برداشت و پس از برداشت زیره سبز

 

         

برنامه غذایی زیره سبز
کنترل علف های هرز زیره سبز
آشنایی به بیماریهای زیره سبز
آشنایی با آفات زیره سبز
روش کاشت زیره سبز

 

برداشت زیره سبز

مناسبترین زمان برداشت هنگامی است که مزرعه زیره به زردی گرائیده و یا به اصطلاحبور می شود( حدودا در مرحله 80 درصد رسیدگی ).

برداشت زود هنگام عملکرد دانه را کاهش داده و نیز خشک کردن محصول را با مشکل مواجه می کند همچنین در برداشت دیرهنگام و در زمان رسیدگی کامل علاوه بر مسئله ریزش بذر، خطر خسارت مورچه نیز وجود دارد به عبارت دیگر بذرهای کاملا رسیده زیره سبز به شدت مورد علاقه مورچه بوده و مورچه ها بذرهای رسیده را از بوته جدا کرده و با خود به لانه می برند.

زمان برداشت زیره سبز معمولا اوایل خرداد است که در کشت های دیم ( به شرط یکسان بودن اقلیم) حدود یک هفته زودتر از کشت های آبی امجام می گیرد به طور معمول برداشت توسط دست و یا داس های مخصوص انجام شده و سپس محصول جهت خشک کردن ، خرمن می شود.

محصول برداشت شده به چندین روش قابل خشک کردن می باشد مثلا در هوای آزاد و مقابل نور خورشید روی یک پارچه کتانی، در قفسه یا سایه بان، در محفظه هایی با جریان هوا و غیره ، از زمان خرمن کردن محصول تا هنگام خرمن کوبی همه روزه به منظور جلوگیری از فساد و تخمیر زیره ، باید اقدام به زیر و رو کردن خرمن نمود و نیز از خشک کردن زیاده از حد خرمن خصوصا در آفتاب جلوگیری گردد. پس از خشک کردن محصول و رسیدن رطوبت آن به حدی که دانه به راحتی از کاه و کلش جدا گردد اقدام به خرمن کوبی می شود. خرمن کوبی توسط ماشین و یا دست قابل انجام است که معمولا خرمن های کوچک توسط کارگردان با استفاده از چوبدست و یا چنگک های مخصوص کوبیده می شود.

پس از خرمن کوبی ساقه های بزرگ را توسط چنگک از دانه ها و ساقه های کوچک جدا ساخته و سپس دانه ها و ساقه های کوچک ( کلش ) را به وسیله غربال  و عمل باد دادن از یکدیگر جدا می کنند.

بوجاری زیره با استفاده از ماشین نیز امکان پذیر است ک در حال حاضر در استان خراسان مورد استفاده می باشد. در توده های بذر بوجاری شده زیره سبز با کیفیت مناسب از نظر خلوص فیزیکی ، حداکثر مواد خارجی مجاز 3 درصد می باشد.

نگهداری زیره سبز در انبار:

دانه های زیره سبز خشک را باید در ظروف ضد رطوبت و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کرد. دانه های ذخیره شده باید به طور مرتب از نظر علائم فساد یا رطوبت بررسی شوند. اگر بسته های زیره سبز در انبار، رطوبت را جذب کرده باشند، باید دوباره خشک شوند تا رطوبت به 10٪ برسد. اتاق نگهداری باید تمیز، خشک، خنک و عاری از آفات باشد. برای جلوگیری از ورود آفات و حشرات به داخل اتاق باید پشه بند را روی پنجره ها نصب کرد. غذاها، مواد شوینده و رنگ های با بوی تند را نباید در یک اتاق نگهداری کرد زیرا باعث از ایجاد عطر و طعم بد در زیره سبز شده و عطر لطیف زیره از بین می رود.

بخش های مورد استفاده گیاه زیره سبز و انواع محصولات تولیدی از آن

بخش مورد استفاده

 

میوه

گل

برگ

ساقه

ریشه

بله

خیر

بله

بله

خیر

 

کاربردها

خوراکی

آرایشی

دارو

بهداشتی

غذا

بله

بله

بله

بله

بله

 

انواع محصولات تولیدی

پودر

عصاره خشک

عصاره مایع

اسانس

عرقیات

بله

بله

بله

بله

بله

 

 

 

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط سیده زهرا رضوی
سیده زهرا رضوی

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید