سازگاری کلزای پاییزه در برابر سرما

 

سازگاری و سخت شدن کلزای پاییزه نسبت به سرما

برای زمستان گذرانی مناسب، کلزا باید فرایند مقاوم شدن یا سخت شدن را طی کند. این فرایند در مرحله روزت و در اواخر پاییز زمانی اتفاق می افتد که کلزای پاییزه چند روز در معرض دماهای نزدیک به صفر قرار گیرد.

اگر فرایند سخت شدن به خوبی انجام شود، به گیاهان امکان می دهد در برابر سرما مقاوم شوند و سرماهای زیر صفر را بدون خسارت جدی تحمل کنند.

در این شرایط، رشد گیاه آهسته می شود و سلول های کوچکتر با غلظت بیشتر مواد محلول ایجاد می شوند که مقاومت بالاتری به سرما و یخ‌ بندان دارند. سرماهای ملایم زیر صفر (تا 3-درجه سانتی گراد) رشد برگ ها را متوقف میکند و فرایند سخت شدن را سرعت می بخشد.

بیشتر بخوانید: اثر میزان رشد پاییزه کلزا در مقاومت به سرما

 

هرچه دوره سازگاری و تطابق طولانی تر باشد و نوسانات دمایی در این دوره کمتر باشد، فرایند سخت شدن بهتر انجام می شود و تحمل گیاهان به سرما و یخ‌ بندان افزایش می یابد. مطالعات نشان داده است که گیاهچه های کلزا برای سازگاری با سرما حداقل باید 7 روز در معرض سرماهای نزدیک به صفر باشند.

کلزای پاییزه چنان چه در مرحله رشدی مناسب باشد و فرایند مقاوم شدن در آن اتفاق افتاده باشد، می تواند سرمای کوتاه مدت 15 تا 20 درجه سانتی گراد زیر صفر را تحمل کند.


 


 

بیشتر بخوانید: مدیریت تغذیه گیاه کلزا در شرایط تنش های محیطی
 

سایر عوامل مؤثر در سرمازدگی زمستانه

سایر عوامل مؤثر در سرمازدگی زمستانه به شرح زیر است:

- بروز سرمای ناگهانی

- دوام سرما

- نوسان زیاد دما

- رطوبت خاک

- روزهای آفتابی همراه با وزش باد

- پوشش برف

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط سیده زهرا رضوی
سیده زهرا رضوی

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید