سبد خرید شما خالی است
جنبه های فیزیولوژیک در مرکبات
مرکبات (به استثنای نارنج سه برگ) به عنوان گیاهان همیشه سبز شناخته شدهاند. در مناطق گرمسیری رشد رویشی، تولید گل و نیز تشکیل میوه و رشدآن در طول سال ادامه دارد. اما در مناطق معتدل نیمه گرمسیری درختان با یک دوره استراحت جزیی در زمستان مواجه هستند. در این حالت رشد شاخه و ریشه کاملاً متوقف نمی شود، بلکه به پایین ترین سطح فعالیت خود رسیده و جذب آب و عناصر غذایی به شدت کاهش پیدا میکند. در برخی گونه ها مثل گریپ فروت و لیموها، رنگ برگ ها در طول دوره خواب زمستان زرد رنگ می شود. برگهای مرکبات بعد از یک دوره رشد یکساله، در زمستان به طور منظم ریزش نمیکنند و در روی درخت سالم تا دو سال هم باقی میمانند. بنابراین، همزمان با رشد و پهن شدن برگهای جدید، برگ های قدیمی تدریجاً ریزش میکنند. درخت در اوایل بهار رشد فعالی داشته و تولید شاخه های جوان می کند. در تابستان با افزایش دما، رشد درخت کاهش یافته و با کاهش تدریجی دما در اواخر تابستان و اوایل پاییز، رشد رویشی درخت مجدداً افزایش پیدا میکند.
الف) گلانگیزی و تمایز
گل انگیزی با توقف یا کاهش رشد رویشی آغاز میشود. داون پورتو گارسیالویس و همکاران عقیده داشتند که گل انگیزی توسط سرما و تنش آبی بهعنوان یک عامل مقدماتی مطرح است. پائین بودن دما برای چندین هفته (پائینتر از ۲۵ درجه سانتیگراد) و یا خشکی بیش از ۳۰ روز در مزرعه، شرایط معنیداری در القاء جوانه گل خواهد بود. به همین جهت برای سال های طولانی تنش خشکی به عنوان تیماری جهت به گل نشاندن مرکبات مورد استفاده قرار می گرفت. در ایتالیا درختان لیمو را طی تابستان در معرض یک دوره خشکی قرار می دهند. بعد از اینکه جوانه گل تشکیل شد (نمو نمیکند) اقدام به آبیاری منظم می نمایند. گلها در پائیزتولید شده و در تابستان بعد محصول خوب و کافی خواهند داد. به طور معمول ۴-۳ هفته آبیاری بعد از یک تنش خشکی، منجر به تولید گل می شود.
بیشتر بخوانید: مراحل کاشت پرتقال
داونپورت تمایز را تغییرات بافتی و مرفولوژیکی در مریستم جوانه رویشی دانست که منتهی به مریستم گل میشود. ناحیه گنبدی شکل مریستم، پهن شده و اندام زایی با تشکیل کاسبرگهای اولیه و سپس نمو گلبرگهای اولیه ادامه مییابد. زمانی که کاسه گل تشکیل شد امکان تغییر جوانه رویشی حتی با مصرف اسید جیبرلیک وجود ندارد. میزان نمو گلها در زمان استراحت جوانه تا گردهافشانی مستقل از محل قرارگیری گل بوده و مستقیماً به دما و قابل دسترس بودن آب بستگی دارد. با توجه به شکل ۵-۱ از اواسط آبان و اواسط آذر، وقفهای در رشد جوانه به صورت میکروسکپی صورت می گیرد. در طول ماه های دی و بهمن تمایز میکروسکپی جوانه رخ داده و در اسفند ماه جوانه گل قابل شناسایی است. گرده افشانی در اواخر فروردین و اردیبهشت انجام میشود. مشاهده این فاصله از جوانه تا باز شدن گلها و گرده افشانی از سالی به سال دیگر متغیر بوده و به دما و با میزان آب قابل دسترس ارتباط مستقیم دارد. در شرایط طبیعی، جوانه ها برای آغازش گل، در انواع جوانههای نامناسب، جوانه های مناسب تحریک نشده و جوانه های تحریک شده نمو می کنند.در درختان نارنگی ساتسوما که در فضای باز رشد یافته بودند، در طول زمستان (آذر- دی) جوانه ها در اثر تحریک سرما مراحل رشدی خود را کامل نموده و تبدیل به جوانه های کامل شدند. این مراحل رشدی جوانه ممکن است حتی بوسیله مطالعات مورفولوژیکی و هیستولوژیکی قابل تشخیص نباشد. به منظور روشن شدن نقش هورمون های گیاهی در انگیزش جوانه گل مرکبات، تنظیم کننده های رشد گیاهی به صورت برونزا بکار برده شد. نتایج نشان داد که کاربرد جیبرلین تعداد گلها را در گلدهی بهاره کاهش داد.
در نواحی نیمهگرمسیری، بیشتر گونه های مرکبات دارای یک مرحله گلدهی هستند که در اواخر زمستان شروع میشود. گل انگیزی در جوانههای محوری واقع در شاخه های رویشی سال جاری (در هر دو رشد بهاره و تابستانه) و در اواخر تیر تا مهر ایجاد میشود. دوره گلدهی لیموها در تابستان و پائیز و در کامکوات ها فقط در تابستان انجام میشود. برحسب شرایط فصلی، دوران شکوفایی گلها تا شش هفته طول میکشد. با تشکیل میوه رسیدن آنها نیز با توجه به شرایط محیطی، مناطق رشد و رقم از اواخر پائیز تا بهار خواهد بود. به عنوان مثال پرتقالهای نافدار و نارنگیهای ساتسوما در پائیز میرسند در حالی که پرتقال والنسیا چندین ماه بعد آماده برداشت هستند.
گلدهی تحت کنترل ژنوتیپ گونه، عملیات های کاشت و شرایط محیطی است. هرچند بیش از ۹۹ درصد گلها ریزش می نمایند. اما برخی از گلها حتی ممکن است در مرحله جوانهای نیز ریزش نمایند. جیبرلین به عنوان بازدارنده آغازش گل میتواند باعث تبدیل جوانه های گل به جوانه های رویشی شود. البته این امر مستلزم تغییر و تبدیل گلبرگ های گل به کاسبرگ است. این مرحله نموی به سختی قابل تشخیص است. بخصوص جوانه های روی درخت اگر در مرحله رویشی نباشند، حساسیت آنها در برابر تیمارهای اعمالی، کمتر خواهد بود.
در ارقام با تناوب باردهی، از کنترل آغازش گل به عنوان ابزاری جهت کاهش تراکم گلدهی در سالآور استفاده میشود. در این حالت عناصر غذایی جذب شده، بین جوانه های گل کمتری توزیع میشود. محصولدهی سنگین درخت و برداشت دیرهنگام میوه، تشکیل و تراکم گل را در سال بعد کاهش میدهد. نوع هرس و نحوه رشد مرحله ای درخت، روی تراکم گل و کیفیت میوه موثر است. کاربرد عناصر غذایی چون اوره به میزان یک درصد در نارنگی کلمانتین، تعداد گل به ازای هر درخت را افزایش داد. بنابراین از این روش می توان در سال نیاور استفاده کرد. استفاده از مقادیر بالای ازت، رشد رویشی درخت را تحریک می کند. در مقادیر کمتر با اینکه گلدهی را تقویت میکند ولی میزان میوه نشینی و عملکرد ضعیف است. میزان بهینه ازت جهت تولید تعداد متعادلی گل همراه با میوه های بزرگ و عملکرد بالا، بین ۵/۲ تا ۷/۲ درصد است. استفاده از اوره قبل از مرحله آغازش تخصصی شدن، باعث افزایش تراکم گل، میوه نشینی و عملکرد در پرتقال واشنگتنن اول شد.
در مرکبات میزان میوه نشینی نقش تعیین کنندهتری نسبت به میزان گلدهی در عملکرد نهایی دارد. در پرتقال ناولینا جهت داشتن حداکثر عملکرد، حداقل تعداد ۲/۰ گل به ازای هر گره مورد نیاز است. در چنین تراکمی، تعداد گل آذینهای برگدار در حدود ۴۰ درصد مجموع تعداد گل آذینهای تشکیل شده در هر درخت است. چنانچه ۳۰ درصد گل آذینها تبدیل به میوه شوند میزان میوهنشینی ۶-۴ درصد تعداد کل گلها است. افزایش چهار برابری در تراکم گلها (از ۲/۰ به ۱) هیچگونه تاثیری روی عملکرد کل نداشت و فقط اندازه میوه کاهش می یابد. در باغات کم بازده، کاهش عملکرد با تراکم بیش از حد گلدهی در ارتباط است.
ب) عوامل مؤثر در گلدهی
طی سالیان طولانی مطالعات متعددی روی تأثیر عوامل فیزیولوژیک در گلدهی مرکبات انجام شده است. مهمترین عوامل کنترل کننده گلدهی کربوهیدرات، درجه حرارت، آب و مواد غذایی هستند. نظریه تأثیر کربوهیدرات، بر اساس پدیده افزایش گلدهی در اثر حلقهبرداری شاخه ها و تنه شکل گرفته است. از طرف دیگر تشکیل میوه به میزان نشاسته موجود در شاخه های اصلی نیز ارتباط دارد. در نارنگی های دارای تناوب باردهی، سطح کربوهیدرات موجود در ریشهها در گلدهی تأثیر دارد. کاهش شدید کربوهیدرات ریشهها به علت محصول بالا در سال قبل، با محدودیت تولید شاخه و گل در سال جاری مرتبط است.
کنترل هورمونی گلدهی، به صورت گستردهای مورد توجه پژوهشگران مرکبات بوده است. مصرف تنظیم کنندههای رشد مانند اسید جیبرلیک میتواند در تعادل هورمونی داخل گیاه اثر بگذارد. مثلاً مصرف اسید جیبرلیک قبل از تمایز جوانه، از گلدهی ممانعت مینماید. با اینکه بسیاری از محققین میزان جیبرلین درونزا و اثر آن را روی تشکیل جوانه گل بررسی نمودهاند لیکن هنوز نتایج مستدل و مستندی منتشر نشده است. هیچ شواهد علمی مبنی بر نقش تحریکی اسید آبسزیک و جیرلینها در طول یک دوره تنش آبی یا سرمادهی روی گلدهی وجود ندارد. برخی محققین بیان کردهاند که محتوای جیبرلین در طول دوره شکوفه دهی، در شاخه هایی که رشد رویشی و سریع داشتند نسبت به شاخه هایی که رشد زایشی داشتند بیشتر بوده است. علت وجود چنین تضادهایی را شاید بتوان به دو عامل مربوط دانست. اولاً در میزان و درصد خلوص جیبرلین استخراجی به دلیل استفاده از روشهای مختلف، تفاوت وجود دارد. دوم اینکه نمونه گیری در دورههای مختلف رشدی بوده است. چنانچه این عمل در طول فصل تشکیل گل و یا تخصصی شدن انجام میشد نتایج حاصل مستندتر بودند.
در آزمایشی رابطه تنظیم کنندههای رشد درونزا (GA۴/۷, GA۱/۳, ABA, IAA) و تشکیل جوانه گل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان از غالبیت میزان GA۱/۳ نسبت به سایر جیبرلین ها در برگ ها داشت. همچنین میزان آن در برگ شاخههای بارده نسبت به شاخه های رویشی بیشتر بود. به طورکلی تشکیل جوانه گل توسط GA۱/۳ در مهرماه جلوگیری میشود و در مقابل مقادیر بالای IAA و IBA در آذرماه، درصد گل آذین های بدون برگ و تعداد جوانه های گل در هر گره را افزایش داد.
بیشتر بخوانید: تشکیل میوه درمرکبات
در مطالعات اخیر روی نارنگی ساتسوما مشخص شد که کاربرد بیرونی GA۱/۳ و IAA جهت تشکیل جوانه گل ضروری است. در مقابل این نظریه اوگاتا در سال ۱۹۹۷ نتیجه گرفت که محتوای موجود در برگها (متاثر از تفاوت باردهی میوه در شاخه ها)، نمیتواند عامل اصلی تشکیل جوانه گل باشد. علاوه بر این مشخص شد که GA ها و ABA درونی در تیمارهای کنترل شده با خشکی و سرمادهی، نقشی کلیدی در تشکیل جوانه گل ندارد.
مواد غذایی به طور مستقیم و غیرمستقیم، با گلدهی درختان مرکبات ارتباط دارد. سطح بالای ازت در برگها به ویژه در درختان خیلی جوان، موجب شدت رشد رویشی و کاهش گلدهی میشود. از طرفی سطح پایین ازت موجب کاهش رشد شاخه، برگ و میوه میشود. میزان ازت درحد متوسط(۷/۲ - ۵/۲ درصد)، تعداد مناسبی گل تولید کرد و بیشترین محصول را موجب گردید. براساس تحقیقی، ازت به صورت آمونیوم، تأثیری مستقیم در گلدهی دارد. به همین دلیل مصرف اوره پس از یک دوره تنش در درختان پرتقال واشنگتن ناول، تعداد برگ و گل را افزایش داد. در آزمایش دیگری مصرف اوره در غلظت یک درصد، ۸-۶ هفته قبل از شکوفه دهی، گلدهی و محصول درختان ۹ ساله پرتقال شاموتی را افزایش داد. بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات مختلف، وجود رابطه ای بین تعداد گلهای تولیدی با دورهای از دمای پایین ثابت شده است.
بهطورکلی اساس فیزیولوژی گلدهی در مرکبات به یقین شناخته شده نیست. آنچه مسلم است این است که انگیزش جوانه گل تحت تنش و دمای پایین ایجاد میشود. تمایز جوانه همراه با بالا رفتن دما و رطوبت خاک ادامه مییابد. مدت زمان لازم تا گلدهی به دما بستگی دارد. مراحل تغییرات فیزیولوژیکی احتمالاً تحت کنترل تنظیم کننده های رشد گیاهی است.
بیشتر بخوانید: آشنایی اجمالی با گیاه پرتقـال
شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید