مدیریت نیروی انسانی در کشت گیاهان دارویی

 

مدیریت نیروی انسانی

تولید فعلی گیاهان دارویی بر اساس سیستم های تولید متداول (رایج) بوده و در مواردی سیستم های تولید پایدار نیز مورد استفاده قرار می گیرند. از این رو در اکثر مزارع تولیدی استفاده از مواد شیمیایی رایج بوده و این موضوع مشکلات متعددی را برای گیاهان تولیدی و اکوسیستم زراعی به همراه دارد. البته در سیستم های پایدار مصر مواد شیمیایی کاهش یافته است. اما با توجه به اهمیت گیاهان دارویی در سلامت جامعه و توقعی که خانواده ها از گیاهان دارویی دارند، لزوم توجه به سیستم های تولید ارگانیک را با اهمیت میسازد؛ سیستمی که در آن از مواد شیمیایی مصنوعی در روند تولید استفاده نمی شود.

تعداد نیروی انسانی مورد نیاز برای یک مزرعه 20 هکتاری در یک فصل زراعی به شرح زیر است: 

الف) مدیر طرح؛ یک نفر متخصص کشاورزی دارای 3 سال تجربه کاری در تولید گیاهان دارویی
ب) کارشناس فنی مزرعه؛ یک نفر کارشناس گیاهان دارویی با 3 سال تجربه کاری در تولید بابونه، گاوزبان ایرانی و آویشن
ج) نگهبان؛ یک نفر
د) کارگر ساده دایمی؛ یک نفر و کارگر ساده فصلی 80 نفر برای 30 روز کاری 
ه) راننده؛ جهت حمل و نقل کارگران، یک نفر با وسیله نقلیه برای 30 روز کاری 

بیشتر بخوانید: ضرورت آماده سازی زمین گیاهان دارویی

برای به روز کردن و بهبود شیوه تولید و همچنین رفع نقایص موجود، نیاز به افراد متخصص در این زمینه می باشد. از این رو توجه به آموزش و تجهیز نیروی انسانی متخصص و متعهد امری بسیار ضروری در زمینه تولید ارگانیک گیاهان دارویی است. بنابراین، لازم است برای مدیر و کارشناس مزرعه در هر فصل زراعی گذراندن یک تا دو کلاس آموزشی– ترویجی پیش بینی شود.

این کلاس ها توسط انجمن گیاهان دارویی یا سایر مؤسسات علمی - آموزشی و پژوهشی برنامه ریزی میشود و لازم است نسبت به شناسایی آن ها اقدام شود. از طرفی، کارگران نیز باید توسط مدیر و کارشناس فنی آموزش لازم را ببینند تا بهره وری شغلی آنان افزایش یابد.

با توجه به اهمیت و نقش رضایت شغلی در ارتقای بهره وری کارشناس و مدیر مزرعه و کارگران، حفظ احترام و شخصیت ایشان، تأمین به موقع حقوق و آنان، لازم است نسبت به جلب رضایت و در نتیجه افزایش بهره وری شغلی آنان اقدام شود. از جانب دیگر، توجه به دیدگاه های تخصصی و تجربی آنان و دانش بومی کارگران موجب افزایش کارایی فعالیت ها و همچنین افزایش رضایت کاری آنان می گردد.

استفاده از ابزارهای تشویقی و تنبیهی، جدیت در کارها و تبیین اهمیت تعصب نسبت به شرکت و آرمان های آن، می تواند در صدر برنامه های ارتقای کیفیت نیروی انسانی واحد کسب و کار قرار گیرد.
از سوی دیگر، سلایق و علایق مشتریان اعم از جامعه هدف داخلی به ویژه گروه ها و اقوام مختلف ایرانی نقش تعیین کننده ای در جلب نظر ایشان و خرید محصولات تولیدی دارد. این موضوع در مورد مشتریان خارجی بسیار با اهمیت تر است. زیرا در بسیاری از موارد شناخت ذائقه، علایق فرهنگی و اجتماعی، دیدگاه ها و نگرش های اقوام غیرایرانی خارج در کتب و مقالات در دسترس است؛

بنابراین، لازم است در برنامه های زیر برنامه ریزی لازم صورت پذیرد:


- مطالعه سلیقه بازار هدف در زمینه نحوه بسته بندی، زمان عرضه

- مطالعه شیوه های مصر محلی و دارویی محصول در منطقه هدف


منبع:کتاب بسته کارآفرینی تولید گیاهان دارویی-اویشن،بابونه و گل گاوزبان-


بیشتر بخوانید: مدیریت بازار و بازاریابی گیاهان دارویی

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید