مراحل پس از برداشت ذرت

 

خشک کردن ذرت دانه‌ای

با توجه به مطالعات انجام شده و منابع موجود در صورت نیاز به خشک کردن ذرت دانه‌ای در مناطق مرطوب و دستیابی به رطوبت بهینه دانه‌ها جهت نگه‌داری (12 الی 14 درصد) در انبارها، تکنیک خشک کردن چند مرحله‌ای پیشنهاد می‌شود.

مرحله 1:

قرارگیری محصول در دمای 90-80 درجه سانتی‌گراد جهت استخراج رطوبت از لایه‌های سطحی دانه‌ها (حداکثر 25 % از کل زمان خشک کردن محصول)

مرحله 2:

با کاهش رطوبت سطحی دانه‌ها تغییرات کاهشی دما اعمال می‌گرددو دمای خشک کن به 70-50 درجه سانی‌گراد کاهش داده می‌شود (50 % از کل زمان خشک کردن محصول )

مرحله 3:

هوادهی یا خنک کردن دانه با استفاده از دمای محیط (25 % از کل زمان خشک کردن محصول)

لازم به ذکر است مقادیر عددی زمان‌بندی کلیه مراحل فوق، بستگی به نوع و ظرفیت خشک‌کن مورداستفاده خواهد داشت.

در رابطه با ضخامت‌های پیشنهادی برای خشک‌کردن ذرت، می‌توان اظهار نمود که هرچه‌قدر به لایه‌های نازک نزدیک شویم یکنواختی بهتری در خشک‌کردن دانه‌ها حاصل خواهد شدو با توجه به خشک‌شدگی شدید لایه‌های زیرین، خشک‌کردن محصول با ضمانت بیش از 50 سانتی‌متر توصیه نمی‌شود.

در رابطه با خشک‌کردن بذر ذرت نیز محدوده دمایی مناسب برای خشک‌کردن 35 تا 40 درجه سانتی‌گراد می‌باشد.

حفظ کیفیت سیلو

ذرت علوفه‌ای مورد استفاده در کشور از ماده خشک کمی برخوردار است. کاهش ماده خشک علوفه منجر به بروز خسارت کمی و کیفی در علوفه سیلو شده می‌گردد. خسارت کمی بدلیل پساب خروجی از سیلوها است که ماده غذایی با ارزشی از دست می‌رود و خسارت کیفی به دلیل تولید مواد نامطلوبی است که در فرآیند سیلو شدن تولید می‌گردد. هر دو این عوامل در نهایت موجب کاهش عملکرد دام می‌گردد.

کیفیت علوفه سیلو شده به عوامل متعددی چون کیفیت علوفه (زمان برداشت، میزان ماده خشک)، ساختمان سیلو، ظرفیت سیلو، سرعت پرکردن و کوبیدن و نیز افزودنی‌های لازم بستگی دارد. عدم دقت در هر یک از موارد مذکور، می‌تواند موجب بروز تغییرات کمی و کیفی در علوفه سیلو شده گردد. در طی فرآیند سیلوکردن علوفه، لاکتوباسیل‌های موجود در سطح علوفه، قندهای محلول در علوفه را تبدیل به اسیدهای آلی کرده و منجربه کاهش pH می‌شود. با پایین آمدن pH فعالیت میکروارگانیسم‌ها متوقف می‌شود و علوفه را می‌توان برای مدت طولانی بدون تغییر در کیفیت آن حفظ کرد.

هرچه سرعت فرآیند سیلو کردن بیشتر باشد مواد مغذی کمتری از دست می‌رود. برای نیل به این هدف لازم است که در هنگام سیلو کردن علفوه تراکم زیادی از گونه مناسب باکتری‌ها در علوفه موجود باشد.محصولات مختلفی در بازار وجود دارد که حاوی باکتری‌های مذکور است و آن را به‌هنگام سیلو کردن به علوفه اضافه می‌نمایند. استفاده از این مواد موجب جلوگیری از افت کیفی علوفه سیلو شده می‌گردد.

بیشتر بخوانید: برداشت ذرت

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید