بیماری ­های گلابی

 

بیماری آتشک گلابی

در بین بیماری‌ها، بیماری آتشک یکی از مهم ­ترین بیماری‌های این گیاه است که توسط باکتریErwinia amylovora ایجاد می‌شود. وجود تابستان‌های گرم با هوایی خشک در جلوگیری از شیوع این بیماری نقش دارند. نواحی آلوده که می‌توانند بر روی برگ‌ها، شاخه‌ها و گل‌ها باشند، چروکیده و سیاه رنگ می‌شوند. در مورد ساقه‌ها ابتدا نوک ساقه آلوده می‌شود و آلودگی به سمت پایین پیش می‌رود و میوه نیز قهوه‌ای ـ قرمز می‌شود. گاهی ترشح شیره کرم رنگی از نواحی بیماری مشاهده می‌شود. قسمت‌های بیمار را می‌توان به خصوص در زمان هرس یعنی در اواخر زمستان به همراه ۱۵ سانتی­ متر از قسمت سالم ساقه جدا کرد و زمانی که مشغول انجام عمل برش هستید مرتباً قیچی خود را با الکل ضدعفونی کنید تا بیماری از ساقه‌ای به ساقه‌ای دیگر منتقل نشود. همچنین باکتری‌ها بر روی برگ‌های ریزش کرده و خار و خاشاک روی زمین زمستان گذرانی می‌کنند بنابراین تمیز کردن پای درخت می‌تواند به جلوگیری از شیوع این بیماری کمک کند.

بیشتر بخوانید: کاشت گلابی

بیماری زوال گلابی (Pear Decline)

یکی از مهم­ ترین بیماری­ های گلابی، بیماری زوال گلابی است که در حقیقت نوعی ناسازگاری تحریکی است. یعنی عامل بیماری که مایکوپلاسما است توسط پسیل گلابی به درختان انتقال می­ یابد و از طریق آوندهای آبکش، به طرف محل پیوند، پایین می­ آید. اگر پایه حساس باشد، آوندهای آبکش درست در زیر محل پیوند از بین رفته و بر روی تنه حلقه­ ای ایجاد می­ شود که به مرور ریشه ­ها دچار گرسنگی شده و سپس رشد تاج کاهش یافته و درخت پژمرده شده و از بین می ­رود. به استثنای پایه­ های P.betulaefolia که کاملاً مقاوم است، تقریبا تمامی پایه ­های بذری به آن حساسند.

بیمارگر زوال گلابی فیتوپلاسما است که از طریق پیوندهای پوستی و چوبی منتقل می­ شود، همچنین این بیمارگر توسط پسیل گلابی (Psylla pyricola) نیز انتقال می­ یابد. درخت­ های آلوده ممکن است ناگهان پژمرده و خشک شوند. علایم بیماری زوال گلابی به دوشکل عمده­ ی زوال تدریجی (Slow decline) و زوال سریع (Quick decline) بروز می­کند.

در زوال سریع، درختان ناگهان پژمرده می ­شوند و در طول چند هفته می­ میرند. زوال سریع اغلب در درختان پیوند شده روی پایه های گلابی حساس شرقی مثل Pyrus serotina و غیره دیده می­ شود. درحالت زوال سریع که عمدتاً در تابستان و پاییز اتفاق می ­افتد، درخت آلوده ناگهان سبز خشک می ­شود و درخت در مدت کمتر از چند هفته دچار مرگ سریع می­ شود. یک لایه­ ی قهوه ­ای رنگ ممکن است در محل پیوند مشاهده شود. در برخی منابع، این لایه عامل زوال درختان معرفی شده که با بستن آوندها، مانع انتقال جریان مواد غذایی بین تاج و ریشه می­ شود و بر حسب تشکیل سریع یا تدریجی این لایه، زوال سریع یا تدریجی اتفاق می­ افتد.

در زوال تدریجی نشانه ­ها بیماری طی مدت طولانی و پس از چند روز بروز می ­کند و در این مدت شاخه ­ها رشد کمی دارند. در این گونه درختان برگ­ ها سبز کم­رنگ، کوچک، چرمی و کم هستند و لبه ­ی آن­ها به سمت بالا لوله می ­شوند. این برگ­ ها اغلب در تابستان قرمز می ­شوند و قبل از موعد خزان می ­کنند و می ­ریزند. این درختان ممکن است سال­ ها زنده بمانند و یا بعد از چند سال از بین بروند. در اوایل آلودگی درختان، شکوفه­ ی فراوانی تولید می ­کنند ولی با پیشرفت بیماری شکوفه ­دهی کاهش می­ یابد و گل­ های کمتری تبدیل به میوه می ­شوند و میوه ­های تولید شده ریز هستند. شکوفه­ دهی خارج از فصل، علامت دیگری از این بیماری می ­باشد. زوال تدریجی اغلب روی درختان پیوند شده روی پایه ­های متحمل­ تر مثل Pyrus communis و غیره بروز می­ کند. به طور کلی در درختان آلوده، حلقه آوند آبکش فصل جاری درست در زیر منطقه پیوند تخریب شده و آوندهای آبکشی جایگزین شده در این منطقه، دارای عناصر آوندی کوچک و باریک ­تری نسبت به حالت طبیعی هستند. شدت علایم طی سال­ های مختلف ممکن است دچار نوسانات قابل توجهی شود، به طوری که ممکن است برای چند سال ناپدید شده و سپس دوباره ظاهر ­شوند.

لکه برگی گلابی

از دیگر بیماری‌ها می‌توان به لکه سیاه گلابی و سایر بیماری‌های لکه برگی قارچی اشاره کرد. این بیماری‌های قارچی به طور کل موجب کاهش قدرت رویش درخت و محصول می‌شود. لکه‌های تیره رنگ علاوه بر برگ‌ها بر روی میوه‌ها نیز می‌توانند شکل بگیرند و موجب بروز شکاف بر روی میوه‌ها شوند. در این بیماری‌ها نیز تمیز نگه­ داشتن پای درخت و استفاده از قارچ کش‌هایی همانند تیوفانات متیل به همراه مانکوزب از همان ابتدای بهار و البته بعد از ریزش گلبرگ‌های گل‌ها توصیه شده است.

از دیگر بیماری‌های گلابی می‌توان به پوسیدگی ریشه ناشی از قارچ فیتوفترا، قارچ عسلی، پوسیدگی تلخ، گال طوقه و کلروز ناشی از وجود آهک در خاک اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: آفات گلابی

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید