آفات گیلاس

 

در مبارزه با همه این آفات مبارزه فیزیکی (غیر شیمیایی) می تواند بسیار موثرتر از مبارزه شیمیایی باشد. مبارزه فیزیکی:

۱-از بین بردن علف های هرز و نظافت باغ به منظور ایجاد شرایط مناسب جهت رشد درختان

۲- جمع آوری برگ و میوه های ریخته در پای درخت قبل از خروج لاروها از آن ها و رفتن داخل خاک

۳- شخم زدن پای درخت

۴- غرق آب کردن باغ در شب های زمستان. چون تخم یا شفیره این حشرات در عمق خاک (۳-۵ سانتی متری) هستند ایجاد یخ در سطح باغ موجب نابودی تخم و شفیره ها می شود.

بیشتر بخوانید: هرس درخت گیلاس

مگس گیلاس

زمستان گذرانی این حشره به صورت شفیره و در عمق (۳-۵ سانتی متری)خاک است ودر فصل بهار به حشره بالغ (مگس) تبدیل می شود این مگس با خرطوم خود در سطح میوه نارس شکافی ایجاد کرده وبعد تخم گذاری می کند بعد از چند روز تخم به لارو تبدیل شده و وارد میوه می شود و موجب کاهش مرغوبیت میوه می گردد. علامت بارز مگس گیلاس نقطه ای زرد رنگ در وسط بدن آن است.

روش مبارزه:

۱- غیرشیمیایی:  الف) مبارزه فیزیکی. ب) تله ها که آفات را به دام می اندازند (نوارهای رنگی چسبنده و فرمونی)

۲.شیمیایی: استفاده از سمومی همچون  دیازینون، گوزاتیون آمبوش، دیپترکس و … به همراه ۱ % ملاس یا شکر که اثر بخشی سمپاشی را بیشتر می کند.

سرخرطومی گیلاس

سوسکی است قرمز طلایی رنگ که مقابل نور به سبز فلزی در می آید. زمستان گذرانی در ۵-۱۰ سانتی متری خاک و به صورت شفیره است. زمان فعالیت این حشره در شب هاست و با تغذیه از گوشت میوه موجب بد شکل شدن میوه می شود. این سوسک پس از بلوغ روی سطح میوه با خرطوم شکاف ایجاد کرده و تخم می گذارد. بعد از ۱۰ روز این تخم ها به لارو تبدیل می شود ولاروهم از گوشت میوه استفاده کرده و علاوه بر کاهش مرغوبیت اغلب موجب ریزش میوه می شود.

روش مبارزه:

مبارزه شیمیایی: مصرف سمومی مثل دیازینون

کرم سفید ریشه

حشره بالغ همان سوسک های خالداری هستند که اندازه یک بند انگشت بوده و پرواز می کنند. خسارت این حشره در مرحله لاروی است بخصوص لارو سن سه. این حشره پس از بلوغ  داخل شکاف های زمین یا درخت تخم گذاری می کند که این تخم ها به لارو تبدیل شده و وارد خاک شده و از ریشه درخت تغذیه می کنند خسارت این لار بگونه ایست که  ۳-۴ عدد از این لاروهای سن ۳ می توانند یک درخت را خشک کنند.

روش مبارزه:

1- غیرشیمیایی: بهترین نوع مبارزه از بین بردن حشره بالغ قبل از تخم گذاری است.چون مبارزه با لاروی که داخل عمق زمین است مشکل است.

2- شیمیایی: استفاده از سمومی همچون دیازینون، ایمیداکلوپراید و … بر روی زمین

نکته: باید پس از مصرف سم درخت را آبیاری کرد تا سموم به عمق خاک نفوذ کند، البته مقدار آبیاری نباید بیش از ۱۰ میلی متر (درسایه انداز درخت) باشد چون اثر سم کم می شود.

بیشتر بخوانید: استفاده از قیم در گیلاس

سوسک شاخک بلند رزاسه

سوسک از شیره شکوفه ها استفاده می کند  پس از بلوغ  روی برگ و شاخه ها تخم گذاری می کند این تخم ها بعد از ۸ روز به لارو تبدیل می شوند. لاروها با ایجاد شکاف وارد ساقه و تنه درخت می شوند با استفاده از بافت چوبی منافذی در درخت ایجاد می کنند که به مرور موجب نا بودی درخت می شوند. زمستان را به صورت لارو در داخل شاخه یا تنه درختان خانواده رزاسه به سر می‌برد. خسارت این آفت در مرحله لاروی است.

روش مبارزه:

۱- غیرشیمیایی: نابود کردن حشره بالغ(سوسک)

۲- شیمیایی: مصرف حشره کش های فسفره مثل دیازینون، گوزاتیون و …

نکته: فاصله زیاد کاشت سبب تبخیر سطحی بالا شده و درختان را نسبت به حمله چوبخواران حساس می‌نماید. باغ های بدون حصار به علت جریان هوا و باد آلودگی بیشتر خواهند داشت.

کنه قرمز

یکی ازمهمترین آفات باغ کنه قرمز اروپایی است زمستان گذرانی این آفت به صورت تخم روی سرشاخه ها ولی در زمستان های ملایم بصورت پوره و جانور کامل نیز دیده می شوند. خسارت کنه قرمزمرکبات ازطریق مکیدن شیره برگها ومیوه ها می باشد. با تغذیه کنه،لکه های کم رنگ روی سطح بالایی برگ ظاهرمی شود ودرآلودگی های شدید لکه های بزرگتر خشک شده وممکن است موجب قاشقی شدن،ریزش برگ ها وخشک شدن سرشاخه های جوان می گردد.فعالیت این کنه ها دربهار و پاییز بیشتر از زمستان وتابستان است.میزان خسارت کنه قرمز بستگی به سلامت درخت،مدیریت آبیاری ووضعیت آب وهوایی دارد.برای مثال یک جمعیت نسبتاً کم ازکنه ها باعث خسارت جدی روی درخت های ضعیف می شود.

روش مبارزه:

روغن پاشی در زمستان گاهی به همراه  سموم کنه کش و استفاده از کنه کش های همچون نیسورون، اورتوس و … در زمان فعالیت آفت روش­ های مبارزه هستند.

شته

حشرات کوچک به رنگ سبز و سیاه هستند که عموما در پشت برگ تجمع کرده و از شیره گیاهی استفاده نموده  و سبب پیچ خوردگی برگ و سر شاخه ها، ضعف عمومی، ریزش شکوفه و میوه های تازه و انتقال بیماری های ویروسی می شوند. در تراکم کم آسیب آنچنانی ایجاد نمی کنند اما در صورت طغیان حتما باید با آن مبارزه کرد.

روش مبارزه:

۱. غیرشیمیایی: الف) فیزیکی. ب) مبارزه بیولوژیک (حشرات شکارچی که آفات را می خورند مثل کفشدوزک)

۲. شیمیایی: استفاده از یکی از شته کش اختصاصی زیر توصیه می شود:

پی متروزین(چس) به نسبت ۵/۰-۷۵/۰ کیلوگرم در ۱۰۰۰ لیتر آب

پریمور(پریکارب) به نسبت ۵/۰ کیلو گرم  در ۱۰۰۰ لیتر آب

نکته: شته ­کش ها را هیچگاه با روغن به صورت ترکیبی استفاده نکنید.

بیشتر بخوانید: روش کاشت گیلاس

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید