مناطق مستعد کشت بابونه،آویشن و گل گاو زبان

 

مناطق مستعد و مناسب کشت بابونه، گاوزبان ایرانی و آویشن، اصفهان، لرستان، کرمانشاه، شمال و شمال شرق خوزستان، آذربایجان شرقی و غربی، زنجان، شمال قزوین و شمال خراسان هستند. محل استقرار پیشنهادی پایه این کسب و کار شرق استان تهران و به طور خاص دماوند و فیروزکوه است. در این مناطق امکانات لازم اعم از نهاده های اولیه و نیازهای اکولوژیک جهت تولید ارگانیک بابونه، گاوزبان و آویشن مهیا می باشد. گیاهان دارویی یاد شده ضمن سازگاری با شرایط اکولوژیک این مناطق، به دلیل تحمل شرایط سخت و تنش های غیر زیستی و نیاز آبی کم، به عنوان گیاهان مهم و مقرون به صرفه جهت سودآوری در مناطق سرد و نیمه سرد کشور به حساب می آیند.

شهرستان فیروزکوه در منتهی الیه شمال شرقی استان تهران و در طول جغرافیایی 52 درجه و 46 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 35 درجه و 28 دقیقه شمالی واقع شده است. این شهرستان روی بخشی از سلسله جبال البرز مرکزی قرار گرفته است. اساس محور اقتصادی شهرستان، فعالیت های باغداری و دامپروری می باشد. فیروزکوه با داشتن 59220 هکتار اراضی زیر کشت، 21/1 % از اراضی زیر کشت استان را داراست و از این میزان اراضی 81 % به کشت محصولات سالانه و 19 % باقی مانده به تولید محصولات باغی اختصاص داده شده است.

از طرفی شهرستان دماوند در عرض جغرافیایی 35 درجه و 39 دقیقه شمالی و طول جغرافیایی 52 درجه و 10 دقیقه شرقی قرار دارد. این شهرستان با مساحتی حدود 188هزار هکتار در محدوده شهرستان های فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران قرار دارد و منطقه ای کوهستانی است. سبزی و صیفی ، گندم، علوفه، سیب، گلابی و دیگر میوه های سردسیری، سیب زمینی، لوبیا سبز، سیب درختی و بیشتر میوه های سردرختی از فرآورده های اطراف این شهرستان هستند. در شکل های زیر خلاصه ای از وضعیت آب و هوایی دماوند و فیروزکوه (محل اجرای طرح) دیده می شود.
 

بیشتر بخوانید: اهداف کشت ارگانیک گیاهان دارویی(بابونه، گل گاوزبان وآویشن)

 

براساس مطالعات انجام شده در منطقه فیروزکوه و دماوند، گونه های گیاهی زیر در منطقه موجود هستند.
 


 

از سایر گیاهان موجود در فلور این مناطق میتوان به ارس، پسته وحشی، بادام وحشی، بید، گردو، زرشک، گلپر، کلاه میرحسن، آتریپلکس، زنبق وحشی و انواع گندمیان اشاره کرد.

این دو شهرستان به لحاظ شرایط اکولوژیک مناسب، دارای گیاهان دارویی متعددی میباشند که میتوان به کاسنی، بومادران، گاوزبان، آویشن، شقایق، اسفرزه، بارهنگ، بابونه، گل محمدی، باریجه و غیره اشاره کرد. از این جهت، این شهرها مهم ترین نقاط رویش گیاهان دارویی استان تهران بشمار می روند. در این میان، کشت گیاهان دارویی آویشن، بابونه و گاوزبان ایرانی مناسب و سازگار با شرایط اقلیمی دماوند و فیروزکوه بوده و اهمیت زیادی در تأمین گیاهان دارویی جامعه دارد. از طرفی، در امر اشتغال زایی در منطقه نیز بسیار مؤثر است. به واسطه نزدیکی به شهر تهران و اطراف آن دسترسی آسان به بازار گسترده این منطقه وجود دارد و از امنیت لازم برای سرمایه گذاری نیز برخوردار است. از جانب دیگر، به واسطه گستردگی فضای جغرافیایی منطقه ، فضای فیزیکی کافی برای گسترش این شغل نیز مهیا میباشد.

با توجه به رویکرد جهانی و اهمیت کشت های ارگانیک (زیستی) لازم است هر چه بیشتر در حفظ سلامت اکوسیستم، در این طرح بابت به کارگیری سیستم تولید ارگانیک و مدیریت اکولوژیک در ارتقای کمی و کیفی محصول تلاش شود. همچنین، با توجه به گستردگی مطالعه در شرق استان تهران و تنوع عوامل اکولوژیک و برای استنباط بهتر از کار و نتیجه گیری مستدل، در این طرح به منطقه فیروزکوه و دماوند توجه شده است. در نتیجه، از نتایج این بررسی می توان در مناطق دیگر با شرایط اکولوژیک مشابه، استفاده نمود.

محصولات تولیدی

در شرایط اکولوژیک منطقه دماوند و فیروزکوه، و با توجه به عدم استفاده از سموم و کودهای شیمیایی ، محصولات متنوع تولیدی از آویشن، بابونه و گاوزبان ایرانی از جمله: بر، گل، سرشاخه گلدار و محصولات دارویی تولیدی از مشتریان متنوع و بازار عظیمی برخوردار است. همچنین با توجه به گرایش فراوان سایر کشورها به این محصولات این کسب و کار دارای بازارهای بالقوه گسترده ای می باشد

منبع:کتاب بسته کارآفرینی تولید گیاهان دارویی-اویشن،بابونه و گل گاوزبان-

 

بیشتر بخوانید: نکات بسته کارآفرینی کشت گیاهان دارویی

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید