بیماری‌ های بادام‌ زمینی

 

بیماری لکه ‌برگی

قارچ عامل این بیماری زمستان را روی بقایای گیاهان آلوده سپری کرده و هاگ‌های آن در شرایط مساعد مرطوب و گرم تشکیل می‌شوند. هاگ‌ها بوسیله باد منتشر می‌شوند. اولین نشانه‌های بیماری، تشکیل نقاط رنگ پریده یا سفید کوچک در سطح زیرین برگچه‌ها می‌باشد. این نقاط به زودی زردرنگ شده و در سطح بالایی برگ‌ها ظاهر می‌شوند سپس بافت وسط لکه‌ها نکروتیک می‌شود و می‌میرد و لکه‌ها به‌رنگ قهوه‌ای تیره در می‌آیند. حاشیه‌ لکه‌های نکروتیک زرد می‌شود و هاگ‌های قارچ عامل بیماری در سطح بالایی لکه ایجاد می‌شوند.خسارت اولیه بیماری شامل ریزش برگ‌ها و کوچک ماندن اندازه­ی دانه است. ساقه و غلاف‌های میوه ممکن است مورد حمله قارچ قرار گیرند. غلاف‌های مبتلا، از داخل پر نمی‌شوند و دانه‌ها ممکن است پوسیده شوند.

جهت کنترل این بیماری می‌توان از قارچ‌کش‌های رایج مانند زینب استفاده نمود. اجرای تناوب سه ساله، تقویت خاک مزرعه خاک مزرعه، وجین علف‌های هرز و ارقام مقاوم از دیگر روش‌های مقابله با این بیماری است.

روزت سبز

نوعی بیماری ویروسی در گیاه بادام‌زمینی است که با زرد شدن برگ‌ها همراه است و باعث ممانعت از رشد و کوتولگی گیاه می‌شود.

اسکلروتیومرولفسی

نوعی قارچ از رده بازیدیومیست ها می‌باشد که باعث پژمردگی و زرد شدن برگ‌ها و ساقه اصلی گیاه بادام‌زمینی و همچنین قهوه‌ای و اسفنجی شدن پوسته‌ی آن می‌شود.

فوزاریوم

نوعی قارچ از رده دوترومیست ها می‌باشد که عمدتاً خاکزی بوده و به‌طور گسترده‌ای در همه جا پراکنده می‌باشد. این قارچ باعث ایجاد بیماری‌های مهمی در بسیاری از محصولات کشاورزی مانند بادام‌زمینی می‌شود و خسارت‌های زیادی را به آن وارد می‌کند.

بیماری پوسیدگی سفید طوقه بادام ‌زمینی

این بیماری در تمام مناطق بادام‌زمینی کاری جهان از جمله ایران انتشار دارد. و از بیماری‌های مهم در ایران محسوب می‌گردد. عامل این بیماری به 500 گونه از 100 خانواده گیاهی حمله می‌کند، که بیشتر آن‌ها دولپه‌ای و عمدتاً از تیره بقولات و کاسنی‌ها هستند و معمولاً تیره غلات کمتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.علائم در کلیه اندام‌های هوایی و زیر زمینی ظاهر می‌شود و بسته به سن گیاه نشانه‌های متفاوتی دارد. ممکن است به‌صورت پوسیدگی سفیدی ریشه، طوقه و ساقه،پژمردگی بوته همراه با پوسیدگی در طوقه، آلودگی غلاف و تغییر رنگ بذر ظاهر ‌شود. معمولاً بیماری در بوته‌های مسن دیده می‌شود. بخش آلوده از میسلیوم سفید قارچپوشیده می‌شود و شاخ و برگ علائم پژمردگی می‌گیرند. در روی قسمت‌های آلوده و سطح خاک و علی‌الخصوص در طوقه اسکلرت‌های به رنگ قهوه‌ای ظاهر می‌شود. روی غلاف‌های جوان لکه‌های زرد پرتقالی یا صورتی ظاهر می‌شود. بادام در صورت پیشرفت بیماری ممکن است  فاسد شده یا ریز و چروکیده شود.با رشد قارچ در داخل غلاف یا روی بذر، اسید اگزالیک تولید شده و در نتیجه بذر به رنگ آبی خاکستری و یا آبی سیاه در می‌آید.

کنترل:استفاده ار ارقام مقاوم (مثلاً تیپ Virginia)، ضدعفونی بذر با ویتاواکس تیرام، تناوب زراعی با قرار دادن غلات در تناوب، معدوم کردن بقایای آلوده گیاهی از طریق شخم

بیشتر بخوانید: آفات بادام‌زمینی

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید