آفات و بیماری های مهم انگور

 

آشنایی با آفات مهم انگور

آفت کرم خوشه خوار انگور

علائم و نحوه خسارت:

نسل اول این آفت از گل ­ها و نسل ­های بعدی این آفت که بعد از تشکیل حبه ظاهر می ­شوند از دانه­ های انگور تغذیه می­ کند وحبه ­ها را بوسیله تارهای خاکستری رنگی به هم می­ چسباند که بوسیله این تارها آفت تشخیص داده می­ شود.

مبارزه:

بیل زدن پای درخت در پائیز برای از بین بردن مراحل زمستان گذران آفت، فاصله دادن شاخه و برگ­ های درخت از سطح زمین برای تهویه بیشتر درخت، استفاده از تله­ های فرومونی برای مشخص کردن زمان دقیق سم­پاشی، استفاده از سمومی مانند: اتیون، فوزالن، دیازینون. در اواسط فصل از سمومی مثل اتیون استفاده شود تا بر روی کنه ­های انگور نیز اثر داشته باشد.

آفت زنجره مو انگور

علائم و نحوه خسارت:

خسارت اصلی این آفت مربوط به پوره ­های آن است که در خاک سال­ ها باقی می­ ماند و از مواد ریشه تغذیه می ­کند. حشره بالغ هم با تخم­ریزی در شاخه­ های یک ساله باعث متورم شدن شاخه و شکستن آن در برابر باد می ­شود.درپای درخت آلوده سوراخ ­های ورود وخروج پورها دیده می ­شود.

مبارزه:

قطع شاخه­ های تخم ریزی شده توسط آفت، ازبین بردی علف ­های هرز و میزبان ­های دیگر آفت، شخم عمیق پای درخت، آبیاری منظم و یخ آب زمستانه، ریختن سم سوین یا دیازینون پای درخت برای مسمومیت پوره­ ها هنگام داخل شدن به خاک یا خروج از خاک.

بیماری­ های انگور

بیماری سفیدک داخلی (کرکی یاکاذب) انگور

علایم:

این بیماری در مناطقی که رطوبت بالاست شیوع دارد. سفیدک داخلی به برگ­ ها، میوه­ ها و شاخه ­های مو صدمه می­ زند.

مبارزه:


زه کشی تاکستان به منظور کاهش رطوبت و هرس سر شاخه­ های آلوده و جمع آوری و زیر خاک کردن یا سوزاندن برگ­ ها و استفاده از واریته ­های مقاوم از روش های غیر شیمیایی است و استفاده از قارچکش ­های کاپتان (سه در هزار)، زینب (3-5/2 در هزار) و مانب (5/2-2 در هزار) از جمله روش های مبارزه شیمیایی می باشند. قارچ کش ­هاي معدني مانند نمک­ هاي مس، ديتيوکاربامات­ها و گروه فتالميدها به عنوان سم پاشي ­هاي پيش­گيري کننده توصيه مي ­شود. قارچ عامل بيماري در برابر اين قارچ کش­ ها مقاومت نشان نمي­ دهد و مدت دوام قارچ کشي آن 7 تا 10­روز است. دو گروه از قارچ کش­ هاي سيستميک روي سفيدک داخلي مو بسيار موثر است. وقتي آن­ها را به کار ببريم وارد گياه مي ­شود و 3 خاصيت دارد. فواصل مصرف آن­ ها حدود 14روز است. فسفو تيل آلومينيوم و متالاکسيل از اين2 گروه می باشد. مصرف مداوم اين قارچ کش ­ها باعث ايجاد مقاومت در قارچ عامل بيماري مي ­شود  بنابراين نبايد چند سال پشت سر هم تنها از اين قارچ کش ­ها استفاده کرد.

بیماری لکه سیاه برگ مو انگور

علایم:

در اواخر بهار لکه های متعدد گرد و پراکنده به رنگ قرمز در برگها ایجاد می شود. لکه ها غالبا در سطح رویی برگ ودر بین رگبرگ ها ایجاد می گردند. زمانی که اندازه لکه ها به 2 تا 3 میلی متر می رسد به رنگ قهوه ای یا خاکستری با حاشیه ی سیاه در می آیند.

روی شاخه، پیچک، دمبرگ، محوراصلی و رگبرگ ­ها لکه­ هایی فرو رفته به رنگ بنفش مایل به سیاه ظاهر می شوند. لکه ها روی حبه های انگور نیز در زمانی که رشدشان به نصف رسیده باشد بوجود می آیند. این لکه ها در ابتدا تقریبا سفیدند ولی به زودی با یک حلقه قهوه ای با حاشیه سیاه احاطه می شوند. در نهایت تمام حبه ها به سرعت پوسیده و چروکیده شده و به رنگ سیاه در می آیند.

مبارزه:

به محض مشاهده اولین علایم بیماری سم پاشی با استفاده از زینب به نسبت 1 تا 2 در هزار با 5/0 مویان و یا سم کاپتان به نسبت 3-5/2 در هزار در کنترل بیماری موثرند.  سمپاشی موستان ها در سه بار با به کارگیری بنومیل یا فربام دو درهزار درست قبل از شکوفه دهی و بلا فاصله بعد از شکوفه دهی وهمچنین دوهفته بعد از سمپاشی دوم بیماری را کنترل می کند. کاپتان فولیت تریادیمفون و قارج کش های مسی نیز علیه این بیماری موثرند.

بیماری پوسیدگی خاکستری مو انگور

علایم:

بیماری روی خوشه انگور بوضوح  قابل رویت می­ باشند. آلودگی در تمام طول  خوشه دیده می­ شوند. چنانچه آلودگی قبل از باز شدن گل­های خوشه باشند خوشه­ های جوان خشک می ­شوند. آلودگی بعد از ظهور گل­ها سبب پژمردگی خوشه ­ها می ­گردد. در موقع برداشت حبه­ ها از حساسیت بیشتری برخوردار می­ شوند. رنگ حبه­ های آلوده خرمایی یا قهوه­ ای شده و بخشی از خوشه نیز نرم و خشک می­ شود. در آلودگی شدید تمامی خوشه خشک می­ شود. در حاشیه برگ­ ها لکه ­های قهوه ­ای یا خرمایی رنگ با خطوط متحدالمرکز ظاهر می­ شود. در روی ساقه ممکن است زخم­ های عمیق دراز به وجود می­ آیند.

مبارزه:

هرس سبز شاخه ­ها به منظور برقراری تهویه لازم در تابستان جلوگیری از آلودگی خوشه توسط بیماری­ های دیگر مثل سفیدک­ های داخلی و غیره سم­پاشی تا چهار نوبت با سموم مجاز مثل بنومیل یا توپسین به هنگام ریزش گلبرگ­ ها، تشکیل غوره، شیرین شدن غوره­ ها و سه هفته قبل از برداشت محصول.

بیماری آنتراکنوز مو انگور

علایم:

بیماری در قسمت­ های هوایی و جوان مو دیده می ­شود. روی ساقه دم برگ پیچک لکه­ های قهوه ­ای رنگ بیضی شکل ایجاد می­شود که اغلب توسعه آن ­ها توسط لایه چوب پنبه­ ای محدود می­ شود. روی برگ لکه­ های مدور به صورت بافت مرده ایجاد می ­شود و در صورتی که برگ خیلی جوان باشد ناحیه آلوده بعد از خشک شدن از متن برگ جدا شده و برگ منظره غربالی می­ گیرد. روی حبه ­های انگور لکه­ های گرد به رنگ قهوه ­ای با حاشیه تیره ظاهر می­ گردد. لکه­ ها ممکن است به هم متصل شده لکه­ های بزرگ و نا منظمی به وجود می ­آیند.

مبارزه:

کشت ارقام مقاوم مانند نیاگارا، کنکورد، هرس شا خه­ های آلوده، سم پاشی در دو نوبت زمستان با محلول سولفات مس پنج درصد و در بهار با کاپتان یا توپسین به نسبت دو در هزار.

سفيدك پودري انگور

علايم:

پوشش پودري يا گرد آلود خاكستري در دو سطح برگ، پيچ خوردگي برگ، ترد و شكننده شدن دمگل و دمبرگ، لكه­ هاي پَر مانند به رنگ تيره در سرشاخه ­ها، حبه ترك خورده و پوسيده و گاهي نقش مشبك در سطح حبه بوجود مي ­آيد، در آخر فصل رشد روي ميوه­ ها كليستوتس تشكيل مي­ شود.

مبارزه:

سم­پاشي با گوگرد و تابل، تريميدال، كالكسين و انجام عمليات به­ زراعي شامل آفتابگيري بوته ها، ايجاد رديف، ممانعت از ايجاد سايه زياد.

بیماری ویروس برگ باد بزنی مو انگور

علایم:

روی پایه ­های مبتلا شاخه­ های کوتاه و برگ­ ها می­ شوند. روی برگ­ ها لکه ­هایی ظاهر شده و میوه ­های ریز خوشه­ اوایل فصل می ­ریزند گاهی حبه ­های انگور بی­دانه می­ شوند.

مبارزه:

انتخاب قلمه سالم و ضد عفونی خاک با بکار گیری متیل بروماید به نسبت 400 تا 800 کیلو در هکتار یک ماه قبل از موستان در مبارزه علیه این بیماری موثر است.

بیشتر بخوانید: آموزش کاشت درخت انگور

بیماری پوسیدگی سیاه مو

علایم:

در اواخر بهار، لکه­ های متعدد گرد و پراکنده به رنگ قرمز در برگ­ ها غالبا در سطح رویی برگ ودر بین رگبرگ­ ها ایجاد می­ شود. زمانی که اندازه لکه ­ها به 2 تا 3 میلی متر می­ رسد به رنگ قهوه ­ای یا خاکستری با حاشیه ­ی سیاه در می ­آیند. روی شاخه، پیچک، دمبرگ، محوراصلی و رگبرگ­ ها لکه­ هایی فرو رفته به رنگ بنفش مایل به سیاه ظاهر می­ شوند. لکه­ ها روی حبه­ های انگور نیز در زمانی که رشدشان به نصف رسیده باشد بوجود می ­آیند. این لکه ­ها در ابتدا تقریبا سفیدند ولی به زودی با یک حلقه قهوه ­ای با حاشیه سیاه احاطه می­ شوند. در نهایت تمام حبه ­ها به سرعت پوسیده و چروکیده شده و به رنگ سیاه در می ­آیند.

مبارزه:

3 بار سم­پاشی موستان ­ها با استفاده از بنومیل یا فربام دو در هزار درست قبل از شکوفه­ دهی و بلافاصله بعد از شکوفه دهی و همچنین دو هفته بعد از سم­پاشی دوم بیماری را کنترل می­ کند. کاپتان و قارج کش­های مسی نیز علیه این بیماری موثرند.

سفیدک سطحی مو انگور

علائم:

علائم این بیماری در حبه­ های انگور به صورت لکه­ های بافت خشک شبکه­ ای ظاهر شده که به تدریج از کپک سفید پوشیده شده و شکاف بر می­دارند، در برگ­ ها بصورت نقطه­ های خشک، لکه­ های بی­رنگ شفاف و کپک پودری سفید خاکستری در سطح فوقانی نمایان می­ شود. محور اصلی خوشه و دم میوه علفی، نکروز شده و شاخه ­های جوان به سبب آلودگی، رشد نامنظم داشته و کوتاه ­تر و ضعیف می ­باشند.

مبارزه :

یکی از راه های مبارزه  انتخاب پایه‌های مقاوم به بیماری می باشد. برای مبارزه شیمیایی از ترکیبات و مواد شیمیایی مختلفی مانند گوگرد ، الوزال ، کاراتان استفاده می شود.

سفیدک دروغی مو انگور

علائم:

 روی برگ لکه­ های زرد تا قهوه ­ای دیده می­ شود در پشت برگ پوشش سفید رنگ وجود دارد. در روی حبه ­ها پوسیدگی قهوه­ای تا خاکستری و چرمی شده دیده می­ شود.

مبارزه:

کاشتن نهال سالم در باغ، جمع آوری بقایای گیاهی از راه های مبارزه غیر شیمیایی است و سم­پاشی باغ قبل از باز شدن گل ­ها و بعد از ریزش گل به فواصل هر دو هفته یک بار با استفاده از بردو، کاپتان، متالاکسیل از روش های شیمیایی است.

پوسیدگی سفید ریشه انگور

علائم:

چندین نوع قارچ مختلف باعث پوسیدگی در ریشه می ­شوند که هر کدام علائم خاص خود را دارد. عمده ترین علائم که دیده می ­شود، پوسید­گی پوست درخت چیزی شبیه آب سوختگی یعنی قهوه­ ای رنگ و مرطوب که در آخر فصل پوشش سفید رنگ در قسمت ریشه و طوقه مشاهده می­ شود. گاهی اوقات پوسیدگی فقط در پوست است و به چوب نمی ­رسد.

مبارزه:

انتقال نهال یا درخت سالم به باغ، خاک نهال کاری شده نباید سابقه بیماری داشته باشد، ضد عفونی خاک، استفاده از آبیاری قطره­ ای و غرق آب نکردن پای طوقه.

گال باکتریائی انگور

علائم:

در ریشه­ های سطحی و طوقه انگور باعث ایجاد جوش ­های ریز می ­شود که با گذشت زمان این­ ها متورم شده و ایجاد گال می­ کند. در اثر این بیماری درخت کم کم خشک شده واز بین می­ رود.

مبارزه:

استفاده از قلمه ­های ریشه ­دار گواهی شده و عاری از بیماری، استفاده از قیچی ضدعفونی شده و جلوگیری از تماس قیچی باغبانی آلوده با بوته­ های سالم، سوزاندن بوته­ های آلوده به همراه طوقه و ریشه و ضد عفونی محل استقرار بوته با آب آهک، حفاظت تنه و شاخه­ ها در برابر سرمای شدید زمستان، ضد عفونی خاک، کاشت نهال سالم در باغ، جلوگیری از ایجاد هر گونه زخم در طوقه چون وجود زخم در درخت راه ورود باکتری به داخل گیاه است.

بیشتر بخوانید: آشنایی با ارقام مختلف انگور

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید