ملاحظات بهداشتی در صید

 

ملاحظات بهداشتی در صید

در صید و بهره برداری ماهی از استخرهای خاكی و سیمانی رعایت نكات زیر برای عرضه بهداشتی ماهی به بازار مصرف و كاهش ضایعات آن ضروری است:
 

پس از قطع رگ و خون گیری می توان ماهی را به صورت زیر به بازار عرضه كرد:

1- عرضه ماهی شكم خالی:

شكم ماهی باید به طور كامل تخلیه شود. همچنین می توان اقدام به خارج كردن آبشش های آن كرد. بعد از این مراحل باید ماهی را به طور كامل با آب تمیز شست وشو داد.

٢- فیله و استیك:

بعد از تخلیه شكم ماهی باید سر آن را جدا كرد. با برش طولی لاشه ماهی، به دو قسمت تقسیم شده و فیله تولید می شود. فیله می تواند همراه با استخوان و یا بدون استخوان باشد. برش های عرضی لاشه ماهی، استیك نامیده می شوند.

ماهی شكم خالی را می توان با بسته بندی مناسب و در شرایط خنك به صورت تازه به بازار عرضه كرد. برای نگهداری طولانی مدت باید اقدام به انجماد محصول در تونل انجماد (دمای 35- درجه سانتی گراد) و نگهداری در سردخانه (دمای 18- درجه سانتی گراد) نمود. در صورت عدم استفاده از یخ و یا سردخانه، ماهی به سرعت فاسد خواهد شد.سرعت فسادپذیری آن بستگی زیادی به دمای محیط، شرایط صید و جابه جایی دارد.

بیشتر بخوانید: ادوات متداول صید در ایران و جهان


 برخی علایم فساد به شرح زیر است:

1- معمولاً در ماهیان فاسد شده، بوی تند آمونیاك و یا بوهای اسیدی به مشام می رسد.

٢- سطح بدن ماهی كدر، دارای ترشحات لزج، بدبو و فلس های فاقد استحكام می باشند.

٣- بدن بسیار سست است به نحوی كه اثر فشار انگشت روی عضلات باقی می ماند.

٤- شكم نرم و برآمده و احشاء دارای مایعات خون آلود، رقیق و بدبو است.

٥- چشم ها گود، فرورفته و روی عنبیه لكه های خونی وجود دارد.

غیر از یخ گذاری و انجماد كه باعث حفظ و نگهداری محصول می شود، از روش های زیر می توان برای جلوگیری از فساد ماهی و افزایش ماندگاری آن استفاده كرد:

1- نم كسود و خشك كردن ماهی

٢- استفاده از مواد نگه دارنده نظیر اسید استیك (سرکه)

٣- دودی كردن محصول

٤- كنسرو كردن

همچنین با استفاده از یخ شیمیایی كه دارای نیترات سدیم است، می توان مدت نگهداری ماهی را افزایش داد. یادآوری می شود نمك از طریق پدیده اسمزی رطوبت ماهی را گرفته و از فعالیت آبی آن میك اهد و باعث توقف فعالیت باكتری ها و حتی موجب مرگ آنها می شود. مواد شیمیایی نظیر اسید استیك، اسید اسكوربیك و نیترات سدیم مانع از افزایش چربی های ماهی شده و ماندگاری آن را افزایش می دهند.

بیشتر بخوانید: شست وشو وتوزین ماهیان صید شده

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید