آشنایی با ارقام بادام زمینی

 

دانه بادام زمینی تقریباً مانند فندق به‌ رنگ سفید مایل به زرد بوده ولی تخم‌مرغی شکل است.پوسته­ ی نازکی دانه را پوشانده که به‌رنگ قرمز قهوه‌ای است. میوه به‌صورت نیامی ناشکوفا و تقریباً استوانه‌ای شکل رشد می‌کند. دیواره نیام به‌صورت مشبک است و فاصله دانه‌ها فرو رفته می‌باشد.دانه‌ها هنگام رسیدن غنی از روغن هستند وزن هزار دانه متفاوت و بین 10 تا 350 گرم است. ارقام زودرس دارای وزن هزار دانه کمتر و ارقام دیررس وزن هزار دانه بیشتر و اندازه درشت‌تر هستند.

به طور کلی دو گونه گیاه (Botanical Type) بادام‌ زمینی بیشتر از دیگر گونه‌ها کاشته می‌شود:

1- گونه ­ی ایستاده با ساقه­ ی اصلی قائم به ارتفاع 20 تا 60 سانتی‌ متر

2-گونه­­ ی خوابیده با ساقه­ ی اصلی به ارتفاع حدود 20 سانتی‌متر و شاخه‌ های خزنده متعدد

ارقام بادام ‌زمینی

ارقام بادام‌زمینی به دو دسته تقسیم می‌شوند:

ارقام بادام ‌زمینی در ایران

ارقام بادام‌زمینی که در ایران به طور پراکنده کشت می‌شوند شامل: نورت کارلینا -2 (NC-2)، ایمپرود306، ایمپرود 308، شولامیت، فیلر، آلتیکا و فلورانر می‌باشد.

در استان گیلان معمولاً دو رقم بادام زمینی کشت می‌‍‌‌شود:

1-رقم بومی گیلان که از تیپ خزنده که پتانسیل عملکرد دانه آن به سه تن در هکتار (46 درصد روغن دانه) می‌رسد.

2-رقم فلور اسپانیش با تیپ رشدی بوته‌ای که پتانسیل عملکرد دانه­ ی آن به سه تن در هکتار و میزان روغن دانه آن به حدود 51 درصد می‌رسد.

بیشتر بخوانید: مراحل آماده سازی تولید بستنی ومواداولیه آن

ارقام تجاری (Market Type)

چهار گونه تجاری عمده در بازار آمریکا عرضه می‌شود که عبارتند از رانر، ویرجینیا، اسپانیش، والنسیا که هر کدام از لحاظ اندازه و طعم از یکدیگر متمایز می‌گردند. علاوه بر این‌ها انواع قرمز و سفید تنسی هم وجود دارند. گونه‌های خاصی از آن‌ها به سبب تفاوت‌های طعم، مقدار روغن، اندازه و شکل کاربردهای خاصی دارند.

در بسیاری از موارد مصرف، انواع مختلف آن‌ها قابل توجه می‌باشند بیشتر بادام‌های‌زمینی که با پوسته داد و ستد شده‌اند از نوع ویرجینیا و برخی از گونه‌های والنسیا هستند. این گونه‌ها به علت اندازه درشت و ظاهر جذاب پوسته آن‌ها انتخاب شده‌اند.

رانر:

رانر از زمان معرفی رقم فلورانر در اوایل دهه 1970 که نسبت به ارقام رانرعرضه شده قبلی افزایش چشمگیری را در عملکرد و کیفیت محصول نشان می‌دهد به عنوان برتر شناخته شد. رقم رانر به علت تنوع اندازه مغز مقبولیت بیشتری دارد. در حدود 54 درصد این محصول برای تولید کره­ی بادام‌زمینی و بقیه این رقم در ساخت انواع شیرینی و تنقلات استفاده می‌شود.

رقم ویرجینیا:

اندازه مغز بادام‌زمینی ویرجینیا بزرگ تر از بقیه ارقام بوده و عمدتاً به حالت بوداده و درون پوسته عرضه می‌شود. در مواردی که مغز را از پوست خارج می‌کنند، مغزهای درشت‌تر را جدا کرده، نمک زده و به بازار عرضه می‌کنند.رقم ویرجینیا 21 درصد از تولیدات آمریکا را تشکیل می‌دهد.

رقم اسپانیش:

دارای مغز کوچکتری است که از پوسته­ ی خرمایی رنگ پوشیده شده است و عمدتاً در ساخت شیرینی‌جات، مغزهای شور و خمیر بادام‌زمینی استفاده می‌شود. رقم اسپانیش نسبت به سایر ارقام دارای روغن بیشتری است و حدود چهار درصد از کل تولیدات را پوشش می‌دهد.

رقم والنسیا:

این رقم معمولاً دارای سه یا تعداد بیشتری مغز کوچک در یک غلاف است از انواع شیرین بادام بوده و درون پوست برای فروش عرضه می‌شود. این رقم کمتر از یک درصد کل تولیدات را تشکیل می‌دهد.

بیشتر بخوانید: مراحل پاستوریزاسیون و هموژنیزاسیون در تولید بستنی

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید