بسته کارافرینی کشت گیاه نعناع فلفلی در ایران

نعنا فلفلی یکی از پرمصرف ترین گیاهان دارویی است که مقدار مصرف سالانه اسانس آن در جهان به حدود 7000 تن میرسد. گیاهی است علفی و چندساله، دارای ساقه های خزنده (استولون) و ساقه های زیرزمینی (ریزوم)، ساقه اش چهارگوش به رنگ قرمز مایل به بنفش که برگ های بیضوی شکلی به صورت متقابل روی آن قرار می گیرند. گل های آن به رنگ بنفش هستند و میوه اش کپسولی به رنگ قرمز است که دارای بذوری بدون قوه رویشی می باشد. نعنا فلفلی یک گیاه دورگ (هیبرید) است که به طور خود به خودی در طبیعت به وجود آمده و والدین آن را spicata.M و Maquatica ذکر کرده اند. طعم تند برگ های آن سبب شهرت این گیاه به نام نعنا فلفلی شده است.
 


 

 

برخی از محققان منشاء آن را آسیا و برخی دیگر، انگلستان می دانند. این گیاه بومی کشور ما نیست ولی به طور وسیع در اکثر استانها کشت می شود. نعنا فلفلی را در اکثر مکان ها می توان کاشت ولی درشرایط روز بلند و رطوبت بالا و دمای 18 تا 20 درجه دارای بهترین عملکرد کمی و کیفی است. به دلیل داشتن ریشه های سطحی بایستی در فواصل کوتاه و به مقدار نسبتا زیاد آبیاری شود. این گیاه خاک های لوم شنی با مقدار هوموس بالا و اسیدیته 5 تا 8 را می پسندد.

 

خواص دارویی و درمانی نعنا فلفلی

بيشترين مصرف نعنا فلفلي به منظور تهيه اسانس است. اين گياه داراي خواص دارويي و دارای مصرف فراواني از جمله در داروهاي ضدنفخ، ضدباكتري، محلول هاي دهان شويه، و نيز در صنايع غذايي، بهداشتي، آرايشي و نوشابه سازي ميباشد. از اين گياه درتركيب داروهاي گياهي توليد شده در كشور از جمله آلتادين، ماسومنت، قطره نعنا، منتاوآليكوم استفاده شده است.

محصولی که در ایران از این نوع نعنا به دست می آید، ”قطره کارمینت“ (Carmint) است که میتوان آن را با توجه به خوراکی بودن نعنا، درتمام سنین (از نوزادان تا افراد مسن) بدون هیچ محدودیتی مصرف نمود. محصولات حاصل از این گونه نعنا ضمن اثرگذاری سریع از عارضه جانبی برخوردارنیستند و با داروها و غذاها تداخل ندارند.

نکته مهم تاثیر محصولات نعنا در درمان نفخ و دل درد این است که ترکیبات موجود در اسانس (رایحه) این گیاه درعرض چنددقیقه (حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه) جذب می شوند و مشکلات حاصل را مهار می کنند. نیز در صورتی‌که همزمان با مصرف غذا خورده شوند از ایجاد نفخ و دل درد جلوگیری می‌کنند، بنابراین، دارای خاصیت درمانی بوده و مانع نفخ و دل درد میشوند.

نعنا فلفلی دارای خواصی مانند: ضداسپاسم، پیشگیری کننده از استفراغ، ضدنفخ و خنک‌کننده است. منتول موجود در اسانس اش یک ماده آنتی باکتری قوی است و از اسانس نعنا فلفلی برای معطرکردن داروها و خمیردندان ها و... استفاده می شود. در اکثر شکلات های نعنای و آدامس ها از اسانس این گونه نعنا استفاده می شود.

 

بیشتر بخوانید: بذرگیری گیاهان دارویی

 

ازديدگاه طب سنتي

از نظر طبيعت طبق نظر حكماي طب سنتي خيلي گرم و خشك (از درجه دو) است و از نظرخواص معتقدندكه فرح افزا و بازكننده گرفتگي و انسداد مجاري ميباشد. مقوي معده و روده و قلب است؛ قوت تر ياقي و ضدسمي دارد؛ ضدعفوني كننده و مدراست؛ ترشح ادرار و حيض را زياد ميكند؛ به عبارت ديگر تا حدودي قاعده آور است. با سركه براي رفع سردرد نافع است. ضماد آن براي بيماري هاي بلغمي و درد سينه مفيد است. دم كرده آن براي سكسكه، دلپيچه و قطره قطره ادراركردن و خردكردن سنگ مثانه و درد رحم نافع است. براي ريه مضر است و بايد به طور متناوب خورده شود. براي رفع سردرد (ميگرن) و سرگيجه نافع است. براي رفع آشفتگي و حالت استفراغ و رفع ترشي معده نیز مؤثر است.

به همراه مقداری از صمغ عربي براي رفع سياه سرفه، سرفه هاي تناوبي و گريپ و سرماخوردگي و ضعف بينايي مفيد است. در استعمال خارجي از دم كرده آن براي تسكين دردهاي عصبي و سياتيك و براي نرمي استخوان كودكان ميتوان آنها را با دم كرده سوسن بر استحمام كرد.

- نعنا، بادشکن است و گازمعده و روده را از بین میبرد

- تقویت‌کننده معده و بدن است

- ضدتشنج و ضدسرفه است

-  یک فنجان چای گرم نعنا سینه را آرام می‌کند

- مسکن، آرام بخش و قاعده آوراست

-  استفاده از نعنا دردشکم را برطرف می‌کند

-  درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا میباشد

- ناراحتی های عصبی را بر طرف می‌کند

-  برای تسکین درد دندان نعنا را در دهان گذاشته و بجوید

-  آشامیدن چای نعنا یا عصاره نعنا خونریزی سینه را قطع می‌کند

-  کمپرس نعنا درد سینه و پهلو را از بین میبرد

- کرم های روده و معده را می‌کشد

-  برای از بین بردن سکسکه و دل به هم خوردگی و استفراغ، نعنا را با آب انار ترش بخورید

-  ادرار را زیاد می‌کند

- برای رفع قولنج و دردهای روده معده و هضم نشدن غذا چای نعنا بنوشید

- برای از بین بردن گلو درد چای نعنا غرغره کنید

- معرق است، از این رو تب را پایین می آورد

- در هنگام سرماخوردگی بینی را با چای نعنا بشویید
 


 

پرورش نعنا فلفلی

نعنا فلفلی گیاهی چندساله است و به همین دلیل آماده سازی اولیه خاک دارای اهمیت فوق العاده ای میباشد. درتابستان (برای کشت پاییزه) یا در پاییز (برای کشت بهاره) 20 تا 30 تن کود دامی کاملا پوسیده را به همراه 50 تا 90 کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و 60 تا 90 کیلوگرم در هکتار کود ازته به خاک اضافه می‌کنیم. عملیات شخم و تسطیح را اندکی قبل ازکاشت انجام میدهیم. کشت پاییزه بر کشت بهاره ترجیح دارد، چون در فصل پاییز خاک دارای رطوبت کافی است و گیاه در فصل بهار زودتر رشدش را شروع می‌کند.

روش های تکثیر نعنا فلفلی به ترتیب اهمیت عبارتند از:

تکثیر رویشی از طریق ریشهاست (استولون):

استولون نوعی ساقه و دارای گره هایی است که از محل آنها ریشه تولید میشود. استولون های دارای حداقل 2 گره را که از گیاهان 2 تا 3 ساله جدا کردیم برای کشت استفاده می‌کنیم. فاصله کشت بین ردیف ها 50 سانتی متر است و فاصله دو بوته روی ردیف ها 20 تا30 سانتی مترمیباشد.

تکثیر رویشی از طریق پاجوش:

در اواخر بهار (خردادماه) پاجوشه ای دارای 8 تا 10 سانتیمتر را از بوته های 2 تا 3 ساله جدا کرده، در زمین مورد نظرکشت می‌کنیم. برای هر زمین به 112 تا 134 هزار پاجوش نیاز داریم.

در مورد عملیات داشت توصیه میشود هر ساله 90 تا 120 کیلوگرم در هکتار کود ازته به خاک اضافه شود؛ دو سوم آن را در فصل بهار قبل از رویش و یک سوم آن را پس از اولین برداشت سالانه به خاک اضافه می‌کنیم. افزودن سایر عناصرغذایی به آزمایش های خاک و وضع گیاه بستگی دارد. آبیاری منظم و تاحدودی هم مبارزه با علف های هرز توصیه میشود.

سر شاخه های گلدار و برگ های گیاه برداشت میشوند. روش و زمان برداشت به نوع مصرف اندام های جمع آوری شده بستگی دارد. برای استخراج اسانس، برداشت را در زمان گلدهی و برای استفاده از پیکر رویشی، برداشت را قبل از گلدهی انجام میدهیم. برداشت توسط دست یا ماشین به تعداد 2 تا 3 مرتبه در طول فصل رویش صورت میگیرد. گیاه را از فاصله 5 سانتی متری خاک قطع می‌کنیم. طبق توصیه محققان بهتر است تا قبل از خرداد ماه برداشت صورت نگیرد، چون تا این زمان نعنا دارای مقدار زیادی منتون است که سبب کاهش کیفیت اسانس میگردد. عملکرد سالانه محصول تازه 12 تا 20 تن در هکتار است که حاصل آن، 30 تا 60 کیلوگرم اسانس و 3 تن محصول خشک میباشد.

بیشتر بخوانید: فراوری مغزهای درختی

 

فرآوری

قسمت هاي مورد استفاده نعنا شامل برگها و سرشاخه هاي گلدار آن است. برگها و سرشاخه های گلدار دارای 1 تا 2 درصد اسانس، تانن، فلاونویید، کولین و یک ماده تلخ هستند. اسانس نعنا فلفلی دارای بیش از 20 نوع ترکیب شیمیایی است که مهمترین آنها عبارتند از: منتول (40 تا 60 درصد)، منتوفوران، منتون، پیپریتون، پولگون، سینئولو ... .

منتون و پولگون بیشتر در برگهای جوان قرار دارند و اسانس گلها، منتول کمتری دارد. ساقه ها معمولا فاقد اسانس هستند و بررسی ها نشان داده است که نعناهای کشت شده در مناطق نسبتا سرد و مرطوب دارای اسانس بیشتری میباشند. اسانس نعنا فلفلی توسط تقطیر با بخار آب استخراج میشود که به رنگ زرد روشن است. اسانس نعنا فلفلی را در ظروف پی.وی.سی نمیتوان نگهداری کرد؛ زیرا این ظروف در مجاورت این اسانس به سرعت نرم میشوند و تغییر شکل میدهند.

داروهاي رسمي موجود در ايران كه با استفاده از گياه دارويي نعنا ساخته شده اند شامل پودر كارامين،كارميناتيفو محلول خوراكي گريپواتر است كه همگي برطرف كننده سوء هاضمه، نفخ و درد ناشي از آن ميباشند.

از ديگر داروهايي كه گياه دارويي نعنا در آن كاربرد دارد قرص جويدني ماسومنت است كه دررفع حساسيت و خارش گلو، سرفه و نفخ معده موثراست. قطره آلتادين از ديگر داروهايي است كه درآن گياه دارويي نعنا كاربرد دارد. اين قطره در درمان التهاب و تحريك مخاط گلو، و به عنوان خلط آور در سرفه هاي تحريكي ناشي از افزايش ترشحات مجاري تنفسي فوقاني، موثراست.

 

خلاصه مدیریتی / اجرایی

گیاه نعنا فلفلی به لحاظ دارویی طب سنتی جایگاه ویژه ای دارد. به دلیل مقاوم بودن گیاه به خشکی، میتوان آن را در اکثر نقاط کشور کشت کرد. با توجه به کم آبی در کشور، کشت این گیاه میتواند بدون هیچ مشکلی انجام پذیرد. عرضه این گیاه به دلیل خواص فراوان آن، میتواند مورد توجه صنایع داروسازی نیز قرار گیرد.

علاوه بر برگهای این گیاه از شاخه های نعنا در صنایع دستی و نیز دارویی استفاده میشود. با توجه به خاصیت ضد درد این گیاه از آن در پمادهای موضعی استفاده میشود. در کشور ژاپن، از اسانس آن برای از بین بردن بوی کفش ها که در طول زمان به وجود می آید استفاده میشود. از آنجا که این گیاه خاصیت خنک‌کنندگی دارد در لوازم آرایشی، عطرها، خمیردندانها و شیرینی ها استفاده میشود.کشور ما، صادر کننده این محصول به نقاط دیگر دنیا نیز می باشد.

طبق نتایج و مصاحبه های انجام شده با یکی از بزرگترین تولید و صادرکننده های این محصولات گیاهی در ایران، ایشان اظهار داشتند که کشور امارات یکی از بزرگترین کشور هایی است که ایران به این کشور این محصول را صادر می کند. جالب آن که خود امارات محصول دریافتی از ایران را به دیگر نقاط جهان با نشان تجاری خود صادر می‌کند. هدف از کشت این گیاه افزایش میزان تولید و سپس افزایش میزان صادرات آن به کشورهای همسایه میباشد.

تجزیه و تحلیل

محیط کسب و کار

از آنجایی که این گیاه را در اکثر نقاط کشور میتوان کشت کرد، همه امکانات لازم مثل نهاده ها و شرایط محیطی و ... برای پرورش آن مهیا است. این گیاه به دلیل بهره دهی اقتصادی چند منظوره وکم هزینه بودن پرورش آن میتواندبسیارمقرون به صرفه باشد.



 

اندازه بازار و نرخ

عوامل مهمی در کشت و پرورش گیاهان دارویی تأثیرگذار میباشد؛ از جمله، مادهی موثر، اکولوژی منطقه، میزان دما، شدت نور و... که موجب رشد بیش از پیش محصولات، افزایش تولیدات و افزایش قیمت میشود. همچنین، سیاست های دولت و نرخ تورم و دیگر عوامل اقتصادی در روند رشد میتواند تاثیرگذار باشد. با تمام این موارد می توان رشد 15 - 10 درصدی را برای این محصول درسالمتصورشد.

 

بررسی روند بازار

با توجه به اینکه این گیاه از جهات مختلف قابلیت مصرف و فرآوری دارد، بازار خوبی برای آن می توان در نظر گرفت. از آنجایی‌که میزان تقاضای محصول با توجه به دلایل گفته بالا زیاد است، قیمت مناسبی برای آن میتوان پیش بینی کرد. از طرفی، هزینه تولید گیاه نیز پایین است، از این رو میزان سودآن می تواند بیشتر از محصولات دیگر باشد.

 

بررسی رقبا

پرورش گیاهان دارویی در کشور حرکتی جدید و نوپا است. کشت این گیاهان با هدف افزایش تولید ماده موثر، کاری تخصصی است. به همین دلیل افراد زیادی برای پرورش این گیاهان اقدام نکرده اند. از این رو رقابت برای این محصولات زیاد نیست. اما، برای کسب بازار خارجی و افزایش میزان صادرات می بایست محصولی با هزینه کمتر و ماده موثر بییشتری تولید کرد.

 

بیشتر بخوانید: آشنایی با گیاه نعناع فلفلی

 

توجیه اقتصادی

مدیریت مالی

فعالیت های متنوع و متغیر بنگاه های اقتصادی ایجاب میکند تا در مقابل شرایط متغیر و غیرمطمئن، واکنش های سریع از خود نشان دهند. در این میان، نقش مدیریت مالی این بنگاه ها و تولیدکنندگان در جمع آوری اطلاعات صحیح و به موقع و تحلیل آنها برای تصمیم گیری نهایی حائز اهمیت میباشد. جهت تحلیل هر فعالیتی لازم است اقلام هزین های (پرداخت ها) و درآمدی (دریافت ها) مشخص شوند.

 

الف) هزینه ها (پرداختی ها)

هزينه هاي سرمايه گذاري فعالیت، شامل هزینه هایی است که به ایجاد و راه اندازی کسب و کار می انجامد. این هزینه ها عبارتند از:

1 – هزینه های سرمایه ای

منظور پرداخت های طی دوره ایجاد و شروع فعالیت و پیش از بهره برداری میباشد که شامل هزينه هاي خرید زمين، خرید سیستم های آبیاری، ساختمان ها و تاسيسات، ماشين آلات و تجهيزات، نصب تأسیسات و تجهیزات، تهیه وسایل نقلیه، هزینه های قبل از بهره برداری (هزينه تهيه طرح و نقشه، مشاوره، اخذ مجوزها و ثبت شرکت و تسهیلات، عقد قرارداد و آموزش و ...) و هزينه هاي پيش بيني نشده ميباشد.

 

2 – هزينه هاي جاري:

این هزینه ها شامل هزینه های ثابت و متغیر تولیدی است.

 

هزینه های متغیر تولیدی:

منظور هزینه هایی است که با تغییر مقدار تولید، تغییر می‌کند و مستقیما به تولید بستگی دارد؛ به عبارت دیگر، این بخش شامل هزینه هایی است که به شروع کار واقعی و تداوم فعالیت های کسب و کار می انجامد. این هزینه ها شامل هزينه هاي آماده سازی زمین، كاشت، داشت و برداشت محصول، حقوق و دستمزد مستقیم به کارشناسان و کارگران دائمی و فصلی، هزینه تدارکات و هزينه هاي پيش بيني نشده میباشد. هزینه آماده سازی زمین شامل هزینه های تسطیح، شخم و دیسک، کرت بندی، هزینه کود و کودپاشی قبل از کاشت، آب بهاء و آبیاری قبل از کاشت و...، هزینه های کاشت شامل تهیه نشاء یا پاجوش، حمل، کاشت پاجوشها

و...؛ هزینه های داشت شامل آب و آبیاری، کود و کودپاشی، سم و سمپاشی، مبارزه با علفهای هرز و... هزینه های برداشت شامل برداشت دستی، حمل و بارگیری و... میباشد.

 

هزینه های ثابت تولیدی:

منظور هزینه هایی است که با تغییر مقدار تولید، تغییر نمی‌کند و مستقیما به تولید بستگی ندارد. این هزینه ها شامل هزينه هاي استهلاک و تعمیر و نگهداری ساختمان ها و تاسیسات، ماشین آلات و وسایل نقلیه، اجاره زمین، بیمه، اقساط وام های دریافتی، مالیات و عوارض، تبلیغات و آگهی، عضویت در اصناف و انجمن های تخصصی و هزينه هاي پيش بيني نشده میباشد.

 

ب) درآمدها (دریافتی ها)

برای برآورد درآمدها، تعیین میزان تولید محصول اصلی و فرعی، تعیین میزان فروش و خودمصرفی ها، تعیین قیمت محصول اصلی و فرعی لازم است. این هزینه ها شامل موارد زیر هستند:

 

شاخص های توجیه اقتصادی فعالیت ها

در این بخش پس از محاسبه هزینه و درآمدهای ایجاد شده، بایستی شاخص های سودآوری (بازده فروش، نسبت فایده به هزینه، دوره برگشت سرمایه و...) برآورد شوند تا اطمینان حاصل شود که هدف انجام فعالیت ها، اقتصادی یا غیراقتصادی است. اگر فعالیت دارای دوره تحلیل سرمایه گذاری باشد بایستی برای سال های مختلف دوره تحلیل، هزینه ها و درآمدها محاسبه و با نرخ تنزیل مناسب به ارزش کنونی (Present Value) تبدیل نمود. برای تبدیل ارزش زمانی پول از روش های اقتصاد مهندسی (فرمول های پرداخت یک‌بار و سری های یکنواخت) استفاده

میگردد.

 

بازده فروش:

این شاخص نشان میدهد که از کل ارزش ناخالص محصول تولیدی چند درصد سود برای تولیدکننده حاصل شده است؛ به عبارت دیگر، یک ریال فروش چند درصد سود به همراه داشته است.

                                      100 ( * ( ارزش ناخالص / سود ) = بازده فروش

 

نسبت فایده به هزینه:

این شاخص همان نسبت ارزش حال منافع به ارزش حال هزینه ها است. به این مفهوم که یک ریال سرمایه گذاری چند ریال منافع به همراه دارد. این نسبت را با واحد « بزرگتر، کوچکتر یا مساوی واحد» می سنجند. اگر این نسبت بزرگتر از واحد باشد نشان میدهد یک ریال سرمایه گذاری در فعالیت، بیشتر از یک ریال منفعت در بر داشته است. بنابراین، هدف انجام فعالیت های اقتصادی است. اگر این نسبت کوچکتر از واحد باشد نشان میدهد یک ریال سرمایه گذاری در فعالیت، کمتر از یک ریال منفعت در برداشته است. بنابراین، انجام فعالیت غیراقتصادی است. اگر این نسبت مساوی یک باشد بسته به اهمیت فعالیت بایستی به سراغ توجیه های مناسب دیگر رفت.

                                 ارزش حال هزینه ها / ارزش حال درآمدها = نسبت فایده به هزینه

 

 

نرخ بازده سرمایه گذاری فعالیت:

نرخی است که ارزش حال خالص فعالیت را برابر صفر با نرخ بهره بلندمدت بانک ها مقایسه می کنند. اگر این نرخ بزرگتر از می سازد. این نرخ را معمولا نرخ بهره بانکها باشد نشانگر آن است که سرمایه گذاری در فعالیت دارای بهره و بازدهی بیشتری در این نسبت به پس انداز سرمایه در بانک میباشد، یعنی سرمایه گذاری اقتصادی است. معمولا روش ابتدا یک جدول گردش نقدی تشکیل میشود که ستون اول مربوط به دوره تحلیل با درنظر گرفتن سال صفر به عنوان سال شروع سرمایه گذاری است. ستون های بعدی مربوط به هزینه ها و ارزش ناخالص فعالیت میباشد. به تعداد ستون های هزینه و درآمد در جدول، ستون مربوط به ارزش حال و ارزش حال خالص ایجاد میگردد. این شاخص به روش آزمایش و خطا با در نظر گرفتن دو نرخ تنزیل فرضی محاسبه میگردد.

 

دوره برگشت سرمایه:

این شاخص نشان میدهد که منافع حاصل از انجام فعالیت در سال چندم، هزینه های مربوط را پوشش می دهد. البته دو شاخص نسبت فایده به هزینه و نرخ بازده سرمایه گذاری، شاخص های قوی تری نسبت به این شاخص در توجیه فعالیت میباشند.

جریان نقدی ورودی سالانه (منافع یکنواخت سالانه) / کل هزینه های سرمایه گذاری = دوره برگشت سرمايهاز هزینه های مهم دیگر استهلاک تاسیسات و ساختمان ها و ماشین آلات میباشد که بایستی هزینه استهلاک تأسیسات و ساختمان ها به روش خطی و ماشین آلات و وسایل نقلیه به روش نزولی محاسبه شود. در تعیین هزینه استهلاک دارایی، هزینه اولیه دارایی، ارزش اسقاط و عمر مفید دارایی لازم است.

 

هزینه تمام شده محصول:

قیمت تمام شده محصول با توجه به هزینه های اقتصادی تولید و میزان عملکرد سالانه محصول اصلی و فرعی محاسبه میشود.

                      (میزان عملکرد یا تولید سالانه / هزینه اقتصادی تولید ) = هزینه تمام شده

 

تعیین ریسک های کسب و کار

افزایش ناگهانی تورم و گرانی نهاده های اولیه تولید از جمله:

الف- کاهش قیمت نعنا با صدور مجوزهای واردات بی رویه

ب- وجود واسطه گری در بازار گیاهان دارویی از جمله نعنا

ج- کشت ناگهانی، سریع و وسیع توسط تولیدکنندگان جدید

د- کاهش قیمت به دلیل کشت تصاعدی

ه- شرایط بد جوی از جمله سرما و گرمای بیش از حد

بازاریابی

بازاریابی (بازاررسانی به موقع) پل ارتباطی بین تولید و مصرف و یکی از ضروریات نظام تولید کشاورزی است، به طوری که اهمیت آن در فرایند تولیدات روستایی بسیار مشهود است. یک سیستم فعال و کارآمد در بازاررسانی محصولات کشاورزی، موجب تسریع روند تولید و افزایش محصولات میشود. عملیات بازاریابی موجب ایجاد ارزش افزوده محصولات شده و در نتیجه اختلاف قیمتی میان قیمت دریافتی تولیدکننده و قیمت پرداختی مصرف کننده (حاشیه بازاریابی) را سبب میشود. اقتصاد دانان از حاشیه بازاریابی به منظور بیان هزینه های انتقال محصولات  کشاورزی در طول زنجیره بازار (از مزرعه تا خرده فروشی) استفاده می کنند. مشکل اساسی در کشورهای در حال توسعه، وجود سیستم بازاریابی کارا و هماهنگ میباشد و بایستی مسئولان در خصوص این مسئله بیشتر توجه و برنامه ریزی نمایند.

 

تجزيه و تحليل بازار

عوامل مهمی در کشت و پرورش گیاهان دارویی تاثیرگذار هستند؛ از جمله اکولوژی منطقه، میزان دما و... که موجب افزایش یا کاهش رشد گیاه، افزایش یا کاهش تولیدات و افزایش یا کاهش قیمت محصولات میشود. همچنین، سیاست های دولت و نرخ تورم و دیگر عوامل اقتصادی در این روند میتواند تاثیرگذار باشد. با این وجود، باید تلاش شود تا هر سال به میزان 10 % بازار فروش محصول از طرق زیر افزایش یابد:

- همکاری با شرکت های بزرگ و استفاده از برند آنها

- بهبود کیفیت تولید

-  بازاررسانی به موقع

-  حمل و نقل صحیح

- بسته بندی مناسب و تنوع آن

-  افزایش زیرکشت

- همکاری با شرکت های تولید فرآورده های نعنا فلفلی
 

برای تحقق این موضوع باید تلاش شود بازارهای داخلی پوشش داده شود. به دلایل فراوانی زمینه لازم برای رشد این محصول در ایران وجود دارد. 

 

بیشتر بخوانید: آموزش کامل کاشت نعناع فلفلی

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید