کودهای مورد نیاز بادام زمینی

 

کود دهی

زراعت بادام‌زمینی با عملکرد 2-5/1 تن دانه در هکتار، 75-60 کیلوگرم نیتروژن، 15-10 کیلوگرم فسفر، 50-40کیلوگرم پتاس و 50-40 کیلوگرم کلسیم از زمین برداشت می‌کند. اگر کود شیمیایی بیشتری برای محصول قبلی مصرف شده باشد، کود کمتری باید مصرف شود. بادام‌زمینی از بقولاتی است که غده‌های ریزوبیوم بر روی ریشه می‌توانند مقدار قابل توجهی از نیاز گیاه به نیتروژن را تامین کنند. در خاک‌هایی که به‌طور طبیعی حاصلخیز نیستند، مصرف نیتروژن در بستر بذر و یا به صورت کود سرک به میزان کم برای بوته‌های جوان، مفید واقع می‌شود.

در هر حال، مصرف 30 تا 80 کیلوگرم نیتروژن خالص مناسب به نظر می‌رسد. فسفر برای رشد ریشه و مغز بادام‌زمینی اهمیت دارد. فسفر تعداد، وزن مخصوص و کارآیی غده‌هارا به‌نحو قابل توجهی جهت جذب سایر مواد غذایی، افزایش می‌دهد. این گیاه برای جذب فسفات به رطوبت خاک نیاز دارد و قرار دادن فسفات در محلی که گیاه به سرعت رشد نکند، دارای اهمیت است. نیاز بادام‌زمینی به فسفات تاحدودی زیاد است و به ندرت فسفات موجود در خاک این نیاز را تامین می‌کند. برای زراعت یک هکتار بادام‌زمینی 80-30 کیلوگرم فسفر به صورت P2O5 مورد نیاز است.

بیشتر بخوانید: فراوری مغزهای درختی

استفاده از کود شیمیایی بستگی به وضعیت خاک و تناوب زراعی دارد و با عنایت به اینکه بادام‌ زمینی از خانواده لگومینوز است و گیاهان این خانواده در ریشه خود دارای باکتری‌های مخصوصی هستند که ازت هوا را جذب و در خاک تثبیت می‌نمایند، لذا به کود ازته احتیاج مبرم نیست.به عبارت دیگر کاربرد نیتروژن به صورت کود باعث افزایش کل نیتروژن در گیاه می‌شود، ولی کاربرد زیاد آن به صورت کود اثرات منفی بر روی آنزیم تثبیت کننده نیتروژن دارد. تجمع غلظت‌ های منفی نیترات در گره‌ها منتهی به کاهش فعالیت باکتری‌های تثبیت کننده­ی نیتروژن می‌شود.

لذا برای حاصلخیزی خاک از طریق فعال نگهداشتن باکتری‌های تثبیت کننده نیتروژن، در مصرف کودهای نیتروژن باید جانب احتیاط در نظر گرفته شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که تنش خشکی تثبیت نیتروژن در انواع لگومینوزها به‌خصوص بادام‌زمینی را کاهش می‌دهد.در مورد پتاس باید گفت که اکثر خاک‌های ایران دارای پتاس می‌باشند، لذا در اراضی شنی، پتاس را باید به زمین اضافه نمود. بادام‌ زمینی به کلسیم نیاز شدید دارد که سبب افزایش محصول می‌شود.

هر یک تن بادام‌زمینی (نیام کامل) با 5/1 تا 2 تن علوفه­ ی همراه آن حدود 60 تا 75 کیلوگرم نیتروژن، 10 تا 15 کیلوگرم اکسید پتاسیم و 40 تا 50 کیلوگرم اکسید کلسیم از خاک خارج می‌کند. چنانچه کود شیمیایی زیادی برای محصول قبل مصرف شده باشد، اضافه کردن کود به زمین بادام‌زمینی نیازی نیست.

بهترین روش برای تعیین میزان کود مورد نیاز تجزیه شیمیایی است تا بر آن اساس کود مورد نیاز به خاک داده شود اما به هر حال به ازای هر 1500 کیلوگرم محصول برداشت شده باید ازت 100 کیلوگرم، فسفر 18 کیلوگرم، پتاس 75 کیلوگرم و کلسیم 65 کیلوگرم به خاک داده شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با ارقام بادام زمینی

کود حیوانی

کود حیوانی ضمن اینکه مقدار مواد مغذی در اختیار ریشه قرار می‌دهد بافت خاک را اصلاح و سبب نرم شدن خاک و افزایش محصول می‌گردد. به هر حال توصیه می‌گردد به ازای هر هکتار 30 تن کود حیوانی پوسیده به زمین داده شود. برخی از پژوهشگران بر این معتقدند که در کشت بادام‌زمینی مجاز به استفاده از کود حیوانی نیست. به‌دلیل این‌که کود حیوانی دارای مواد آلی زیادی است و غلاف‌ها را بدرنگ می‌کند.

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید