سبد خرید شما خالی است
آفات وبیماری های کلزا
آفات کلزا
شته
گونههای مختلفی از شته از قبیل شته مومی کلم، شته سبز هلو و شته خردل میتوانند به کلزا خسارت وارد کنند. مهمترین گونه شته که خسارت چشمگیری را به زراعت کلزا وارد مینماید، شته مومی کلم میباشد. درصورتی که در پاییز در مزرعه شته مومی مشاهده شد، باید بلافاصله با یکی از سموم توصیه شده (پریمور به مقدار 7/0 در هزار و یا کونفیدور به مقدار 1 در هزار) با آن مبارزه نمود. در بسیاری از مواد لازم است برای کنترل این آفت سمپاشی تکرار گردد. معمولاً شتهها از علفهای هرز کنار مزرعه به حاشیه مزارع کلزا منتقل شده و بتدریج به مرکز مزرعه انتقال پیدا میکنند، لذا ضروری است علفهای هرز حاشیه مزارع از بین برده شوند و تا جایی که آلوده به شته میباشد کنارههای مزرعه سمپاشی گردد. بارندگی نقش زیادی در کاهش جمعیت شتهها دارد و برعکس در مزارع تحت استرس کمآبی جمعیت شتهها زیاد و در نهایت خسارت وارده بیشتر میشود.
سوسک پولنخوار
این آفت در زمان ظهور غنچههای گل به مزارع هجوم برده و از غنچههای گل و دانه گرده گلها تغذیه میکند. برای مبارزه با این آفت میتوان از سموم تماسی استفاده کرد. اما یکی از راهکارهای بسیار موثر استفاده از تلههای رنگی و یا به عبارتی ظروف آبیرنگ حاوی آب در کنار مزرعه میباشد. ریختن چند قطره مایع ظرفشویی باعث کارایی بیشتر این ظرفهای تله میشود. آفت بعد از تغذیه برای نوشیدن آب داخل این ظرفها افتاده و غرق خواهد شد.
سنک کلزا
سنک نوعی حشره است که در زمان رسیدگی گیاه با مکیدن شیره ساقه، خورجین و دانهها باعث کاهش وزن دانه ی کلزا و کاهش عملکرد دانه میشود. یکی از راهکارهای مبارزه با این آفت سمپاشی مزرعه قبل از خشک شدن کامل محصول با استفاده از سمپاش توربولاینرمیباشد چراکه در این مرحله از رشد ورود به مزرعه و سمپاشی با سمپاشهای معمولی امکانپذیر نمیباشد.
سوسکهای کک مانند
سوسکهای کک مانند از جمله آفاتی هستند که در مراحل اولیه ی رشد به ویژه در مناطق گرمسیری استان با تغذیه از برگ گیاهچههای جوان سبب سوراخ کردن و مشبک کردن برگها شده و به کلزا خسارت وارد میکنند. برای کنترل این آفات باید در ابتدای فصل رشد از سموم شیمایی موثر استفاده کرد.
پرندگان
پرندگان نیز بهعنوان یکی از آفات کلزا بویژه در مناطق گرمسیری محسوب میشوند که گاهی اوقات سبب نابودی کامل مزرعه در مراحل ابتدایی فصل رشد شدهاند. برای کاهش خسارت میتوان از روشهایی مانند ایجاد صدا، مترسک و یا گذاشتن مراقب مزرعه در دو هفته ابتدایی پس از سبز شدن بوتهها استفاده کرد.
خسارت تگرگ
گاهی اوقات در ابتدای فصل رشد و یا در فروردین ماه رخداد تگرگ باعث خسارت به مزرعه کلزا میشود . اما باید توجه داشت که آسیبدیدگی بوتههای کلزا ناشی از تگرگ در ابتدای فصل رشد قابل جبران است، چراکه جوانه انتهایی معمولاً خسارت نمیبیند. خسارت تگرگ در فصل بهار نیز درصورتی که قبل از گلدهی رخ دهد تا اندازهای قابل احیا میباشد ولی پس از گلدهی رخداد تگرگ میتواند خسارت جبران ناپذیری ایجاد نماید. بدیهی است که درشتی، مدت و شدت بارش تگرگ عامل تعیین کننده در میزان خسارت به مزرعه میباشد.
بیماری های مهم کلزا
پوسیدگی اسکلروتینیا در ساقه
در این بیماری ساقهها سفید و بیرنگ شده و دچار شکستگی میشوند. بهترین راه کنترل این بیماری استفاده از ارقام مقاوم و رعایت تناوب زراعی میباشد و باید از تراکم زیاد کاشت اجتناب شود. مصرف قارچکشها هم یکی از راههای کنترل میباشد.
بیشتر بخوانید: روش های تشخیص کمبود عناصر غذایی در کلزا
بیماری ساق سیاه
لکههای قهوهای و زرد در اواخر پاییز ابتدا روی برگها و سپس در ناحیه طوقه دیده میشود. طوقه گیاه سفت میشود. تنها راه کنترل استفاده از ارقام مقاوم و کنترل تناوب زراعی است.
بیشتر بخوانید: مدیریت تغذیه گیاه کلزا در شرایط تنش های محیطی
بیماری آلترناریا
قبل از برداشت روی ساقه و میوه لکههای نقطهای خاکستری، تیره و سیاه رنگ دیده میشود. در زمان حمله ی شدید میتوان نسبت به برداشت زودتر از رسیدگی کامل اقدام نمود. مصرف قارچکش هم میتواند موثر باشد.
بیشتر بخوانید:کودهای موردنیازکلزا
شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید