عوامل اقلیمی و محیطی برای بادام زمینی

 

عوامل اقلیمی و خاکی

در بادام زمینی، دما در کلیه دوره زندگی گیاه نقش مهمی را بازی می‌کند و یکی از عوامل موثر عملکرد محسوب می‌شود.دمای مطلوب برای جوانه‌زنی در حدود 32، حداقل 14 و حداکثر 45درجه سانتی‌گراد است. اگر دما در دوره­ی رشد اولیه بادام زمینی در حدود 25 درجه سانتی‌گراد باشد، گیاه از کاشت تا مرحله گلدهی از رشد کمتر و اگر 15 تا 16 درجه سانتی‌گراد باشد، گیاه این مرحله را تا سه ماه طول می‌دهد.دما به هنگام گلدهی نیز مهم است، دمای مطلوب در مرحله گلدهی 32 -24 درجه سانتی‌گراد است.این دما، ضریب باروری و نیز ضریب گلدهی را بیشتر می‌کند. اگر دما به طور متوسط در طول دوره ­ی رشد کمتر باشد، طول دوره بیشتر خواهد بود. دمای بیشتر از 20 درجه سانتی‌گراد تاثیر منفی روی گل می‌گذارد.با اینکه دما تا 45 درجه سانتی‌گراد را نیز می‌تواند تحمل کند، در مناطقی که متوسط دما بیشتر از 20 درجه سانتی‌گراد، باشد از ارقام دیررس و اگر حدود 20-18 درجه سانتی‌گراد باشد، از ارقام زودرس استفاده می‌شود. بادام زمینی یکی از گیاهان مقاوم به pH خاک است و در محدود pH 8/5 تا 5/7 عملکرد مناسبی دارد.خاک‌هایی با pH پایین به علت کاهش کلسیم زیاد مناسب نیستند.بادام زمینی نیمه حساس به شوری خاکاست. به خاک‌های غنی و پوک نیاز دارد و خاک‌های سنگین و سفت را نمی‌پسندد، زیرا در این خاک‌ها محصول کم، میوه‌ها کوچک و در موقع برداشت، چون گل زیادی به میوه می‌چسبد، هزینه برداشت افزایش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: انواع بیماری ها وآفات باغات زرشک

 

خاک زهکشی شده، سبک، لومی شنی و برخوردار از مواد آلی متوسط به عنوان یک خاک ایده‌آل برای بادام زمینی توصیف شده است. خاک‌های شنی و لومی از خاک‌های رسی مناسب‌تر هستند، زیرا ریشه، پایک و آب باران آسان‌تر در آن نفوذ می‌کنند، میوه نیز به راحتی از درون خاک بیرون کشیده می‌شود. ولی اگر میزان رس خاک‌های شنی، متوسط و یا زیاد باشد بسیاری از غلاف‌ها در حین بیرون آوردن می‌شکنند و در خاک باقی می‌مانند. در خاک‌های سفت و سنگین نسبت به خاک‌های نرم و پوک وزن هزار دانه نیز کمتر خواهد بود.

آب و هوا

زمانی باید مبادرت به کشت بادام زمینی نمود که درجه حرارت هوا حدود 14 تا 18 درجه باشد. دو شرط برای کشت و کار بادام زمینی شناخته شده یکی دمای بالا و دیگری رطوبت بسیار در چرخه زمانی 4 تا 5 ماه رشد و نمو گیاه می‌باشد. رطوبت محیط اثر بزرگی بر روی بذر این گیاه در روند رشد داشته که این خود بستگی به نوع بذر دارد.

حداقل درجه حرارت خاک برای جوانه زدن بادام زمینی حدود 10 درجه سانتی‌گراد است. حساسیت به کم‌آبی و نیاز به آب در بادام زمینی از زمان تشکیل جوانه گل‌ها تا نزدیک به دو هفته قبل از رسیدگی زیاد است.

این گیاه مخصوص مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر است و به سرما حساس می‌باشد. چنانچه در هر مرحله از رشد گیاه یخبندان شود صدمات زیادی می‌بیند. بادام زمینی در مراحل کاشت، گلدهی و تشکیل پیله نیاز به رطوبت کافی دارد. استان‌های گیلان، مازندران، گلستان و خوزستان مناطق مناسب کشت این زراعت می‌باشند. بذرهای دارای وزن سنگین و با غلافی کلفتر پایداری کمتری در برابر خشکی دارند ولی بذرهایی با پوسته نازکتر به مراتب پایداری بهتری در برابر خشکی نشان می‌دهند.

خاک

بهترین خاک برای رشد بادام زمینی خاک‌های سبک لومی با pH اسیدی 2/6 می‌باشد. بافت خاک نباید بیش از 30 درصد رس داشته باشد. عمق 25 الی 50 سانتی‌متر برای زراعت بادام کافی است. خاک برای کشت بادام‌زمینی باید از بافت سبک برخوردار باشد. در مرحله­ ی داشت باید دست‌کم دو الی سه بار عملیات خاک‌ دهی پای بوته را انجام داد. به طوریکه خاک اطراف بوته را به ‌هم زده و اجازه ­ی سله بستن (ترک بستن) به خاک داده نشود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با ارقام بادام زمینی

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید