پوسیدگی قهوه ای میوه مرکبات

 

علایم و نشانه های بیماری:


علایم بیماری، با انتقال اسپور قارچ ازسطح خاک و نفوذ مستقیم لوله تندش یافته از اسپور به سطح میوه آغاز می شود. در این حالت در یک طرف میوه پوسیدگی به رنگ قهوه ای روشن ( خرمایی) تا قهوه ای زیتونی ظاهر می شود. این قسمت به تدریج گسترش می یابد و پوست آلوده چرمی و سفت می شود. میوه های مبتلا عموما می ریزند و از قسمت پوسیده میوه بوی تند متصاعد می شود که از مشخصه بیماری پوسیدگی قهوه ای است. تحت شرایط مرطوب اسپورهای قارچ به صورت گردسفید رنگ در سطح پوست توسعه پیدا کرده و در تماس با میوه های مجاور انتشار می یابند. گاهی میوه های ریزش کرده پای درخت مورد حمله میکرو ارگانیسم های دیگر قرار می گیرند و پوست از حالت چرمی به پوسیدگی نرم و آبکی تغییر می یابند.
در زمان تغییر رنگ میوه این قارچ در سطح میوه روی درخت بخصوص میوه های نزدیک سطح زمین یا حتی گاهی روی میوه های بالای درخت که در ارتفاع1-1.5 متر هستند آلودگی ایجاد می کند و موجب پوسیدگی میوه در باغ و انبار می شود. بعضی از سال ها شدت آلودگی با بارندگی های طولانی همراه با وزش بادهای شدید بیشتر می شود و ممکن است میوه های آلوده را در نقاط مختلف تاج درخت مشاهده نمود. میوه هایی که بلافاصله بعد از برداشت محصول آلوده می شوند ممکن است تاچند روز پس از نگهداری در انبار نشانه های بیماری روی آن ظاهر نشود. چنانچه این میوه ها وارد انبار شوند امکان دارد باعث آلودگی دیگر میوه ها در همان جعبه شوند.

 

عامل بیماری:

گونه های قارچ P. citrophthoraوPhytophthora parasitica  به عنوان عامل بیماری پوسیدگی میوه ارقام مرکبات در شمال کشور جداسازی و شناسایی شده انر. گونه های قارچ فیتوفتورا با تراکم جمعیتی 20-15 زادمایه در هر گرم خاک خشک موجب کاهش محصول به میزان 20 درصد می شوند.

زیست شناسی:

قارچهای مولد بیماری پوسیدگی قهوه ای میوه ارقام مرکبات ، همان عوامل خاکزاد مولد پوسیدگی طوقه(گموز) و ریشهمرکباتهستند که در اغلب باغهای مرکبات وجود دارند. در شرایط مطلوب، اسپورها از سطح خاک به روی میوه هایی پخش میشوند که روی شاخه های پایین درخت قرار دارند. د شرایط محیطی مساعد اسپورهای ساد شده روی این میوه ها به قسمت های بالاتر تاج درخت نیز انتقال می یابند.
بروز بیماری، انتشار و اپیدمی شدن آن به شرایط محیطی به ویژه د.ره طولانی بارندگی و مه آلودگی و بارندگی بیش از حد بستگی دارد. مناسب ترین دما برای رشد عامل بیماری 30-25 درجه سانتی گراد می باشد. زمان ظهور آلودگی روی میوه بسته به دمای محیط متفاوت می باشد. پوسیدگی قهوه ای در درجه حرارت28-24 درجه سانتیگراد، پس از 3-4 روز و در دمای 10 درجه سانتیگراد بعد از حدود 10 روز در میوه ظاهر میشود.
مدیریت بیماری:
با توجه به پراکندگی و تراکم جمعیتی بالا عامل بیماری قارچی پوسیدگی قهوه ای در باغ های مرکلات شمال کشور و حهت جلوگیری از خسارت بیماری موارد زیر توصیه می شود:
1.هرس تاج درختان از ارتفاع حداقل 45 سانتی متر از سطح خاک در اسفند ماه به منظور جلوگیری از تماس مستقیم شاخه و میوه با خاک
2.ایجاد زهکش مناسب و باعمق حداقل70 سانتی متر در باغ
3.توصیه آبیاری سیستم قطره ای و اجتناب از آبیاری به صورت کرتی در باغ
4.مدیریت علفهای هرز باغهای مرکبات از اواخر مرداد ماه از محل آبچکان درخت به سمت بین خطوط کاشت بنحوی که در محل آبچکان در باغ های با سابقه آلودگی پوشش سبز در حد 3-5 سانتی متر را داشته باشیم.
5. جمع آوری میوه های قاچی و پوسیده و دفن نمودن آن ها در عمق 50 سانتی متری از سطح خاک.
6.در صورت بارندگی زیاد در اواخر تابستان و اوایل پاییز، از انبار نمودن طولانی مدت میوه های بخش پایینی تاج درخت خودداری شود.
7.استفاده از قارچکش های با ترکیب مسی نظیر (اکسی کلروز مس یا بروفیکس به نسبت 2.5در هزار یا محلول بردو(1درصد) قبل از شروع بارندگی شهریور ماه در ارتفاع حداقل 1-1.5 متری از سطح خاک با پوشش کامل قارچ کش در سطح برگ، سرشاخه و میوه ها در باغ های با سابقه آلودگی انجام شود. انجام سم پاشی بر اساس استفاده از اطلاعات هواشناسی ضروری است.

بیشتر بخوانید: پروانه مینوز برگ چنار

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط عاطفه پورحسن
عاطفه پورحسن

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید