آفات پسته

پسیل

 پسیل پسته یکی از انواع آفات مهم و خسارت زای  پسته است که اکثر کشاورزان درگیر مبارزه با آن هستند. این حشره از درخت تغذیه کرده و شیره‌ای ترشح می‌کند که بر روی برگ های  درختان باقی می ماند و  خشک می شود. به گونه‌ای که انگار برگ درخت شکرک بسته است .در این حالت  برگ‌های درخت خیلی سریع زرد می شوند و طراوت و شادابی خود را از دست می دهند. آفت پسیل به مرور زمان موجب خشکی برگ درختان خواهد شد و برگ ها زودتر از موعود شروع به ریزش خواهند کرد. از نشانه‌های این آفت جمع‌شدگی، زرد شدگی و ریزش غیر معمول برگ درخت است.

راه های مقابله با پسیل پسته

شخم زدن خاک باغات پسته در فصل زمستان

شخم زدن در فصل زمستان در کاهش جمعیت پسیل پسته تاثیر فوق العاده ای دارد؛ زیرا زیستگاه این آفت در سطح و یا زیر خاک و برگ می باشد و با شخم زدن در واقع زیستگاه آن نابود می شود. بهترین زمان شخم زدن علیه پسیل اواخر آذر ماه تا اوایل اسفندماه می باشد. عملیات شخم زمستانه علاوه بر از بین بردن پسیل در کاهش جمعیت آفات دیگری مثل شته های علف هرز و زنبورهای هیپرپارازیتویید نیز موثر می باشد.

استفاده از کارت های زرد در باغات پسته

یکی از روش های به دام انداختن آفت پسیل نصب کارت های زرد رنگ می باشد. رنگ زرد این کارت ها توجه پسیل های پسته را به سمت خود جلب می کند. بهتر است کارت های زرد چسبنده در هر هکتار بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ عدد در قسمت تاج بیرونی درختان پسته نصب شوند. اواخر اردیبهشت ماه تا اوایل خرداد ماه بهترین زمان نصب کارت زرد می باشد. علاوه بر پسیل زنجره پسته و تعدادی از زنبورهای پارازیتوئید توسط کارت زرد جلب می شوند. پس زمان استفاده از کارت زرد باید طوری تنظیم شود که حشرات مفید کمتری در باغ باشند که یکی از این زمان ها بعد از تورم جوانه ها و قبل از باز شدن کامل برگ ها می باشد.

مبارزه ی شیمیایی علیه پسیل پسته با استفاده از سموم شیمیایی

برای مبارزه ی شیمیایی باید دقت داشت که از سموم کم خطری مثل هگزافلومورون (کنسالت)، اسپری رودیکلوفن، اسپری تترامات (موونتو) استفاده کرد. بهترین زمان استفاده از سم پسیل در اواسط فصل زراعی یعنی تیر و مرداد می باشد، زیرا جمعیت دشمنان طبیعی در این زمان کمتر و میزان حساسیت درختان در برابر پسیل بیشتر می باشد. زمان استفاده از این سموم در مبارزه علیه پسیل اهمیت زیادی دارد.

آبیاری منظم

اگر درختان پسته به طور منظم آبیاری شوند تا حد زیادی از خسارت پسیل پسته جلوگیری می شود. فروردین، تیر، مرداد و شهریور از جمله ماه هایی می باشند که آبیاری درختان پسته در آن ها باید به طور منظم انجام شود.

 

 

آفت پروانه چوبخوار

پروانه چوب‌خوار یکی از انواع آفات پسته است که هرسال خسارات زیادی را به وجود می‌آورد. مشکل اساسی باغ‌دارها با این حشره لاروهای آن است. لاروهای این حشره می‌تواند مشکل جدی را برای درختان شما ایجاد کند و باید هرچه سریع‌تر از بین برد. لاروها خیلی سریع به درون شاخه‌ها نفوذ می‌کنند و از مغز این ساقه‌ها تغذیه می‌کنند. همین موضوع باعث می‌شود تا شاخه‌های درخت خشک شده و سپس شکسته و از درخت جدا شوند. هجوم بیش از اندازه این لاروها سبب از بین رفتن بیشتر شاخه‌های اصلی درخت می‌شود و تعداد میوه‌های تشکیل شده کاهش پیدا می‌کند. این موضوع به‌تنهایی باعث می‌شود تا بازدهی درخت شما کاهش پیدا کند و نتوانید پسته زیادی را برداشت نمایید.

راه های مقابله با پروانه چوبخوار

 

مدیریت تلفیقی بهترین راه‌حل در کنترل کردن پروانه چوبخوار (شب پره) در باغات پسته می‌باشد. مدیریت تلفیقی یعنی مجموعه‌ای از روش‌های مبارزه در یک برنامه مشخص و معین در بازه‌های زمانی خاص. برای کنترل این پروانه مجموعه روش‌های زیر توأم با یکدیگر در کاهش جمعیت این آفت نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کنند.

تله فرمون پروانه چوبخوار پسته

فرمون جنسی پروانه (شب پره) چوبخوار پسته، یک ماده ترشحی است که توسط حشرات ماده تولید می‌شود. به‌عنوان تله طبیعی برای جلب و به دام انداختن حشرات نر آفت مورداستفاده قرار می‌گیرد

این ماده جذاب برای حشرات نر است و با دریافت آن، حشرات نر به سمت جفت خود هدایت می‌شود.

کنترل زراعی  پروانه چوبخوار شب پره

دو روش زراعی که سال‌های اخیر بیشتر موردتوجه قرارگرفته‌اند یکی هرس شاخه‌های آلوده است و دیگری تغذیه

با هرس کردن شاخه‌های آلوده، خشک، بیمار و ضعیف، مکان زمستان گذران آفات چوبخوار خصوصاً این پروانه موردنظر از بین می رود.

همچنین با هرس کردن این شاخه‌ها، حرکت شیره گیاهی را به سمت شاخه‌های سالم هدایت شده و درختان از آسیب بیشتر چوب‌خوارها در امان می مانند.

 تغذیه مناسب و صحیح درختان و باغات پسته کمک زیادی به نابودی آفات مخصوصاً چوب‌خوارها می‌کند. زیرا عموماً درختانی بیشترین آسیب را می‌بینند که ضعیف و بیمار باشند. پس تغذیه صحیح در زمان مناسب می‌تواند کنترل مناسبی علیه این پروانه که جزء چوب‌خوارهاست، باشد.

 

اجرای مبارزه شیمیایی

بهترین زمان مبارزه شیمیایی طبق تحقیقات به عمل آمده یک هفته پس از اوج پرواز حشرات کامل می‌باشد که  هرساله توسط موسسه تحقیقات پسته کشور برای هر منطقه‌ اطلاع‌رسانی می‌شود.

درصورتی‌که جمعیت پروانه (شب پره) چوبخوار پسته بالا باشد، توصیه می‌شود که سم‌پاشی در دو نوبت، یکی در زمان پیک پرواز و دیگری یک هفته پس از پیک باشددر زمان اوج پرواز حشرات کامل و به مدت یک هفته می‌توان از سموم شیمیایی مچ ، رانر ، لوفوکس ، کنسالت به همراه روغن ولک استفاده کرداستفاده کرد.

 

 کنه 

کنه یکی از موجوداتی است که به‌تنهایی ضررهای زیادی به‌تمامی باغدارها زده و درخت پسته نیز از این موجود مصون نیست. کنه از جمله آفات درختان پسته محسوب می‌شود و از از برگ‌های درخت و سرشاخه‌های آن تغذیه می‌نماید. اصلی‌ترین راهی که می توان کنه درخت پسته را تشخصی داد چک‌کردن برگ درخت است. کنه با تغذیه از برگ درخت موجب می‌شود که روی آن سوراخ‌های ریز متعددی ایجاد شود. درصورتی‌که سوراخ روی برگ‌ها مشاهده کردید بهتر است هرچه سریع‌تر برای درمان اقدام نمایید.

راه های مقابله با کنه

. تنها راه مقابله با این موضوع استفاده از سموم مخصوص کنه ماننده نئورون ، آبامکتین، اتیون، اومایت ، کنفیدور و ترکیباتی مانند سولفور ، گوگرو وتابل... است

 

 

شته

شته از جمله آفت های درخت پسته است. این حشره به طور مستقیم از درخت پسته تغذیه خواهد کرد. در درازمدت درخت تضعیف شده  و نمی تواند پسته زیادی تولید کند و به مرور زمان درخت از بین می رود. درصورتی‌که درخت درگیر شته شده باشد برگ درختان شروع به تغییر رنگ خواهند کرد که کاملاً با چشم قابل رویت هستند. . کنه با تغذیه از درخت باعث می‌شود تا در زیر برگ درخت چین‌خوردگی‌هایی ایجاد شود.

راه های مقابله با شته

کنترل بیولوژیکی در مبارزه با شته

حشرات مفیدی مانند کفشدوزک‌های شکارچی، بال توری‌ها، سوسک‌های نرم‌تن و زنبور پارازیتویید (زنبور انگلی) عوامل مهم برای کنترل جمعیت شته‌ها هستند.

کنترل شیمیایی در مبارزه با شته

 

سموم پیشنهادی برای مبارزه ا زجمله پریمور ، متاسیستوکس، دی کلرووس

 

 

نماتد

از جمله خطرناک‌ترین آفات درختان پسته نماتدها هستند.. نماتد کرم‌هایی میکروسکوپی بدون بخش و دوکی‌شکل هستند که در خاک و ریشه گیاهان زندگی می‌کنند. نماتدهای انگلی به‌ وسیله دهان نیزه ‌مانند خود، ریشه درخت پسته را سوراخ می‌کنند و محتویات سلولی آن را می‌مکند. این کار باعث به ‌وجود آمدن غده‌هایی بر روی ریشه می‌شود.

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط تیم علمی یکتابان
تیم علمی یکتابان

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید