کاشت پسته

 

کاشت بذر در زمین ( مستقیم)

در این روش بذرهای پسته را مستقیم در زمین اصلی می‌کارند برای این منظور بذرها را به مدت 24 ساعت درون ظرف آب قرار می‌دهند تا آماده برای جوانه زنی شود و در طی این مدت چند بار آب ظرف را تعویض می‌کنند.

برای تهیه زمین جوی‌های به عرض 100-50 سانتی متر و به ارتفاع 70 سانتی متر ایجاد می‌کنند سپس بذرها را از آب خارج می‌کنند و در عمق 3 سانتی متری درون خاک می‌کارند و معمولا بذرها را با توجه به اقلیم منطقه و بافت خاک هر 10 الی 14 روز یکبار آبیاری می‌کنند.

نکته: به همین دلیل پیشنهاد می شود بذر پسته را از متخصصین تولید بذر تهیه نمایید.

 

2 - کاشت نهال پسته

این روش بهترین روش کاشت پسته تلقی می‌شود درست است که خرید نهال پسته هزینه بر است اما کاشت نهال مناسب و با کیفیت با سودآوری بالایی توام است و باید برای اطمینان از خرید نهال پسته به نهالستان‌های دارای مجوز مراجعه کرد.

ا ز آنجایی این درخت سیستم ریشه ای عمیق دارد، بهترین فاصله میان هر ردیف بین شش تا هفت متر می باشد. همچنین فاصله بین هر درخت باید بین سه تا چهار متر باشد. در نتیجه در هر هکتار زمین می توان میان 350 تا 400 درخت کاشت.

در این روش ریشه‌های نهال پسته را با سموم مناسب مانند بنومیل ضدعفونی کنید و خاک محل کاشت را با تراکتور تا عمق 2 متر شخم بزنید تا لایه های سخت خاک خورد شوند سپس با توجه به اندازه ریشه نهال، گودالی مناسب حفر کنید کف گودال را با کود حیوانی و اسید هیومیک پر کنید و ریشه را درون خاک قرار دهید و بعد از کاشت آبیاری کنید.

با توجه به دو پایه بودن درخت پسته باید به ازای هر 15 اصله نهال ماده یک نهال نر بکارید و حتی می‌توان تعداد نهال ماده را به 10 عدد کاهش داد تا میزان گرده افشانی ارتقا یابد.

 

ارقام پسته:

اولین ارقام پسته حاصل پرورش و اهلی کردن پسته‌های خودرو بوده‌اند. تعداد این ارقام در ابتدا بسیار محدود بوده و به‌تدریج با انتخاب ژنوتیپ‌های مناسب (دارای صفات کمی و کیفی میوه از قبیل اندازه، خندانی، طعم، مقاومت به شرایط محیطی نامناسب و …) تعداد در ایران حدود 150 رقم شناخته شده است که تعدادی از آن‌ها به‌صورت گسترده و تجاری و برخی به‌صورت پراکنده و محدود کشت می‌شوند. ارقام مهم تجاری پسته در استان کرمان شامل اوحدی، کله قوچی، احمد آقایی، اکبری، ممتاز، سفید پسته نوق و پسته چروک می‌باشد که بیش از 95 درصد کل پسته‌کاری ایران را شامل می‌شود..

دیگر ارقام پسته مهم تجاری در سایر نقاط ایران عبارت‌اند از:

استان سمنان : شاه­پسند، عباسعلي، خنجري، اکبري و احمدآقايي 

  استان خراسان رضوی : بادامی سفید، فندقی، اکبری،کله قوچی،

   استان قزوین :  کله بزی، کال خندان، بقالی، تجاری، بادامی، پسته سفید ، پسته قرمز  

استان یزد : پسته حاج عبداللهی و پسته بادامی اردکان ، فندقی، اکبری،کله قوچی

عملکرد پسته:  میزان محصول برداشت شده وابسته به خصوصیات خاک، شرایط آب و هوایی و عوامل دیگر حدود1500   تا 2500 کیلوگرم پسته خشکدر هکتار می باشد. به‌عبارت‌دیگر از هر درخت پسته می‌توان به‌طور متوسط حدود 100 الی 200 کیلو پسته به دست آور است. عموما از اوایل شهریور ماه باغداران اقدام به برداشت محصول می نمایند. برداشت باید در زمان مناسبی صورت پذیرد. بهترین زمان برداشت در ساعات اولیه روز می باشد. چون اگر برداشت محصول با تاخیر انجام شود، پوست سبز آن ترک می خورد و زمینه مساعدی برای جذب آلودگی فراهم می شود. معمولا از سال چهارم و پنجم باردهی پسته آغاز و هر چه از سن درخت بگذرد میزان برداشت افزایش خواهد یافت.

مناطق مناسب برای کاشت

درخت پسته جز درختان گرمسیری تلقی می‌شود و در مقابل سرما و گرما مقاوم است اما با آب و هوای مرطوب سازگاری ندارد این درخت مناسب برای کاشت در مناطقی است که آب و هوای گرم و خشک در تابستان و هوای نسبتا سرد در زمستان دارند و گرمای 45 درجه سانتی گراد در تابستان و منفی 20- درجه سانتی گراد را قادر است تحمل کند اما به سرمای بهاره حساس است و نیاز سرمایی نژادهای مختلف آن به مدت 600 تا 1200 ساعت در دمای 7- درجه سانتی گراد تامین می‌شود.

تاریخ کاشت

بهتر است زمان کاشت نهال پسته را در زمین اصلی با توجه به شرایط اقلیمی منطقه باشد و پیشنهاد می‌شود در مناطقی با آب و هوای گرم و معتدل در پاییز و در مناطق سردسیری بعد از رفع سرما و یخبندان و در انتهای زمستان انجام شود.

 

عملیات قبل از کاشت

در صورتی که بخواهید نهال پسته را در خاک نامناسب با بافتی سخت بکارید باید عمق گودال را 1.5 متر و عرض آن را 0.5 تا 1 متر در نظر بگیرید سپس کف گودال مقداری کود حیوانی پوسیده شده، خاک مرغوب و مقدار کمی اسید هیومیک بریزید.

در خاک‌های غنی و با بافت لومی عمق گودال را 50 تا 60 سانتی متر و عرض آن را 40 تا 50 سانتی متر در نظر می‌گیرند و در هنگام کاشت نهال نباید به ریشه‌ها آسیبی وارد شود.

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط تیم علمی یکتابان
تیم علمی یکتابان

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید