افزایش نرخ آبستنی دام سنگین

 

باروری یک گاو شیری متاثر از باروری اسپرم و باروری گاو ماده و همچنین عوامل مدیریتی است. از جمله عوامل مدیریتی میتوان به نقش تغذیه بر آبستنی اشاره کرد.
بهبود تغذیه در دوران خشکی می تواند بر کاسته شدن مشکلات بعد از زایمان اثرگذار باشد. از جمله موارد موثر در تغذیه مکمل ویتامین E، اسیدهای آمینه به ویژه متیونین، علوفه خشک  را می توان نام برد. به طوریکه خوراندن مکمل ویتامین E در ماه آخر زایمان به دام حتی به آنهایی که به میزان اندکی دچار کمبود ویتامین E هستند، باعث کاهش ابتلا به جفت ماندگی و مرده زایی می شود و تغذیه علمی و تخصصی، عملکرد تولید مثلی را در شیردهی بعدی بهبود می دهد.

همچنین جیره هایی با کربوهیدرات غیرفیبری(NFC)  بالا در مقایسه با جیره های حاوی علوفه خشک بالا باعث کاهش نرخ آبستنی در گاوداری می شوند. ترکیب بهینه اسیدآمینه نیز، به ویژه از لحاظ متیونین، باعث کاهش نرخ از دست دادن آبستنی بعدی در گاوهای دوشا می شود.
اشاره شده که باروری یک گاو شیری متاثر از باروری اسپرم و باروری گاو ماده نیز می باشد. البته در تلقیح مصنوعی پیش زمینه باروری اسپرم کمتر تاثیر گذار است و بیشتر عوامل مرتبط با گاو ماده از جمله  شکم، تولید شیر، روزهای شیردهی، موازنه انرژی، دفعات تلقیح، سلامتی، صحت تشخیص فحلی، زمان بندی تلقیح، نگهداری و مدیریت اسپرم در گاوداری، مهارت تکنسین و غیره بر آن اثر دارد. 

نمره بدنی گاو نیز در چرخه فحلی گاو و موفقیت آبستنی بسیار موثر است. به طوریکه تحقیقات نشان داده است که78 درصد از گاوهایی که در دوره شیردهی نمره بدنی خود را افزایش می دهند در روز 70 بعد از تلقیح مصنوعی، آبستن تشخیص داده می شدند.

در حالیکه 23 درصد از گاوهایی که نمره بدنی خود را از دست می دهند آبستن می شدند. 
وزن بدن از عوامل موثر در بازگشت به چرخه فحلی گاو می باشد. گاوهایی که بعد از زایمان نمره وضعیت بدنی آن ها بیش از حد پائین می آید خیلی دیرتر آبستن می شوند و گاوهایی که به چرخه فحلی بر نمی گردند، مشکلاتی در گاوداری ها به وجود می آورند.
تحقیقات نشان داه است که گاوهایی که در تابستان و زمستان زایمان کردند، گاوهای برخوردار از سلامت جسمی که تجربه چندین مرحله شیردهی را دارند، چرخه فحلی منظم 21 روزه دارند.

گاوهایی که در اوایل شیردهی کمتر از حدود 27 کیلو وزن از دست می دهند سریع تر به چرخه فحلی بر می گردند و در گاوهای چند شکم با دوره خشکی طولانی کاهش چرخه فحلی مشاهده می شود.

بیشتر بخوانید: کنه تارتن دولکه ای 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید