کوددهی گیلاس

 

کود دهی

به طور کل اعتقاد بر این است که درختان جوان احتیاجی به کود ندارند و بعد از اینکه درخت به سن باروری و تولید میوه رسید (درخت گیلاس در سن ۵-۳ سالگی به بلوغ و تولید میوه میرسد) می‌بایست کود مصرف کرد. همچنین بسیاری از پرورش دهندگان با توجه به میزان قطر تنه یک درخت گیلاس نسبت به میزان مصرف کود تصمیم می‌گیرند. بدین صورت که از فاصله ۳۰ سانتیمتری از سطح خاک، ابتدا محیط (دور) تنه را اندازه گیری و با کمک ان قطر تنه را به دست می‌آورند. اگر قطر تنه کمتر از ۱۵ سانتیمتر است حدود ۶۵۰-۶۰۰ گرم و اگر بیش از این مقدار قطر دارد حدود ۲/۱ کیلوگرم از کود استفاده می‌شود (البته این مقادیر یکجا داده نمی‌شود بلکه به دو یا سه قسمت تقسیم و از اوایل بهار تا میانه تابستان در دو یا سه نوبت به درخت داده می‌شود).

از طرفی برخی از پرورش دهندگان اعتقاد دارند که در مورد درختان بالغ که به میوه دهی رسیده اند (۵-۳ سال بعد از کاشت) باید میزان کود را با توجه به رشد و افزایش قطر تنه، بیشتر کرد. به نحوی که به ازاء اضافه شدن هر ۲٫۵ سانتیمتر به قطر تنه حدود ۵۶ گرم کود نیتروژنه به مقدار کود قبلی اضافه می‌کنند؛ بنابراین طبق گفته و عملکرد این پرورش دهندگان اگر درخت حدود ۱۲٫۵ سانتیمتر قطر داشته باشد می‌بایست حدود ۲٫۸ کیلوگرم از کود ۱۰-۱۰-۱۰ مصرف کنیم تا ۲۸۰ گرم نیتروژن عاید گیاه شود. زیرا اگر قرار باشد به ازا هر ۲٫۵ سانتیمتر از قطر درخت ۵۶ گرم کود نیتروژنه صرف این گیاه شود یعنی به درختی که ۱۲٫۵ سانتیمتر قطر تنه دارد مجموعا می‌بایست ۲۸۰ گرم از کود نیتروژنه بدهیم. کود ۱۰-۱۰-۱۰ دارای ۱۰درصد نیتروژن است و کافی است میزان نیازمان به نیتروژن یعنی ۲۸۰ گرم را تقسیم بر ۰٫۱ (میزان نیتروژن در کود با فرمول ۱۰-۱۰–۱۰) کنیم تا بدست آوریم چه مقدار از کود ۱۰-۱۰-۱۰ باید استفاده کرد که ۲۸۰ گرم نیتروژن عاید درخت شود که عدد ۲۸۰۰ گرم و یا ۲٫۸ کیلو گرم بدست می‌آید. یعنی این پرورش دهندگان با این محاسبات حدود ۲٫۸ کیلوگرم از کود ۱۰-۱۰-۱۰ را برای درختی گیلاس که قطر تنه آن ۱۲٫۵ سانیتمتر است استفاده می‌کنند. البته توجه کنید که این کود را یک جا به درخت نمی‌دهند بلکه آنرا به دو یا سه قسمت تقسیم می‌کنند و از اوایل بهار و حتی چند هفته قبل از شروع فعالیت درخت گیلاس به آن می‌دهند. همچنین آخرین مرتبه کوددهی نباید دیرتر از اواسط تابستان باشد. توجه کنید که هنگام کوددهی اگر تنه گیاه را مرکز یک دایره در نظر بگیریم طوری می‌بایست کود داد که دایره‌ای به قطر ۶۰ سانتیمتر از محلول کودی بهره‌مند شود.

بیشتر بخوانید: معرفی گیلاس

نکات مهم در کود دهی

۱- به دستور آزمایشگاه خاک شناسی عمل کنید. کود اضافه علاوه بر زیان مالی موجب تخریب بافت خاک و همچنین آلوده شدن محیط زیست می شود.

۲- نهال در سه سال اول چون رشد رویشی داشته، فقط  نیاز به کود ازته (اوره) دارد. میزان آن  ۱۰۰-۲۰۰ گرم هر سال (بهتر است در ۳ نوبت) و از سال چهارم چون درخت شروع به میوه دهی می کند کود فسفره وپتاسه هم نیاز است.

۳- مقدار کود مورد نیاز درختان بارور گیلاس بطور تقریبی  در هر هکتار ۸۰ کیلو گرم ازت، ۷۰ کیلو گرم فسفر و ۱۲۰ کیلوگرم پتاس می باشد.

4- درخت علاوه بر ازت پتاس و فسفر به عناصر ریز مغذی هم نیاز دارد که باید هر ساله تامین شود و یکی از بهترین روش کودهی ریز مغذی محلول پاشی به وسیله سمپاش وجذب توسط برگ است. محلول پاشی با سکوسترون آهن ۱ % و سولفات روی ۲۰% در بهار در صورت مشاهده علایم کمبود در برگ (زمینه زرد رنگ بدون تغییر رنگ رگبرگ) به فاصله ۱۴ روز ۲-۳ بار تکرار شود.

5- بهترین راه کودهی چالکود است. قبل از به خواب رفتن درخت یکی از بهترین زمانها برای کود دهی است که موجب ذخیره کود در داخل تنه درخت می شود.

بیشتر بخوانید: عوامل محیطی موردنیاز گیلاس

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید