آفات پنبه

 

زنجرک سبز پنبه یکی از آفات مهم مکنده در مزارع پنبه استان گلستان در سالهای اخیر محسوب می شود. این آفت با مکیدن شیره گیاهی باعث خسارت به گیاه پنبه و خشبی شدن برگها و چروکیده شدن رگبرگ های پنبه و در تراکم های بالای آفت، باعث ارغوانی شدن حاشیه برگ ها می شوند. با بررسی های اولیه که در منطقه انجام گرفت. این آفت دارای اشکال مختلف بوده و در بعضی مزارع پنبه باعث چند شاخه شدن بوته های پنبه می گردد. منصف، 1360 نقش بیماریزائی زنجرک سبز پنبه در مزارع پنبه مطالعه نموده است و بررسی های نامبرده نشان می دهند که این آفت با فرو بردن خرطوم خود در نسج برگ با مکيدن شيره نباتی و با وارد نمودن توکسين موجود در بزاق خود سبب ناهنجاري هايی در اعضاء مختلف گياه نظير کوچک ماندن و ضخيم شدن برگ و همچنين چروکيده شدن و از بين رفتن سبزينه ايجاد نموده که سبب کاهش شديد محصول می گردد.

بیشتر بخوانیم:وش چین پنبه

شکل شناسی :

اين حشره سبز رنگ و بال های شفاف و به طول 3 ميلی متر و پوره های کوچک حدود يک ميلی متر طول دا رند وبتدريج بالدار می شوند.سر عريض و در طرفين آنها چشم های مرکب درشت قرار دارند.بال ها در حالت استراحت به صورت شيروانی در روی بدن قرار می گيرند. تخم ها استوانه ای شکل شبيه موز مانند حدود 9/0 ميلی متر در داخل اپيدرم برگ در سطح زيرين برگ ها می گذارند.

حشره كامل آفت تخم خود را در داخل بافت گياه در اپيدرم سطح زيرين برگ ميزبان گذاشته و سپس پوره ها ي آفت با تغذيه از شيره گياهي ميزبان نشو ونما مي كنند. زنجرکهای ماده تخم های خود را بطور انفرادی در اطراف رگبرگ های اصلی و فرعی می گذارند. تخمها پس از 7 -9 روز تفريخ و پوره ها بدن خود را به آرامی از داخل بافت اپيدرم برگ بيرون می آورند و با پنج بار پوست اندازی تبديل به حشره کامل می شوند و پوسته ها در پشت برگ باقی می مانند.

نتیجه:

تعداد چهار گونه زنجرک سبز پنبه در مزارع پنبه استان گلستان با نام های علمی :

1.Asymmetrasca decedens

2. Psammotettix alienus

3. Emposca decipiens

4. Jacobiasca lybica

   شناسایی شده اند.

گونه غالب آفت در منطقه روی پنبه Asymmetrasca decedens  شناسائی شده است.

فعالیت آفت در مزارع پنبه با تغذیه از شیره گیاهی میزبان باعث چروکیده شدن رگبرگ ها می شود و در حاشیه برگ ها به صورت ارغوانی ظاهر می شود.

اوج فعالیت آفت در مزارع پنبه از نیمه اول تیرماه تا نیمه اول شهریور ماه در مناطق گرگان و کردکوی در متوسط حرارت27-30 درجه سانتی گراد و متوسط رطوبت نسبی 65-57 درصد می باشد و تا اواخر فصل زراعی در مزارع پنبه فعالیت می کند.

خسارت آفت توسط حشره كامل پوره ها با تغذيه از شيره و حشره گياهي انجام مي گردد و بافت گياه ميزبان گذاشته و كامل آفت تخم خود را در داخل آفت با تغذيه سپس پوره ها ي از شيره گياهي ميزبان نشو ونما مي كنند. طول دوره طول 15-10 روز و طول دوره حشره کامل 8 تا11روز نسل در مزارع پنبه دارد.در صورت تراکم بالای آفت در مزارع با يکی از سموم فسفره سيستميک هم زمان با تلفيق کرم قوزه پنبه به راحتی کنترل می گردد.

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط سیما جاویدی
سیما جاویدی

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید