کاشت زعفران

       

   
علف هرز زعفران
برنامه غذایی زعفران
آفات زعفران
 
 

 

پیاز ( بنه ) زعفران :

انتخاب پیاز مناسب وسالم از مهمترین بخش های کشت زعفران می باشد، به طوریکه در تحقیقات به عمل آمده استفاده از پیازهای با وزن  8 گرم به بالا و قطر 3 سانتي متر به بالا بیشترین عملکرد در برداشت زعفران را دارد.

به همین دلیل پیشنهاد می شود پیاز زعفران را از متخصصین تولید پیاز تهیه نمایید.

ارقام پیاز زعفران: شناخت رقم یا پیاز مناسب و سازگار با شرایط محیطی هر منطقه ، جهت حصول حداکثر عملکرد، قبل از توصیه برای کشت از اهمیت زیادی برخوردار است. در ایران متاسفانه رقم استاندار و گواهی شده ای  وجود ندارد  و با توجه به تجربیات شخصی کشاورزان  و منطقه  مورد کشت توصیه هایی در جهت معرفی پیاز خوب انجام می گیرد.

عملکرد زعفران: زعفران گیاهی چند ساله است و با یک مرحله کاشتن پیاز تا چندین سال می توان محصول برداشت کرد. دوره خواب کامل زعفران از  آخر ارديبهشت تا 16 تيرماه  می باشد. مرحله تكوين برگهاي اوليه در جوانه پياز از 16 تیرماه تا  10 مرداد و مرحله آفرينش جام گل و دستگاهتولید مثل از 10 تیرماه تا 25 مردادماه می باشد. به طور کلی طول دوره هاي رشد اوليه 30، توسعه 55، مياني 105 و نهايي زعفران 300 روز می باشد. عملکرد زعفران در مناطق مختلف بین 5 تا 10کیلوگرم  در هکتار بستگی به سن مزرعه، کیفیت پیاز، کیفیت خاک، تغذیه مناسب، شرایط آب و هوایی بوده و در شرایط مدیریت خوب مزرعه و اقلیم مناسب تا 15 کیلوگرم در هکتار نیز گزارش گردیده که نشان دهنده پتانسیل بالای تولید این محصول می باشد.


مناطق مناسب برای کاشت

زعفران در مناطقی که دارای خاک های بافت شنی لومی و کلسیم دار و pH خنثی و  زمستانهای پربرف و ملایم و تابستانهای گرم و خشک می باشد عملکرد مطلوبی خواهد داشت. حداقل سرمای قابل تحمل 18- حداکثر گرمای قابل تحمل 40+ سانتی گراد گزارش شده است. نیاز آبی 300 میلی متر بارندگی در طول دوره رشد  و ارتفاع: 32 تا 36 درجه عرض شمالی و تا ارتفاع 1000 متر از سطح دریا سایر اطلاعات مورد نیاز در خصوص کشت زعفران می باشد.

 تاریخ کاشت

گستره ی زمان کاشت زعفران از اواخر اردیبهشت ماه تا اوایل شهریورماه می باشد. مناسب ترین زمان کاشت زعفران ، اردیبشهت ماه تا تیرماه زمان خواب واقعی زعفران می باشد. البته بعضی از بهره برداران در زمان خواب ظاهری (کاذب) زعفران که تیرماه تا شهریورماه می باشد شروع به کاشت زعفران می کنند که باعث کاهش عملکرد در واحد سطح می شود به خاطر اینکه در طول خواب ظاهری (نیمه تیر تا نمیه شهریور) پیاز عملاً بیدار است و هر گونه دست ورزی و از جمله جابه جایی به معنای از بین رفتن گلدهی در سال اول خواهد بود. از طرفی کاشت در ماههای گرم سال به دلیل دمای بالا ممکن است باعث از دست رفتن رطوبت پیازشود و قابل توصیه نیست .

نکته: آبیاری کافی در اولین آبیاری  و پس از برداشت ضروری می باشد

نکته: آبیاری تابستانه معمولاً رواج ندارد. در یک آزمایش دوساله نشان داده شد که آبیاری در مردادماه باعث کاهش عملکرد می شود.

 

 عملیات قبل از کاشت

بستر کشت  برای کاشت زعفران  باید نرم و فاقد هرگونه کلوخه های درشت و سرشار از ماده آلی و عناصر غذایی مورد نیاز زعفران باشد. بدین منظور بهتر است در اولین فرصت در بهار اقدام به انجام شخم عمیق نموده تا ضمن بهره گیری از بارش های بهاری، کلوخه های ایجاد شده به سادگی با انجام دیسک، نرم و بستری مناسب برای کشت ایجاد شود. مایه زنی بنه زعفران با قارچ مایکوریز باعث افزایش رشد 26% بنه نسبت به شاهد شده است.

نکته 1: مایه زنی پیاز زعفران با قارچ مایکوریز باعث افزایش رشد پیاز نسبت به شاهد شده است.

کاشت

تعداد پباز لازم برای هر واحد سطح بسته به شیوه کاشت، کیفیت و سایز پیاز، بافت خاک و سلیقه کشاورز بین 7 تا 10 تن در هکتار متغیر است ولی بهترین تراکم کاشت زعفران 50 بوته در مترمربع می باشد. با فرض هر پیاز 8 تا 10 گرم برای یک هکتار4 تا 5 تن پیاز لازم است.

در کاشت  به صورت تك كاري یا دانه تسبیحی فاصله ردیف و بوته (cm10×20) یا (cm5×40) توصیه می شود. عمق کاشت با توجه به بافت خاک 10 تا 15 سانتی متر می باشد.

نکته مهم قبل از کاشت: کنه میتواند در فصول بهار و پاییز آسیب زیادی به پیاز زعفران برساند. تیمار با کنه کش و قارچ کش باعث جلوگیری از خسارت و افزایش گل زعفران می شود. به منظور دریافت اطلاعات و مشاوره در خصوص سموم دفع آفات نباتی مناسب با کارشناسان یکتابان تماس بگیرید.

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط تیم علمی یکتابان
تیم علمی یکتابان

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید