کشت ارگانیک

تعریفی بر کشاورزی ارگانیک

امروزه مصرف زیاد سم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی در تمامی جهان و بخصوص در ایران یک معضل عمده بهداشتی می باشد. در حال حاضر در کشور ما سرانه مصرف سم در محصولات کشاورزی به ازای هر نفر  400 گرم و همچنین میزان مصرف کود شیمیایی از  2.5 به 3.5 میلیون تن در  10 سال گذشته افزایش داشته است. در کشاورزی متعارف از بیش از 300 نوع ترکیب شیمیایی خطرناک نظیر آفت کش ها،  علف کش ها و کودهای شیمیایی بمنظور کنترل آفات و حشرات و حاصلخیز سازی خاک استفاده می گردد که بقایای این مواد علاوه بر آلوده کردن آبهای زیر زمینی و هوا، جذب گیاهان و درختان شده و بخشی از آن در محصولات کشاورزی بعنوان نمونه میوه ها و سبزی ها رسوب کرده و در طی مصرف به بدن انسان منتقل خواهد کرد.
متاسفانه آبهای آلوده شده با این نوع مواد به مصرف انسان رسیده و عوارض ناشی از آنها را تشدید می کند. باقیمانده سموم و مواد شیمیایى در محصولات کشاورزی در ایجاد بیمارى های دستگاه گوارش، سیستم ایمنی، غدد داخلی، سیستم عصبی و سرطان زایی در ارگانهای بدن، ناهنجاری های مادر زادی در نوزادان، تولد نوزاد کم وزن، سقط جنین، بلوغ زودرس و کاهش تعداد اسپرم نقش اساسى دارد. تحقیقات انجام گرفته در مورد اثرات سوء این مواد حاکی از آنست که 60% سموم دفع آفات، 90% قارچ کش ها و 30% حشره کش ها سرطان زاهستند.
برای تولید محصولات سالم و پاک و درنتیجه انسانهایی سالم و با نشاط،  هیچ راهی جز کشاورزی ارگانیک نداریم کشاورزی ارگانیک یعنی استفاده از اطلاعات سنتی و علمی برای کاهش استفاده از سموم و مواد شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی و دامی. استفاده از فرآورده های گیاهی ارگانیک رابطه تنگاتنگ با سلامت افراد جامعه دارد.
در کشاورزی ارگانیک که اساس آن بر مدیریت صحیح خاک و محیط رشد گیاه و درخت استوار است، به گونه ای عمل می شود که در تغذیه گیاهان و درختان، تعادل بین عناصر مورد نیاز در خاک به هم نخورد و در هنگام رشد نیز، نیازی به استفاده از سموم و آفت کش ها نباشد. در این نوع کشاورزی در تغذیه خاک کشاورزی، به جای استفاده از کود شیمیائی، از کودهای طبیعی نظیر خاک برگ، جلبک و کودهای حیوانی و بیولوژیک استفاده می شود. در صورت نیاز به مبارزه با آفت ها نیز به جای کاربرد سموم و آفت کشهای شیمیائی، از شیوه های بیولوژیک همچون زنبورها و باکتریها و یا از ارقام مقاوم به آفتها در کشت و زرع، بهره برداری می شود و در این نوع کشاورزی از دانه های اصلاح شده ژنتیکی و در معرض تابش اشعه قرار گرفته استفاده نمی شود. به این ترتیب محصول نهائی که به دست مصرف کننده می رسد، عاری از باقیمانده های سمی و شیمیائی و مواد نگهدارنده  خواهد بود.

برای تولید محصول ارگانیک خاک کشاورزی به آزمایشگاه‌های مرجع ارسال می شود و لازمه سلامت خاک این است که 3 سال بر اساس استانداردها، باقیمانده سم و کود در آن وجود نداشته باشد. برای تولید محصولات مختلف ارگانیک، ابتدا بایستی باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی مصرف شده از بین بروند که زمان از بین رفتن این باقیمانده ها برای محصولات زراعی، باغی، دام و طیور و زنبور عسل طبق استانداردهای جهانی متفاوت است. همچنین با بهبود جانوران مفید خاک و تخمیر مواد آلی، بافت خاک بهبود یافته و باروری خاک افزایش می یابد و میزان مواد مغذی بیشتری به خاک داده می شود.
برای باروری خاک در کشاورزی ارگانیک از کمپوست، کودهای حیوانی و کودهای آلی استفاده می گردد. در این کشاورزی زمین دچار کمترین دستکاری مثل شخم زدن می شود و از کودهای بیولوژیکی، تناوب کشت مناسب، گیاهان پوششی و ... استفاده می شود. به همین دلیل فرسایش خاک کم و تنوع زیستی خاک افزایش می یابد. برای تولید کودهای شیمیایی باید از منابع تجدید نشدنی مانند نفت استفاده کرد و در کشاورزی ارگانیک از این مواد استفاده نمی گردد. همچنین کشاورزی ارگانیک از اثرات گلخانه ای می کاهد زیرا خیلی از فعالیتهای انجام شده در کشاورزی ارگانیک مانند حداقل شخم،  استفاده از گیاهان تثبیت کننده نیتروژن، باز گرداندن ضایعات کشاورزی به خاک، استفاده از گیاهان پوششی باعث افزایش بازگشت کربن به خاک گشته و حفظ و ذخیره سازی کربن  را باعث می گردد. با توجه به اینکه در کشاورزی ارگانیک از کودها و سموم شیمیایی استفاده نمی گردد به همین دلیل نیز آلودگی آب با این مواد را نخواهیم داشت. 
کشاورزی ارگانیک با اکولوژی هماهنگ است و باعث تثبیت بافت خاک، حفظ چرخه آب، چرخه کربن، چرخه مواد غذایی و آلودگی کمتر زمین و آب شرب است. کشاورزی ارگانیک هم در حفظ تنوع زیستی کمک زیادی می کند و هم از تنوع زیستی استفاده می کند. در سطوح اکوسیستم حفظ منابع طبیعی در مناطق کشاورزی ارگانیک و فقدان مواد شیمیایی باعث حفظ حیات و حش می گردد. استفاده از فرآوده های اصلاح شده ژنتیکی (تراریخته) در کشاورزی ارگانیک جایز نیست. زیرا اثرات فرآورده های اصلاح شده ژنتیکی هنوز بخوبی شناخته نشده اند و گیاهان تراریخته ژنتیکی خطرات بسیاری را برای محیط زیست به همراه دارند.




 

مزایای اقتصادی تولید محصولات ارگانیك


با توجه به تقاضاى روز افزون براى مصرف محصولات كشاورزى ارگانیك، با رعایت استانداردها و به شرط این كه سموم، مواد شیمیایى و افزودنى محصولات را كاهش دهیم، مى توانیم صادرات محصولات كشاورزى ارگانیک به سایر كشورها داشته باشیم. ارزش بازاری محصولات کشاورزی ارگانیک در دنیا، نسبت به محصولات معمولی 7/1 تا 4 برابر است، بنابراین اگر کشاورزان ایرانی بتوانند محصول ارگانیک تولید و صادر کنند، ارزش صادرات کشاورزی نیز 2 تا 4 برابر خواهد شد. با تولید و صادرات محصولات ارگانیك ارزش افزوده محصولات كشاورزى چهار برابر مى شود. در حال حاضر كشور آمریكا، اروپا و خاور دور بزرگترین مصرف كننده محصولات ارگانیك دنیا هستند. بازار تولید محصولات ارگانیک در آمریکا 51 درصد، اروپا  46 درصد و مابقی دنیا سه درصدی می‌باشد. تشویق و سوق دادن افراد جامعه به استفاده هر چه بیشتر از محصولات ارگانیک و ترکیبات طبیعی مستلزم تبلیغات درست است. تبلیغات درست، حذف فرآورده های ناسالم را به همراه دارد، رسانه ها نقش بسیار مهمی در افزایش سطح آگاهی افراد دارند. رسانه ها باید اطلاعات صحیح را در اختیار افراد قرار دهند و کارشناسانی در امر اطلاع رسانی دخیل باشند که تخصص آنها برای آن رسانه، کاملا مورد تایید باشد.

 

معیارهای ارگانیک برای فرآورده های حیوانی


1 . حیوانات می بایستی حداکثر از روز دوم تولد  100% از محصولات کشاورزی ارگانیک تغذیه نمایند.
2 . در هیچ زمان هیچگونه آنتی بیوتیک و هورمون نبایستی استفاده شود.
3 . حیوانات چرنده بایستی از مراتع کاملاً طبیعی تغذیه کنند.
4 . هر حیوان بایستی از سر پناه،  آب سالم،  هوای تازه،  نور مستقیم آفتاب و فضای کافی برخوردار باشد.

 

تفاوت کشاورزی پایدار و ارگانیک:


در کشاورزی ارگانیک به هیچ وجه مجاز به استفاده ازمواد شیمیایی نیستیم مانند سموم مختلف  و کودهای شیمیایی وهر آنچه که استفاده میکنیم باید بطور طبیعی باشدمانند کود دامی، سبز و ... ولی در کشاورزی پایدار اشکالی در استفاده از مواد شیمیایی نیست ولی باید در حداقل باشد.
محصولات ارگانیک از نظر کیفی برای سلامتی انسان حائزاهمیت هستند.

 


 

اصول کشاورزی زیستی:


 دليل تقاضا براي اين محصولات مطابقت زيست محيطي اين محصولات چه از فرايند توليد تا انتقال به مصرف كننده و نيز سيستم جامع اكولوژيكي مديريت اين مزارع است كه حداقل آسيب زيست محيطي و حداكثر تطابق آن با سيستم‌هاي طبيعي در بر دارد.
 دليل براي درخواست توليد محصولات ارگانيك در سطح دنيا وجود باورهای مذهبی و اخلاقی است که این باور ها محيط زيست را بعنوان محيطي براي پرورش نسل‌هاي گذشته حال و آينده و به جهت توليد غذا براي نسل‌هاي مختلف در نظر مي‌گيرد وهر گونه صدمه زدن به آن را از لحاظ اخلاقي و يا مذهبي را محكوم مي‌كند . اخبار حاكي از آنست كه حتي مسيحيان آمريكا در سال جديد ميلادي اقدام به خريد كاج‌هاي نوئلي كه بصورت ارگانيك توليد شده بود مي‌كردند و تمايل بيشتري نسبت به خريد اين محصولات و وجود داشته و اين تمايل تنها در مواد غذایی خلاصه نمی شود.
تعريف فوق توسط فدراسيون بين‌المللي جنبش كشاورزي ارگانيك ارائه شده است(IFOAM) .

 

روند افزايش سطح زيركشت مزارع ارگانيك در جهان:


همانطور كه در آمار جهانی ملاحظه می گردد از سال 1985 ميلادي كه اولين برآورد از مزارع ارگانيك و سطح زيركشت آن در دنيا صورت گرفت تاكنون تعداد زيركشت مزارع ارگانيك در دنيا سيري صعودي داشته و اين نشان‌دهندة تقاضاي روزافزون براي محصولات زيستي در جهان است. در بين كشورهايي كه اقدام به كشت ارگانيك نموده‌اند استراليا و كلاً قارة اقيانوسيه بيشترين ميزان و كشورهاي آفريقايي داراي كمترين ميزان سطح زير كشت براي محصولات ارگانيك مي‌باشند اين مطالعات توسط شركت SOEL كه مركز آن در كشور آلمان بوده و تحقيقات و فعاليتهاي خود را در زمينة كشاورزي ارگانيك و آموزش و سلامت انجام مي‌دهد صورت گرفته است.
در كشورهاي آسيايي چين بيشترين ميزان سطح زيركشت محصولات ارگانيك بوده و كشورهايي مانند ايران تاكنون فعاليت ثبت شده‌اي در اين زمينه در سطح دنيا نداشته‌اند.

 

 تلفیق دام وگیاه:


طي 50-40 سال گذشته ، در مزارع وسيع كه نهاده هاي زيادي در آن ها مصرف مي شود دامداري از زراعت جدا شده است . مردم چين انواعي از سيستم هاي زراعي همراه با دام را ابداع كرده اند كه گياه و دام در اين سيستم ها در ارتباط با زنجيره ريزه خواري فرار مي گيرد . در اين سيستم ها برنج محصول زراعي اصلي است 
زماني كه دانه برداشت مي شود، كاه و كلش همراه با كود دامي در يك دستگاه هضم كننده بيو گاز به صورت كمپوست در آمده و متان حاصله از اين فرايند براي پخت و پز و روشنايي استفاده مي شود . لجن و لاي حاصل از دستگاه هضم كننده نيز براي توليد قارج خوراكي استفاده مي شود . بعد از اين كه قارچ برداشت شد ، بقاياي ماده آلي هم به عنوان كود به مزارع برنج برگردانده مي شود ، اين سيستم از نظر مصرف انرژي و چرخش عناصر غذايي بي نهايت كارآمد است.

 

مديريت تلفيقي آفات (IPM):


 راهكاري براي حفاظت از محصول بر پايه مديريت كشت بوم است كه از طريق تعادل طبيعي، مخاطرات ناشي از خسارت آفات را كاهش مي‌دهد. استفاده بيش از حد سموم آفت‌كش، باعث مقاوم شدن آفات و ظهور آفات جديدي گرديد كه منجر به خسارت بيشتر به محصولات شد. در اثر استفاده بي‌رويه از سموم آفت‌كش، زيست بوم و محيط زيست به طور جدي به مخاطره افتاد و به همين دليل توجه بين‌المللي به اثرات دراز مدت استفاده از اين مواد بر سلامتي انسان‌ها و محيط زيست معطوف گرديد. استفاده از شيوه IPM در ابتدا روي آستانه سمپاشي متمركز شد، بعدها روش‌هاي كنترل غيرشيميايي با استفاده از سموم به طور لكه‌اي همراه شد كه نهايتاً مديريت تلفيقي نوين با تكيه بر مديريت كشت بوم پايه‌گذاري شد.
به طور کلي IPM عبارت است ازشيوه‌هايي در مديريت آفات كه طي آن محيط زيست و جمعيت فعال آفات مد نظر قرار گرفته و از تمام فنون و الگوهاي مناسب به عنوان يك روش امكان پذير و سازگار براي كنترل جمعيت آفات در زير سطح آستانه زيان استفاده مي‌کند. با توجه به مخاطرات پيش‌آمده حاصل از مصرف بي‌رويه سموم شيميايي، از سال1957 ميلادي IPM  به عنوان راهبرد جايگزين در سطح دنيا معرفي شد.

فنون و روش‌هاي مورد نظردر IPM عبارتند از:

الف- روش كنترل مكانيكي:


در اين شيوه به روش دستي يا با استفاده از ابزارهاي ابتدايي به طور مستقيم به حذف جمعيت آفت در اکوسامانه زراعي اقدام مي‌شود. نصب توري‌هاي حشرات، آغشته نمودن تنه درختان به مواد چسبناک، کندن گودال، جمع‌آوري مستقيم حشرات، استفاده از تله‌هاي تصادفي و جاذب از متداول‌ترين روش‌هاي کنترل کننده حشرات در مبارزه مکانيکي است.

 

ب- كنترل فيزيكي:


 در اين روش از خواص فيزيكي محيطي مثل آفتاب و يا ادوات عليه آفت استفاده  مي‌شود مانند:
  - كاربرد سرما: اكثر حشرات در 10-5 درجه غير فعال يا از بين مي‌روند.
-  كاربرد حرارت: اكثر آفات در 60-55 درجه از بين  مي‌روند – شعله افكن براي علف‌هاي هزر و. .
-   كاربرد نور: تله نوري
-   كاربرد امواج راديويي و تشعشات: امواج راديويي با فركانس زياد (2450 مگاسيكل) در گندم حرارتي معادل 85 – 75 توليد مي‌كند.
- استريليزاسيون خاك با استفاده از گرما:  Solarization Soil
در اين شيوه از خواص فيزيکي نظير انرژي حرارتي، نور و امواج صوتي و تابشي اقدام به کنترل آفات مي‌شود. عمده‌ترين روش‌هاي مورد استفاده در حال حاضر عبارتند از سرما که به صورت يخ آب زمستانه در سطح گسترده توصيه مي‌شود؛ گرما يا حرارت زياد که اغلب در مورد آفات انباري کاربرد دارد؛ نور که با خاصيت فتوتروپيستم مثبت حشرات اقدام به جمع‌آوري آنها تحت تله‌هاي نوري مي‌کند. امواج راديوئي با فرکانس‌هاي بسيار بالا که در مورد آفات انباري و بهداشتي توصيه مي‌شود؛ پرتوهاي يون‌ساز با هدف عقيم‌سازي افراد نر در جمعيت حشرات که در شرايط انباري با کارآيي بسيار بالا کاربرد دارد. روش‌هاي مبارزه فيزيکي عليرغم عدم تکيه بر مواد شيميايي مصنوعي به دليل برخي محدوديت‌ها در قالب کشاورزي ارگانيک در تمام موارد قابل توصيه نمي‌باشد.

 

 ج- كنترل بيولوژيكي:


مبارزه بيولوژيک عبارتست از استفاده از انگلها، شکارگرها، پارازيتوئيدها و عوامل بيماري‌زا با هدف کاهش جمعيت آفت به زير سطح زيان اقتصادي. روش‌هاي متداول کنترل بيولوژيک عبارتند از:
1) وارد نمودن دشمنان طبيعي غير بومي و استقرار و تداوم يافتن آنها
 2) تکثير و ازدياد دشمنان طبيعي آفت طي جمع‌آوري، پرورش و رهاسازي عوامل کنترل بيولوژيک
3) محافظت از حشرات مفيد محلي با استفاده معقولانه از ساير روش‌هاي کنترل آفات و حفاظت از ميزبان واسط به طوري که حشرات مفيد به توليد مثل خود ادامه داده و در زمان مقتضي قابل دسترس باشند.
در حال حاضر کشاورزي با تکيه بر سموم شيميايي نتوانسته‌است بسياري از نيازهاي اکولوژيک کشاورزي ارگانيک را تأمين نمايد و تمرکز کشاورزان در سامانه‌هاي سنتي بر مصرف بي‌رويه سموم عليرغم اثر سريع و قابل مشاهده و پيش‌بيني بر روي آفت، سهولت کاربرد و تکرار و قابل اطمينان‌ترين روش در کنترل آفات اوليه، منجر به بروز مشکلات فراواني از قبيل:
1- ايجاد مقاوت به آفت‌کشها Resistance
2- بروز آفات ثانويه Replacement
3- پايداري زيست محيط و اثر تجمعي سموم در بافت‌هاي موجود زنده زنجيره‌هاي بالاتر Residue
4- شيوع بيماري‌هاي گوناگون در انسان و دام و بروز مسموميت‌هاي حاد
5- کاهش ميزان بهره‌وري محصول
6-  افزايش ميزان هزينه توليد
7- عدم کارآيي سرمايه‌گذاري در کشاورزي

 

جنبه‌هاي اقتصادي:


جنبه‌هاياقتصاديكشاورزيزيستييك‌نظام‌كشاورزي‌پايدار،‌طبق‌تعريف‌بايدجواب‌گوي‌نيازهاي‌نسل‌حاضر،بدون‌مخاطره‌انداختن‌نيا‌زهاي‌‌نسل‌آينده‌‌باشد،ضمن‌اينكهبايدازنظراقتصادي‌براي‌كشاورزانوجامعه‌به‌طوركلي‌پايداروامكان‌پذيرباشد.كشاورزانزيستي‌باكشت‌چندين‌محصول‌دريك‌زمان‌كه‌اغلببا‌دامداري‌همراه‌است‌تنوع‌شغلي‌خودراافزايش‌مي‌دهند.تنوع،مخاطرات‌اقتصادي‌راكاهش‌مي‌دهدوباعثخودكفايي‌درزمينه‌عناصرغذايي،تغذيه‌دام،موادآليخاك‌وانرژي‌مي‌شود.
 

هزينه توليد:


هزينه توليد درمزارع زيستي بدليل استفاده كمترازنهاده هاي خارجي،كمترازمزارع رايج است.خريدكودهاي مصنوعي وآفت كش دراين نظام وجودندارد هزينه علوفه خريداري شده،دامپزشكي وتعويض دام نيزكمتراست.علاوه براين كشاورزان زيستي هزينه كمتري رابراي استهلاك سرمايه گذاري هاي مربوط به نهاده هايي نظير ابزارهاي ماشين وتجهيزات پرداخت مي كنند.درمجموع هزينه نهاده هادرمزارع زيستي كمتراست.

 

بازاريابي :

تقاضابراي‌موادغذايي‌زيستي،نه‌تنهادركانادا،بلكه‌درامريكاي‌شمالي،ژاپن‌واروپابهسرعت‌روبه‌افزايش‌است.اينرشدفزاينده‌باعث‌نوسان‌قيمت‌دربازارشده‌است.به‌عنوان‌مثال،دربرخيبازارها،تقاضاهاي‌بسيارويژه‌اي‌درزمينهكيفيت‌محصول‌وجودداردكه‌سال‌به‌سال‌تغييرمي‌كنند.صنعت‌زيستي‌هنوزدرحال‌گسترش است ‌وزيرساخت ‌هاي نظام‌هاي‌حمل‌ونقل، عمده فروشي‌ وتوزيع‌درمراحل‌اوليّه ‌شكل‌گيري است. برخي‌كشاورزان‌كنترل‌بازاررادراختياردارند.بعضي‌ازآنهااتحاديه‌هاي‌بزرگ‌وبرخي‌تعاونيهاي‌كوچك‌راتشكيل‌دادندكه‌امكانات فرآوري‌وعمل‌آوري‌رادارند.
كشاورزان‌اگربخواهندازمابه‌التفاوت‌قيمت‌براي‌محصولاتشاناستفاده‌كنند،بايدمحصولي‌باكيفيت‌بالاتوليد نمايندكه‌اين‌امرمستلزم‌اقدامات‌زيادي است.زماني‌كه‌محصولات‌براساس‌قراردادهاي منعقدشده‌ باكارخانجات‌محصولات‌زيستي‌توليدمي‌شوند،لازم‌است‌كه‌كشاورزان‌تضمين‌نمايند. كه‌نوع‌واريته‌وكيفيت‌محصول‌مطابق‌نيازهايخريداران‌خواهدبود.بيشتركشاورزان‌درخواهنديافت‌كه‌بخشي‌از محصولاتشان‌مطابق‌نيازهاي‌خريداران يااستاندارهانبوده‌ودربازارمحصولات رايج،فروخته‌خواهدشد ويااينكهبراي‌تغذيه دام مورداستفاده‌قرارخواهدگرفت.

 

استانداردها و گواهي زيستي:


استانداردها در كشاورزي ارگانيك شامل: اصول و قواعد، پيشنهادات و ضرورتهايي هستند كه بايد در كليه مراحل توليد فرآوري و انتقال محصول به مصرف كننده رعايت شوند
 

 مدیریت تلفیقی عناصر غذائی

برای حفظ مواد آلی و زندگی موجودات زنده از جمله کرم خاکی از روش‌های شخم حفاظتی استفاده کنید. به‌جای اینکه بقایای محصولات زراعی را بسوزانید و یا دور بریزید آنها را به کمپوست تبدیل کنید. هر سال حداقل ۲ تا ۳ تن کمپوست در هر هکتار به‌دست می‌آید. هر دو تا سه سال یک بار به مزرعه کود سبز بدهید. برای مثال می‌توانید شاخ و برگ نازک گیاه و یا سایر درختان خانواده پروانه‌آسا را هنگام شخم زمین زراعی به خاک اضافه کنید. این عمل می‌تواند نیاز به کودهای شیمیائی را کاهش داده و یا از بین ببرد. از شاخ و برگ گیاهان خانواده پروانه‌آسا به‌عنوان کود سبز استفاده کنید.
کمبودهای غذائی خاک را (براساس آزمایش شیمیائی خاک) با اضافه کردن مواد معدنی نظیر سنگ‌های فسفره، گچ ترمیم کنید. به‌جای سعی در نابودی علف‌های هرز، جمعیت آنها را بدون به‌کارگیری روش‌های شیمیائی کنترل کنید.  

 

تهیه کمپوست یعنی چه؟


تهیه کمپوست یک سلسله فرآیندهای بیوشیمیائی است که طی آن میکروارگانیسم‌ها، مواد آلی زاید، بقایای گیاهی، ضایعات آشپزخانه، فضولات دامی و ادرار را به کمپوست که یک ماده اصلاح‌کننده خاک است، تبدیل می‌کند. محصول نهائی این فرآیند یک کود آلی پوسیده و یکنواخت است که سرشار از موادغذائی وسیاه‌رنگ است.
 

 

● مزایای استفاده از کمپوست


- موادغذائی را تأمین می‌کند.
- فعالیت‌های میکروبی را تشدید می‌کند که موجب می‌شود موادغذائی خاک آزاد شوند و مورد استفاده گیاه قرار گیرند.
- نیاز به کودهای شیمیائی را که گرانقیمت و بالقوه برای محیط‌زیست زیانبار می‌باشند، کاهش می‌دهد.
- مقدار کربن آلی و ازت خاک را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود که خصوصیات فیزیکی اصلاح شود. این پدیده عکس‌العمل خاک نسبت به کودهای شیمیائی را بهتر می‌کند و عملکرد محصول را افزایش می‌دهد.
- ساختمان خاک را اصلاح می‌کند و باعث بهبود زهکشی خاک و انجام عملیات شخم در آن می‌شود.
- ظرفیت ذخیره‌سازی رطوبت خاک را افزایش می‌دهد.
- با اصلاح ساختمان خاک به کاهش فرسایش بادی کمک می‌کند.

 

گواهي ارگانیک(organic certification)  


یعنی اینکه این محصول فرآیندهای ارگانیک را طی کرده. این برچسب اسم شرکت گواهی دهنده و نوع استاندارد آنرا مشخص کرده است .
تولیدات ارگانیک گواهی شده باید تمام مراحل تولید بسته بندی و فرآوری را زیر نظر اعضای گواهی دهنده طی کرده باشند. و تولیدات توسط انجمن های گواهی دهنده برچسب دریافت کنند.به این نکته توجه کنید که برچسب ارگانیک باید در طول مراحل فرآیند و تولید رعایت گردد.

 


 

 

چگونه کشاورزی ارگانیک می تواند باعث پیشرفت و توسعه تنوع زیستی گردد؟


با احترام گذاشتن به ظرفیت طبیعی خاک ، گیاه، حیوانات و اکوسیستم کشاورزی ارگانیک می تواند به حفظ تنوع زیستی کمک کند.
در این نوع کشاورزی با استفاده از عملکردهای اکولوژیکی طبیعی می توان تولید را افزایش داده و در برابر آفات و بیماریها مقاوم نمود. کودهای سنتز شده ، ارگانیسم های اصلاح ژنتیک شده و آفت کش ها اثر منفی بر روی تنوع زیستی و سلامتی دارند و در این نوع کشاورزی استفاده از آنها ممنوع است.

 

فوايد زراعت ارگانيك:


1- در كشاورزي ارگانيك آب توسط مواد شيميايي آلاينده مانند كودهاي مصنوعي، آلوده نميگردد.
2- در كشاورزي ارگانيك تعادل اكوسيستم و حاصلخيزي خاك حفظ ميگردد. فرسايش خاك نيز تا 50 درصد كاهش مي يابد.
3-تنوع زيستي در زمينهاي زراعي ارگانيك 57 درصد بيشتر است. (به علت عدم استفاده از سموم آفت كش و علف كش)
4-كشاورزان در معرض سموم و آلاينده هاي كمتري قرار ميگيرند.

 

فوايد مصرف مواد غذايي ارگانيك:


1- ارزش غذايي بالاتري دارند. ميزان ويتامين C ، كلسيم، منيزيوم، آهن و فسفر در مواد غذايي ارگانيك بيشتر است.
2- مواد غذايي ارگانيك حاوي آنتي اكسيدان بيشتري ميباشند. (50 درصد بيشتر از محصولات غير ارگانيك). چراكه آفت كشهاي مصنوعي توليد اين مواد را در گياهان كاهش داده اما كودهاي حيواني و آلي بكار رفته در كشاورزي ارگانيك توليدآنها را افزايش ميدهد.
3-كمتر سمي هستند. محصولات ارگانيك سالم تر بوده و به بقاياي آفت كشهاي آلي كمتر آلوده ميباشند. همچنين اين محصولات فاقد افزدنيهاي غذايي بوده و طبعا سالمتر ميباشند.
4-خوشمزه و خوش طعم تر هستند. يكي از دلايل آن اين است كه محصولات ارگانيك پس از برداشت در مدت زمان كمتري بدست مصرف كننده رسيده و تازه تر ميباشند. و همچنين در محصولات تهيه شده به روش سنتي، با فرآوريها و دستكاريهايي كه بروي آنها صورت ميگيرد تنها به ظاهر، رنگ، بالا بردن ماندگاري، افزايش توليد و مقاوم كردن آنها در برابر صدمات ناشي از حمل و انبار داري توجه ميشود و نه كيفيت و ارزش تغذيه اي آن.
5-توليد كنندگان محصولات ارگانيك از استانداردها و دستورالعمل هاي بسيار سخت گيرانه اي تبعيت ميكنند كه احتمال آلوده شدن اينگونه محصولات به هر گونه مواد شيمايي و سمي منتفي ميباشد.

 

 

معايب محصولات ارگانيك:


1- گرانقيمت هستند.
2-توليد و عرضه آنها بسيار محدود است .
ده علت برای لزوم حرکت به سوی کشاورزی ارگانیک :
    ۱- محصولات ارگانیک استانداردهای بیشتری دارند.
    ۲- طعم غذاهای ارگانیک بهتر است.
    ۳- محصولات ارگانیک خطر بیماری ها را کم می کند.
    ۴- کشاورزی ارگانیک به منابع آبی احترام می گذارد
    ۵- کشاورزی ارگانیک باعث ایجاد خاک سالم می شود.
    ۶- کشاورزی ارگانیک الگوبرداری از طبیعت است.
   ۷- کشاورزی ارگانیک هدایت کننده تحقیقات تازه است.
   ۸- تولیدکنندگان ارگانیک در جهت تنوع زیستی تلاش می کنند.
    ۹- کشاورزی ارگانیک به حفظ سلامت جوامع روستایی کمک می کند.   
    ۱۰- تنوع غذاهای ارگانیک.

 

جمع‌بندي:


كشاورزي ارگانيك سيستمي است كه در صورتيكه از طرف مردم و دولت و نهادهاي غير دولتي به آن تو جه شود مي‌تواند منجر به حفاظت و حاصلخيزي خاك در بلند مدت سلامت و توليد بالاي محصولات گياهي و دامي، بالابردن كيفيت و اهميت غذايي، اثرات مثبت اجتماعي، بازار مناسب و صرفة اقتصادي گردد.

 

نتيجه گيري:


1-افزايش توليد محصولات كشاورزي با استفاده ازيافته هاي علمي جديد وارقام پرمحصول
2-كاهش هزينه توليد محصولات كشاورزي وافزايش درآمدكشاورزان
3-استفاده از مكانيزاسيون مدرن وكاهش عمليات خاكورزي وفشردگي خاك
4-حفظ بقاياي گياهي محصول سال قبل به منظور تامين مواد غذاي خاك
5-كاهش ويا عدم استفاده از كودهاي شيميايي وسموم در مزارع براي سلامتي انسان ودام
6-استفاده از مبارزه تلفيقي و تناوب زراعي براي پايداري در محصول
7-استفاده از كودسبز و مالچ پاشي درمزارع جهت حفظ رطوبت خاك

 

بیشتر بخوانید:کشت ارگانیک بابونه، اویشن وگل گاوزبان

 

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید