیت آفت اثرات مثبتی دارد.

کنترل شیمیایی

در صورت نیاز به کنترل شیمیایی می توان با نظر کارشناسان و مروجین از از طعمه مسموم مناسب استفاد کرد. لازم به یادآوری است که طعمه ها بایستی هنگام غروب در مزرعه پخش شوند.

 

بیشتر بخوانید: کنترل علف های هرز زیره سبز

 

 

کرم غوزه و کرم طوقه بر ( اگروتیس)

از جمله آفاتی هستند که لارو آن به زیره سبز خسارت وارد می کند. کرم غوزه از برگ تغذیه کرده و کرم طوقه بر ( که به آن قنچ یا خنج زمستانه نیز گفته می شود ) به طوقه گیاه حمله و از آن تغذیه می کند و باعث قطع طوقه و خشکی گیاه می گردد.

کنترل زراعی

الف- رعایت آیش و تناوب ، به عبارت دیگر بایستی از کشت زیره سبز پس از محصولاتی  که میزبان این آفات هستند از قبیل ذرت، حبوبات و سیب زمینی خودداری کرد.

ب- از آنجا که لاروهای این دو آفت زمستان را در بقایای گیاهی ، زیر کلوخه ها و داخل خاک مزرعه می گذرانند، اجرای عملیات شخم پاییزه و یخ آب زمستانه برای از بین بردن  آنها بسیار مفید است.

کنترل شیمیایی

در صورتی که خسارت کرم طوقه بر زیاد باشد می توان با نظر کارشناسان و با استفاده از سموم مناسب و سبوس ، طعمه مسموم تهیه و هنگام غروب  در مزرعه پخش کرد.

 

کنه ها

در پاره ای از مزارع زیره سبز نمونه هایی از کنه های نباتی من جمله کنه قهوه ای دیده شده است. معمولا این آفت در اواخر فصل رشد و در سالهایی که هوا زودتر گرم می شود و به دلیل کمی بارندگی ، رطوبت نسبی محیط کاهش می یابد، ظاهر شده  خسارت می زند . بنابراین در شرایط فوق ، مزارعی که دیرتر کاشته شده و از نظر مراحل رشد و نمو نسبت به سایر مزارع عقب تر هستند بیشتر در معرض حمله این آفت قرار می گیرند، لذا رعایت تاریخ  کاشت صحیح ( کاشت زود هنگام ) در محدوده تاریخ کاشت هر منطقه ، بهترین شیوه مبارزه با این آفت می باشد.

همان گونه که در کنترل عف های هرز اشاره شده ، مجددا تاکید می گردد که حتی الامکان بایستی از مصرف سموم شیمیایی خصوصا در مراحل پایانی رشد زیره سبز به منظور بالا بردن کیفیت محصول تولیدی، خودداری نمود.

 

بیشتر بخوانید: کنترل علف های هرز زیره سبز

 

 

شته ها

از گروه آفات مکنده هستند و با تغذیه از شیره گیاهی موجب ضعیف شدن گیاه و کاهش کمی و کیفی محصول میشوند. شته سبز هلو و شته سیاه باقلا از جمله گونه هایی هستند که بیش از سایر گونه های شته در مزارع زیره سبز دیده شده اند.

کنترل زراعی

نتایج بررسی ها نشان داده است که رعایت تاریخ کاشت صحیح در هر منطقه و کاشت زود هنگام، باعث کاهش شدید خسارت شته ها به این محصول می شود به عبارت دیگر کشت کرپه (کشت های دیرهنگام) بیشتر در معرض خسارت این آفات قرار می گیرد. بنابراین باید سعی شود که در اولین فرصت مناسب در محدوده تاریخ کاشت هر منطقه ، اقدام به کشت نمود.

کنترل شیمیایی

در صورتی که به هر دلیل اجباری بر استفاده از سموم شیمیای برای کنترل شته ها در مزرعه زیره سبز باشد، توصیه می شود که با مشورت کارشناسان و مروجین از سموم شته کش کم دوام مثل هوستاکوئیک و پریمور با حداقل مقدار توصیه شده استفاده شود و نیز زمان مصرف( ترجیحا قبل از گلدهی ) با زمان برداشت، فاصله کافی داشته باشد.

آفات انباری

 محصول زیره در صورت توقف در انبار نا مناسب و خصوصا انبارهایی که سابقه آلودگی به آفات انباری به ویژه شپشه آرد (سوسک آرد ) Tribolium SP. و لارو بعضی از انواع سوسکهای خانواده Dermestidae را دارند، مورد تغذیه و خسارت قرار می گیرد.

کنترل

به منظور جلوگیری از بروز خسارت به محصول زیره در انبار ضمن پرهیز از مبارزه شیمیایی که احتمالا در عطر و طعم ترکیبات زیره اثر سوء خواهد داشت ضرورت دارد نکات ذیل اعمال گردد.

الف- سطح اخلی انبار دارای پوشش سیمانی و بدون خلل و فرج باشد تا محل تجمع و محیط مناسب تکثیر حشرات نباشد.

ب- در داخل انبار از پالت های استاندارد استفاده گردد و محصول روی آنها قرار داده شود.

ج- انبار دارای دریچه های کافی جهت تهویه و تبادل حرارت باشد و دریچه ها مجهز به توری مناسب باشد.

د- قبل از ورود محصول به انبار دیوارها وکف انبار کاملا تمیز و غبارگیری شود و در صورت سابقه استفاده قبلی با مالاتیون 57 درصد به میزان 3 گرم در متر مربع سمپاشی گردد.

ه – محصول در گونی یا کیسه های نو عاری از آلودگی نگهداری شود.

و- در فصول گرم و سرد با باز و بسته کردن دریچه ها ، انبار تهویه و حتی الامکان خنک نگهداری شود.

ز- از انبار نمودن محصول زیره به مدت طولانی خودداری گردد.

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط سیده زهرا رضوی
سیده زهرا رضوی

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید