خاک مناسب ذرت

 

خاک مناسب

کاشت ذرت در خاک‌هایی که دارای عمق کافی، نرم و قابل نفوذ باشند امکان‌پذیر است. درخاک‌هائی کهpH آن‌ها بین 6 تا 7 باشند قادر به رشد بوده و محصول قابل توجهی تولید می‌نماید. ذرت به رطوبت اضافی خاک بسیار حساس بوده و به همین دلیل مزارع باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشند.


بیشتر بخوانید: آبیاری ذرت

اهمیت و ارزش غذایی ذرت

گیاه ذرت به‌دلیل دارا بودن مواد قندی و نشاسته زیاد، یکی از بهترین گیاهان برای علوفه سبز، سیلو و دانه است. علوفه ذرت بسیار خوش خوراک جهت گاو و گوسفند و غنی از مواد گلوسیدی و انرژی‌زا ولی فقیر از پروتئین است. به‌همین دلیل این نوع علوفه را باید همراه علوفه‌هائی که غنی از پروتئین هستند، به‌طور مخلوط در جیره غذایی دام وارد نمود. در ضمن ذرت فوق‌العاده سهل‌الهضم بوده و سیلوی آن برای دام‌های پرواری غذای بسیار مطلوبی است.
علاوه بر موارد یاد شده عوامل دیگری نیز در توسعه و گسترش این گیاه نقش دارند.

عمده‌ترین این عوامل عبارتند از:

1-عملکرد بالای آن در هکتار

2-امکان استفاده از مکانیزاسیون در مراحل مختف کاشت، داشت و برداشت

3-سهم عمده و نقش روزافزون ذرت در تامین مواد غذایی مورد نیاز انسان، دام و طیور مصاورف صنعتی (تغذیه انسان 25-20 درصد، تغذیه دام و طیور 75-70 درصد، مصارف صنعتی 5 درصد).

انواع ذرت

ارقام مختلف ذرت متعلق به جنس Zae و گونه mays هستند. ذرت را از نظر طول دوره رشد و نمو می‌توان به سه گروه زودرس، متوسط‌رس و دیررس تقسیم کرد. همچنین از نظر رنگ دانه نیز تقسیم‌بندی شده است که شامل ذرت سفید، زرد، قهوه‌ای و ذرت‌هایی با دانه‌های الوان و .... است. مهم‌ترین طبقه‌بندی انجام شده در ذرت براساس ویژگی‌ها و ترکیبات آندسپرم دانه طبقه‌بندی می‌شود. ذرت دارای انواع مختلف دانه است، در اینجا به انواعی از ذرت که به‌طور رایج در دنیا کشت می‌شوند اشاره می‌شود. انواع ذرت شامل: ذرت دندان اسبی، ذرت دانه سخت، ذرت آردی، ذرت شیرین، ذرت آجیلی و ذرت غلاف‌دار است.

ذرت دندان اسبی Dent Corn(Zea mays indenata)

ذرت دندان اسبی دارای دو نوع نشاسته است، نشاسته نرم که در قسمت وسط و انتهای دانه و نشاسته سخت یا سفت که در اطراف دانه قرار دارد.بدلیل از دست دادن آب در زمان رسیدن، در قسمت بالای دانه (تاج دانه) فرورفتگی ایجاد می‌شود و تقریباً شبیه دندان می‌شود که به آن دندان اسبی می‌گویند. بیشترین سطح زیر کشت را تشکیل می‌دهد و به رنگ زرد و سفید دیده می‌شود. میلیون‌ها تن دانه از ذرت دندانه‌ای تولید می‌شود که بیشتر برای استفاده‌های انسانی و صنعتی و برای خوراک دام مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ذرت سخت Flint Corn(Zea mays indenata)

ذرت سخت بعضی مواقع ذرت بومی (lndians corn) نیز نامیده می‌شود. دانه این نوع ذرت سخت،صاف، شفاف و دارای دامنه وسیعی از رنگ‌ها است. دارای نشاسته نرم کمتری است. نشاسته سفت کاملاً اطراف دانه و اطراف نشاسته نرم را احاطه کرده است. از دانه‌های آن برای تغذیه دام استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: کودهای موردنیاز ذرت

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید