مرحله ذخیره سازی شیرخام درتولیدشیرپاستوریزه

 

مرحله ذخیره سازی شیرخام

اصول نگهداری شیرخام:

دمای مناسب برای دریافت شیرخام 4 درجه سلسیوس است. کارخانه ها، شیر با دمای حداکثر 10 درجه سلسیوس را هم تحویل می گیرند اما پس از تحویل شیر باید بلافاصله دمای آن تا حدود 4 درجه سلسیوس کاهش یافته و به مخازن نگهداری منتقل شود. از آنجایی‌که حدود 6 تا 8 درصد حجم شیر را گازهای مختلف تشکیل می دهند، در ابتدای ورود شیر به کارخانه عمل هواگیری از آن انجام می شود.
 


 

صاف کردن شیر:

به دلایل مختلف ممکن است مواد خارجی از قبیل علوفه، کاه، مو، مدفوع حیوان، حشرات و مانند آنها در شیر دیده شود. این مواد باید در دامداری ها یا مراکز جمع آوری شیر با صاف کردن بر طرف شده تا از گسترش آلودگی جلوگیری شود. اما برای اطمینان بیشتر، یک مرحله صاف کردن مجدد در زمان دریافت شیر در کارخانه هم ضروری است. صافی ها از جنس استیل ضد زنگ با مقاومت مکانیکی بالا و قابل شست و شو هستند. این صافی ها در مسیر لوله های انتقال و قبل از پمپ نصب می شوند زیرا اگر صافی بعد از پمپ قرار گیرد فشار زیاد پمپ باعث میشود مواد خارجی که جدا شده و روی صافی رسوب کرده اند، در اثر فشار زیاد مجدداً وارد شیر شوند. صافی های فلزی، قادر به جداسازی ذرات خارجی درشت هستند اما برای جدا سازی ذرات خارجی ریزتر از دستگاه های تمیز کننده مداوم یا کلاریفایرها استفاده میشود.


بیشتر بخوانید: مرحله دریافت شیرخام در تولید شیر پاستوریزه


این دستگاه ها قادر به جداسازی همه ذرات خارجی موجود در شیر مثل گلبول های سفید خون، چرک و آلودگی ها، سلول های پستانی، قطرات خون و لاشه های میکروبی هستند. کلاریفایرها بر اساس نیروی گریز از مرکز کار می‌کنند و اساس کار آن ها اختلاف چگالی بین ذرات خارجی و شیر است. ذرات خارجی چگالی بیشتری دارند. بنابراین به بخش های کناری دستگاه رفته و شیر از مرکز دستگاه خارج می شود. بعد از مدتی کار کردن لجن جمع آوری شده در کالریفایر توسط فشار آب از آن خارج می شود.


شیر خروجی از کلاریفایر به پلیت کولر منتقل شده و با آب خیلی سرد خنک می شود. در این مرحله رسیدن به دمای 4 درجه سلسیوس ایده آل است. سپس شیر سرد شده در مخازن ذخیره موقت نگهداری می شود. برای نگهداری شیر از مخازن استیل ضد زنگ استفاده می شود. این مخازن به صورت دو جداره هستند و بین دوجداره آن ها از یک لایه عایق مثل پشم شیشه پوشیده شده است. محتویات این مخازن برای جلوگیری از رویه بستن شیر، باید به آرامی هم زده شوند. کف این مخازن به صورت مقعر ساخته شده تا شیر در آن ها باقی نماند.


داخل این مخازن بعد از هر بار تخلیه شیر باید شست وشو و ضدعفونی شود. این عمل توسط فواره هایی که به داخل مخزن وارد می شوند و آب و محلول های شوینده را با فشار به داخل تانکر می پاشند، انجام می شود.

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید