فاصله گذاری اجتماعی و الزامات سلامت محیط و کار در حمل بار جاده ای

مقدمه

شناسایی راه های انتقال عامل ایجادکننده بیماری نقش مهمی در کنترل آن دارد. راه های انتقال این ویروس هنوز به طور دقیق مشخص نشده است ولی به عنوان یک اصل کلی ویروس های تنفسی به طور عمده از طریق ریز قطرات یا از طریق سرفه یا عطسه و یا لمس اشیاء آلوده منتقل می گردند. بر ا ساس دانسته های کنونی این بیماری از یک طیف ملایم تا شدید با علایمی همچون تب، سرفه ، تنگی نفس می تواند بروز نماید و در موارد شدیدتر ممکن اسددت منجر به ذاتالریه، نارسایی کلیه و مرگ گردد. درصد مرگ ناشی از این بیماری هنوز به طور دقیق مشخص نشده است.
با عنایت به آخرین اطلاعات، انتقال ویروس کرونا از انسان به انسان از طریق سرفه، عطسه، تخلیه ترشحات بینی و دهان در محیط می باشد. این ویروس میتواند در فاصله 1 تا 2 متری از طریق سرفه یا عطسه منتقل شود. راه دیگر انتقال، تماس دست ها با محیط و سطوح آلوده به ویروس مانند تجهیزات، دستگیره درب ها، میز و صندلی، شیرآلات، نرده پله ها، پریز و کلیدهای برق و کلیه وسایلی است که به طور عمومی و مشترک استفاده میشود شامل اسکناس، اسناد و مدارک دست به دست شده و نظایر آن. بنابراین حائزاهمیت  است پس از تماس با هر فرد یا اشیاء مشکوک دست با آب و صابون شستشو گردد.



دامنه کاربرد

حمل و نقل بار جاده ای شامل گروه وسیعی از مشاغل از جمله حمل بار با کامیون، تریلی، وانت بار، تاکسی و سواری و غیره می شود. این مشاغل دامنه وسیعی از کالاها شامل مواد غذایی، سوخت و مواد نفتی، مصالح ساختمانی، اثاثیه و دیگر مواد و کالاها رادر بر می گیرد. در نتیجه گروهی بزرگی از شاغلین در این بخش مشغول به کارند که جزء اساسی ترین مشاغل کشور می باشند. این راهنما جهت پیشگیری و کنترل کووید-19( کرونا ویروس) بوده و سایر قوانین، آیین نامه ها، مقررات، دسددتورالعمل های مرتبط با بهداشددت محیط و بهداشت حرفه ای به قوت خود باقی است.
 

فاصله گذاری اجتماعی

یکی از راه های کاهش مواجهه و قطع زنجیره تماس رعایت فاصله گذاری اجتماعی اسددت. از آنجاکه بسدیاری از شداغلین صنایع و واحدهای تولیدی و خدماتی درمعرض بیماری کووید 19 هسدتند و محل های کسب و کار یکی از اماکن تجمع محسوب شده که   میتواند  سبب انتقال بیماری گردد و از طرفی حفظ سلامت نیروی کار از اهمیت بالایی برخوردار است لازم است مقررات ویژه ای از طریق فاصله گذاری اجتماعی علاوه بررعایت اصول بهدا شتی برای کاهش مواجهات متنا سب با سطح اضطرار و درجه اهمیت فعالیت اقتصادی و صنایع درنظر گرفته شود. در این راستا لازم است موارد زیر رعایت شود:


قاعده تصمیم گیری وضعیت فعالیت :

حمل بار جاده ای مطابق با سند مقررات فاصله گذاری صنایع، واحدهای تولیدی و خدماتی در همه گیری کویید 19 در طبقه فعالیت های با ضرورت سطح A قرار می گیرد و مشمول مقررات فعالیت متناسب با سطح اضطرار استان، شهر، منطقه و واحد کاری قرار می گیرد.
فاصله گذاری فیزیکی که بخ شی از فاصله گذاری اجتماعی است به مجموعه تدابیر و اقداماتی اطلاق میشود که منجربه رعایت فاصله  ایمن، کاهش تماس افراد و جلوگیری از انتقال بیماری می گردد. در این راستا لازم است موارد زیر رعایت شود:
* درصورت مواجهه و روبرو شدن با گیرندگان بار یا کسانی که وظیفه بارزنی یا تخیله بار را دارند حداقل فاصله یک متری را رعایت کنید. این موضوع شامل مسئولان انبارهای تحویل گیرنده یا پرداخت کننده دستمزد و غیره نیز می شود.
* از حضور و توقف در محل های کاری پر ازدحام و شلوغ در بین راه که ممکن ا ست مواجهه با ویروس کرونا وجود داشته باشد اجتناب گردد.
* در صورتی که وسیله نقلیه دارای پرسنل دیگر(شاگرد راننده) است، در صورت وجود علائم یا مشکوک بودن به ابتلا به کووید-19 اقدامات مرتبط شامل جایگزینی موقت یا مرخصی صورت گیرد.
* رعایت فاصله ایمن حداقل یک متر در قسمت های عمومی از جمله نمازخانه، غذاخوری های بین راهی و غیره.

 

غربالگری، مراقبت و بازتوانی

1)غربالگری شاغلین در همه گیری کووید-19

در صورتی که فرد با آژانس یا سازمان خاصی در ارتباط است لازم است تا اقدامات مرتبط با غربالگری از جمله تشخیص اولیه با توجه به علائم بیماری شاغلین و رانندگان صددورت گیرد. بدین صورت که قبل ازحرکت فرم خود اظهاری سلامت (پیوست 1 ) توسط راننده و کمک راننده تکمیل گردد.

2) مراقبت از گروه های آسیب پذیر

دو گروه زیر با گواهی پز شک معتمد، به عنوان افرادی که در معرر ابتلا به بیماری کووید-19 عارضه دار قرار دارند، در نظر گرفته شده است:
گروه الف - بیماران با بیماری زمینه ای:
* بیماری قلبی– عروقی
* فشارخون
* دیابت
* بیماری های تنفسی زمینه ای
* BMI> 40 
گروه ب- بیماران با نقص ایمنی:
* تحت درمان با کورتیکواستروئید بیش از 12.5 mg پردنیزولون در روز بیش از دو هفته
* شیمی درمانی
* بدخیمی ها    
* پیوند اعضاء
در این افراد لازم است شرایط زیر در محیط کار فراهم گردد:
*در صدورت عدم امکان مرخصی، جهت حفظ سلامت این افراد از طریق مرخصی و یا تسهیلاتی که کارفرما فراهم می کند استفاده نموده و از محل کار دور باشد.
*با توجه به اینکه تب در بیماران دارای نقص ایمنی علامت شایعی نیست، در غربالگری این افراد پرسش از سایر علائم بیماری کووید -19 از اهمیت زیادی برخوردار است و با وجود هرگونه علامتی جهت ارزیابی بیشتر به مراکز منتخب مربوطه ارجاع شوند.

 

3) بازتوانی در شاغلین با سابقه کووید-19

به خصوص در جاییکه شاغلین با سازمان یا آژانس حمل بار در ارتباط هستند تمامی شاغلین و رانندگان با احتمال ابتلا به بیماری کووید -19 لازم است پس از طی دوران درمان و نقاهت، جهت بازگشت به کار براساس آخرین نسخه"راهنمای بازگشت به کار شاغلین با احتمال ابتلا به کووید-19 "ابالغی از وزارت بهداشت مورد ارزیابی قرار گیرند و وضعیت شاغل برای بازگشت به کار مورد ارزیابی پزشکی قرار گیرد.


 

اقدامات کنترلی سلامت محیط و کار

1- اصول کلی و قواعد حاکم بر کار

-رعایت فاصله حداقل یک متر از افراد بیمار یا مشکوک.
-گندزدایی سطوح و اشیا یا لمس زیاد از جمله فرمان، دسته دنده، درب داشبور،کمربند ایمنی دستگیره در، رادیو و غیره به صورت مرتب.
-وسیله حمل کننده قبل از حرکت و بعد از بارگیری کابین راننده گندزدایی گرد د. باید توجه داشت که هنگام گندزدایی و نظافت، کامیون باید خالی از سرن شین بوده و درها و پنجره ها باز گذا شته شوند و هواکش جهت تهویه بهتر هوا نیز رو شن با شد. همچنین فرد یا افراد م سئول نظافت خودرو در هنگام نظافت باید از ماسک، دستکش، و لباس کار مناسب و مقاوم دربرابر وردگی استفاده کند.
-در صورت بروز هرگونه علائم شبیه سرماخوردگی های فصلی در پرسنل سامانه های حمل و نقل مانند تب بالای38.7 درجه سلسیوس، سرفه گلودرد و سایر علایم تفسی و تنگی نفس بلافاصله از ادامه کار خودداری نموده در سامانه salamat.gov.ir مراجعه و سلامت خودرا ارزیابی نماید.
-به خصوص در آژانس های حمل بار، شروع بکار رانندگان و شاغلین با ارائه گواهی سلامت و تائید مرکز بهداشتی درمانی / پز شک معتمد د ستگاه مربوطه امکان پذیر گردد. لازم ا ست هماهنگی های لازم با کارفرما در طول مدت غیبت از کار ضمن فراهم شده و جایگزینی برای وی تا انتهای دوره درمان پیش بن شود.
-لازم است هم در کامیون و هم در کلیه سامانه های حمل و نقل سطل های درب دار پدالی پیش بینی شود و کلیه رانندگان و گیرندگان خدمات در این مکان ها موظف به امحا دستمال های کاغذی مصرف شده در این محل ها باشند.
-اگرهردو نفر( راننده و کمک راننده) درمورد معاینات قرارگرفته اد و سالم هستند، نیازی بهاستفاده از ماسک در طول میر نیست.
-درهنگام بازرسی جاده ای یا در مراکز توقف اجباری(پمپ بنزین-پلیس و..) حتما از دستکش استفاده کنید و بازگشت یه کامیون دستکش را در سطل زباله انداخته و قبل از لمس وسابیل دستهای خودرا ضدعفونی کنید.
-مدارک تحویلی به پلیس یا باسکول و غره حتا در لفافه یا نایلون قرار داشته باشد یا گندزدایی شوند.
- کوتاه ترین مسیر انتخاب شود و تعداد مکاهای توقف شلوغ، محدود شود.
-رانندگان باید برای کند شدن شیوع ویروس، از قوانینی که مقامات بهداشت محلی در این زمینه اعمال کرده اند، پیروی کنند.  
-در هنگام سوخت گیری نسبت به آنچه لمس می کنید، بیشتر مراقب با شید . هنگام لمس پمپ های سوخت، صفحه کلید و سایر مناطق با لمس بالا در پمپ بنزین، از د ستکش استفاده کنید، که ممکن است به طور مرتب از آن جدا نشود.
-در صورت امکان، سعی کنید از روش پرداخت بدون تماس استفاده کنید.
-قبل از بازگشت به کامیون دستان خود را بشویید یا از ضد عفونی کننده دست استفاده کنید تا آلودگی داخل ماشین نشود.
-سعی کنید در طول مسدیر از میوه های تازه و ضددعفونی شدده و سدبزیجاتی مانند کرفس و هویج و گوجه فرنگی پس از شستو و گندزدایی استفاده کنید.
-برای انجام فریضه نماز با استفاده از سجاده و مهر شخصی ادای فریضه صورت بگیرد.
-در هنگام استفاده از سرویس های بهداشتی حتما مایع شوینده دست همراه داشته باشید و سعی کنید پس از شستشوی نهایی دستان خود را با ژل یا الکل ضدعفونی کنید.

 

2-بهداشت و حفاظت فردی

-از دست دادن و رو بوسی کردن با یکدیگر پرهیز شود؛
-شستن مرتب دستها با آب و صدابون (مطابق دسدتورالعمل شدستن دست) و یا اسدتفاده از مواد ضدعفونی کننده بر پایه الکل؛
-استفاده از وسایل حفاظت شخصی از جمله ماسک و دستکش توسط پرسنل شاغل ین در زمان مواجهه با سایرین شامل مشتریان، تحویل گیرندگان بار و غیره.
-رعایت بهداشت عمومی و فردی یکایک کارکنان و رانندگان شامل شستن لباس، دست و صورت، کوتاه کردن ناخن و غیره.
-در صورت مشاهده علایم سرماخوردگی شاغلین به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند یا هدایت شوند.
-در صورتی که رانندگان در اتاق رانندگان آژانس یا استراحتگاه ها هستند از ورود به این محل ها برای سایرین جلوگیری شود یا پیش از آن توصیه ها و اقدامات لازم شامل رعایت فاصله و استفاده از ماسک و غیره بعمل آید.
-استفاده از دستمال کاغذی هنگام عطسه یا سرفه کردن (در صورتی که دسدتمال وجود نداشدت از قسمت داخلی آرن موقع سرفه و عطسه استفاده کنید).
-استفاده از وسایل شخصی از شامل لیوان، قاشق و بشقاب، مهر و سجاده غیره ضرورت کامل دارد .
-ترک یا عدم استعمال دخانیات بدلیل اختلالاتی که روی سیستم ایمنی و در نتیجه افراد را مساعد برای این بیماری خواهد کرد.
-رانندگان تحت هر شرایطی بدون دستکش مناسب از جابجایی و تحویل محموله خودداری نمایند؛
-تا حد امکان از اخذ مستقیم وجه به صورت نقد خودداری نمایند . جهت این منظور از دستگاه کارتخوان و یا از طریق انتقال وجه به صورت کارت به کارت استفاده نمایند؛
-انجام استحمام به خصوص پس از اتمام هر ماموریت حمل بار



3- بهداشت موادغذایی

-از پاکیزگی و بهداشت وسایل غذاخوری شامل بشقاب، قاشق و چنگال، لیوان و غیره اطمینان حاصل شود.
-ترجیحا از غذا های بین راهی و رستورانی استفاده نگردد.
-در صورتی که غذا در رستوران بین راهی صرف می شود از نظافت و بهداشت محل و غذا و شیوه سرو آن اطمینان حاصل شود.
-در صورتیکه غذا به صورت شخصی مصرف می شود حتماً به اندازه کافی حرارت داده شود.

 

4-بهداشت ابزار و تجهیزات

-وسایل خوردن غذا در صورت امکان با آب خیلی گرم شسته شود.
-در صورت وجود رختکن و حمام، استفاده از وسایل بهداشتی شخصی ضروری است.
-محل های با تماس زیاد از جمله فرمان، دسته دنده و غیره در صورت لمس مکان های با احتمال خطر آلودگی، تمیز و گندزدایی شود.

 

5-بهداشت ساختمان

-در صورتی که شاغلین با آژانس حمل بار در ارتباط هسدتند لازم اسدت تا در ساختمان اقدامات زیر صورت گیرد:
-ضدعفونی سطوح و سالن های آژانس های و پایانه های حمل بار
-در محل های تجمع نظیر اتاق رانندگان یا نمازخانه گندزدایی لازم صورت گیرد.
-دفع پسماند ها به شیوه بهدا شتی در سطل های دردار پدالی و رعایت ا صول بهدا شتی کلیه پر سنل مسدئول در خصدوص جمع آوری و دفع پسدماند و نیز رعایت تمامی ملاحظات بهداشدتی (جمع آوری پسماند در کیسه های پلاستیکی محکم) در آخر هر شیفت را در دستور کار قرار دهند.
-سیستم لوله کشی صابون مایع و دستمال کاغذی در توالت ها و سرویس های بهداشتی تعبیه گردد
-حذف آبخوری ها و آب سردکن ها به صورت موقت.
-استفاده از هواکش و باز گذاشتن درها و پنجره های محیط های سربسته؛
-تهویه مناسب سرویس های بهداشتی؛
-سطوح دارای تماس مشترک با دستمال، تمیز و خشک شده و سپس گندزدایی گردد.
-پسماند سرویس های بهداشتی به طور جداگانه جمع آوری و دفع شود؛

 

6-سایر اقدامات ضروری

-در صورت بروز هرگونه علائم شبیه سرماخوردگی فصلی در شاغلین یا رانندگان مانند: تب بالای 8/37 درجه، سرفه و گلودرد ، نارسایی تنفسی و تنگی نفس ، علائم گوارشی از قبیل اسهال، نارسایی اعضای بدن به خصوص کلیه ها و شوک عفونی باید بلافاصله از ادامه کار خودداری و در سامانه salamat.gov.ir  مراجعه و سلامت خود را ارزیابی نماید و در صورت نیاز به مراکز درمانی/ خدمات جامع سلامت مراجعه صورت گیرد.
-اضافه کردن سهمیه حواله بارنامه شدرکت های حمل و نقل برای اینکه در روزهای تعطیل با مشدکل مواجه نشوند.
-تب سنجی رانندگان در زمان ورود و همچنین خروج از پایانه های حمل بار
آموزش بهداشت
-شاغلین و رانندگان و افراد درگیر در حمل و نقل جاده ای که باید از گسترش وضعیت شیوع بیماری آگاه باشند.
روش های آموزشی مناسب
-آموزش به صورت مجازی ( از طریق شبکه های مجازی، وب سایت ها و...)و تلویزیون و رادیو.
-تهیه و یا جستجوی مطالب معتبر و ارسال به رانندگان و شاغلین
-استفاده از سایر روش ها مثل پوستر و غیره در محل کار یا آژانس در صورت لزوم.
موضوعات مورد آموزش برای گروه های هدف:
-آشنایی با بیماری کرونا ویروس
-آشنایی با علایم ابتلا به این ویروس
-شناسایی افراد مستعد ابتلا
-آشنایی با نحوه انتقال بیماری
-آشنایی با زمان و نحوه استفاده از وسایل حفاظت فردی
- آموزش مدت زمان ماندگاری ویروس بر روی سطوح
-آموزش آشنایی با نحوه پوشیدن و درآوردن وسایل حفاظت فردی
-آشنایی با نحوه صحیح دفع یا گندزدایی کردن وسایل
-آموزش نکات بهداشت فردی
-توصیه ماندن در خانه
-آموزش فاصله گذاری اجتماعی
-معرفی سامانه 190 و سامانه 4030
-سایر (با توجه به موضوعات مندرج در این راهنما)
نمونه فعالیت های آموزشی
-آموزش به صورت مجازی (از طریق شبکه های مجازی، وب سایت ها و غیره) و تلویزیون و رادیو.
-ارسال پیامک های آموزشی
-نصب پوستر های هشدار دهنده در خصوص چگونگی انتقال بیماری کرونا
-نصب پوستر یا بنر راهنمای نحوه صحیح شستشوی د ست ها در محل کار خصوصا سرویس های بهداشتی و محل سرو غذا
-آموزش نحوه استفاده از محلول ضدعفونی کننده دست به شاغلین
-نصب پوستر مرتبط با بیماری و توصیه ماندن در خانه در صورت وجود علائم
-آموزش توصیه های مرتبط با نحوه صحیح عطسه و سرفه و استفاده از دستمال کاغذی یا آرنج
-نصب بنرهای آموزشی نحوه پیشگیری از انتقال بیماری های تنفسی
-نصب پوستر آموزشی نحوه صحیح استفاده از تجهیزات حفاظت فردی
-نصب پوستر سامانه پاسخگویی شکایات وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی به شماره تلفن 190 جهت اعلام موارد غیر بهداشتی به سامانه مذکور
-نصب پوستر معرفی سامانه 4030
-سایر موارد موثر


روش درست شستشوی دست ها

دستها باید با آب گرم و صابون به مدت 20 ثانیه به روش زیر شسته شوند:
1-دستها را مرطوب کنید
2-از صابون مایع استفاده کنید
3-کف دستها را خوب به هم بمالید
4-انگشتان را بشوئید
5-مچ ها را بشوئید
6-بین انگشتان را بشوئید
7-آبکشی کنید
8-با دستمال کاغذی خشک کنید (استفاده از حوله یکبار مصرف نیز مورد تایید است(
9-شیر آب را با همان دستمال ببندید
10-دستمال را سطل زباله درب دار بیندازید
+پوشیدن و درآوردن تجهیزات حفاظت فردی

 

مراحل پوشیدن وسایل حفاظت فردی توصیه شده

1-ماسک یا رسپیراتور

-اتصالات ایمنی یا نوارهای الاستیک در وسط سر و گردن قرار دهید.
-باند انعطاف پذیر را روی استخوان بینی وصل کنید.
-صورت و زیر چانه را بطور مناسب پوشش دهید.

 

2-دستکش ها

-تا روی مچ را کامل بپوشاند که تا روی مچ بند روپوش هم ادامه داشته باشد.
استفاده از روشهای کار ایمن برای محافظت از خود و محدودکردن انتشار آلودگی:
-دستها را از چهره خود دور نگهدارید
-با سطوح لمس شده کمی در تماس باشید
-دستکش ها را به هنگام پاره شدن یا آلودگی شدید عوض کنید
-بهداشت دست را رعایت کنید

 

مراحل درآوردن وسایل حفاظت فردی توصیه شده

روشهای مختلفی برای درآوردن ایمن وسایل حفاظت فردی بدون آلوده کردن لباس، پوسدت یا غشاهای مخاطی با مواد عفونی بالقوه وجود دارد. در اینجا یک مثال آورده شده است.
وسایل حفاظت فردی را به ترتیب مراحل زیر درآورید:

 

1-دستکش

-اگر دستان شما هنگام درآوردن د ستکش آلوده شده اند، بلافاصله د ستان خود را ب شویید یا از یک ضدعفونی کننده دست استفاده کنید
-با استفاده از یک د ست د ستکش دار، قسمت کف د ست دیگر را بگیرید و د ستکش اول را از د ست خارج کنید.
-دستکش درآورده شده را با دستکش نگه دارید.
-انگشتان دست بدون دستکش را زیر دستکش دست دوم در مچ دست ببرید و دستکش دوم را نیز خارج کنید.
-دستکش را درون ظرف زباله قرار دهید.

 

2-ماسک

-قسمت جلوی ماسک آلوده است – دست نزنید.
-اگر در حین بردا شتن ماسک، دستان شما آلوده شد، دست های خود را بلافاصله بشویید و از یک ضدعفونی کننده دست استفاده کنید.
-ابتدا بندهای پایین ماسک را باز کنید و سپس بندهای بالایی و بدون لمس کردن جلوی ماسک، آن را از صورت جدا کنید.
-ماسک را در یک ظرف زباله دربدار قرار دهید
3-بلافاصله بعد از درآوردن همه و سایل حفاظت فردی، د ستها را بشویید یا از یک ضد عفونی کننده الکلی 70 درصد استفاده کنید.

 

گندزداهای سطوح

-نکات عمومی

از یک ماده گندزدایی مناسدب با پایه کلر یا بر پایه الکلی استفاده کنید. از تماس کافی سطوح با ماده گندزدایی کننده مطمئن شوید. زمان مورد نیاز برای اثرگذاری گندزداها 10 تا 60 دقیقه رعایت گردد.
 

-مواد گندزدا

1-مواد گندزدا و ضدعفونی بر پایه الکل دارای مجوز
2-مواد گندزدا و ضدعفونی بر پایه الکل دارای مواد کواترنر آمونیوم
3-مواد گندزدای اکسیدان نظیر پراکسید هیدروژن
4-سفیدکننده

 

-نکات مهم در خصوص موادگندزدا و ضدعفونی بر پایه الکل دارای مجوز

1-الکل برای از بین بردن ویروس ها موثر ا ست. اتیل الکل 70 در صد یک میکروب کش با طیف گسترده است و به طورکلی از ال کل ایزوپروپیل بهتر است. الکل اغلب برای گندزدایی سطوح کوچک ) به عنوان مثال درپوش لاستیکی و یال های دارویی مولتی پل دوز، ترمومترها)و گاهی سطوح خارجی تجهیزات (مثل استتوسکو و ونتیلاتورها) استفاده می شود.
2-به دلیل قابلیت اشتعال الکل استفاده از آن برای گندزدایی سطوح کوچک محدود و در فضاهایی با تهویه مطلوب استفاده میگردد.
3-استفاده مکرر و طولانی از الکل به عنوان گندزدا می تواند باعث تغییر رنگ، تورم، سخت شدن و ترک خوردگی لاستیک و پلاستیک های خاص شود.
4-هنگام گندزدایی و نظافت، سالن ها باید خالی از افراد بوده و درها و پنجره ها باز گذاشته شوند و جهت تهویه بهتر است هواکش نیز روشن باشد.
5-در هنگام گندزدایی ملاحظات لازم به منظور جلوگیری از خطر برق گرفتگی درنظر گرفته شود.
6-گندزداها باید با آب سرد یا معمولی تهیه گردد.
7-محلول های گندزدا باید روزانه تهیه و استفاده شود (کارایی محلول پس از گذشت 24 ساعت کاهش می یابد).
8-امکانات لازم برای شستشوی مرتب دست ها و استفاده از ماسک یکبار مصرف در طول شیفت (به ازاء هر شیفت حداقل 2 ماسک) وشست شو و گندزدایی روزانه لباس کار برای نیروهای خدماتی باید فراهم شود.

 

-نکات مهم در خصوص سفیدکننده

1-گندزدایی قوی و موثر که ماده فعال آن هیپوکلریت سدیم در از بین بردن باکتری، قارچ و ویروس از جمله ویروس آنفولانزا موثر است اما به راحتی توسط مواد آلی، غیر فعال میشود.

2-گندزداها و سفیدکننده های خانگی (با 10 تا 60 دقیقه زمان تماس)، با هزینه کم و به طور گسترده در دسترس است و برای گندزدایی سطوح در مراکز درمانی توصیه می شود.

3) با این حال سفیدکننده ها غشاهای مخاطی، پوست و مجاری تنفسی را تحریک می کند و تحت تاثیر گرما و نور تجزیه می شوند و به راحتی با سایر مواد شیمیایی واکنش نشان می دهند. بنابر این سفیدکننده ها باید با احتیاط مصرف گردند.

4-.اسددتفاده نادرست از سفیدکننده از جمله عدم رعایت میزان رقیق سازی توصیه شده (قوی تر و ضعیف تر) میتواند اثرات آن را برای گندزدا کاهش دهد و باعث آسیب دیدگی کارکنان مراقب بهداشتی گردد.

5-برای تهیه و ا ستفاده از سفیدکننده رقیق شده رعایت موارد زیر ضروری است:
استفاده از ماسک، پیش بند ضد آب و دستکش و عینک برای محافظت از چشم در برابرپاشیدن توصیه می شود.

محلول های سفیدکننده در محل های با تهویه مناسب مخلوط نموده و استفاده گردد.
سفید کننده با آب سرد مخلوط گردد (آب گرم با عث تجز یه هیپوکلریت سدیم میگردد و آن را ناکارآمد می نماید)
- از به کار بردن سفیدکننده ها به همراه سایر مواد شوینده خانگی اجتناب گردد زیرا کارایی آن را کاهش داده و می تواند باعث واکنش های شیمیایی خطرناک شود. به عنوان مثال گازهای سمی در هنگام مخلوط کردن سفیدکننده با مواد شوینده اسیدی مانند موادی که برای تمیزکردن توالت استفاده می شود، تولید می گردد و این گاز میتواند باعث مرگ یا جراحت گردد. در صورت لزوم ابتدا از موادشوینده استفاده نمایید و قبل از استفاده از سفیدکننده برای گندزدایی، کاملا با آب بشویید.
سفیدکننده ها موجب خوردگی در فلزات می گردند و به سطوح رنگ شده صدمه میزنند.
از تماس با چشم باید خودداری گردد. اگر سفید کننده به چشم وارد گردد بلافاصله باید به مدت 15 دقیقه با آب شسته و با یک پزشک مشورت گردد
سفید کننده رقیقن شده وقتی در معرض نور خور شید قرار می گیرد گاز سمی آزاد می نماید؛ بنابراین سفید کننده ها باید در مکان خنک و دور از نور خورشید و دور از دسترس کودکان قرار داده شوند..
هیپوکلریت سدیم با گذ شت زمان تجزیه می شود برای اطمینان از اثربخشی آن از سفید کننده هایی که اخیرا تولیدشده خریداری نموده و از ذخیره بیش از حد خودداری گردد.
اگر از سفید کننده رقیق استفاده کنید محلول رقیق شده را روزانه و تازه تهیه نموده و بر روی آن برچسدب تاریک رقیقسدازی قید شدود و محلولهای تهیه شده بلااستفاده را بعد از 24 ساعت دور بریزید. مواد آلی موجب غیرفعال شدن سفید کننده ها میگردد، بنابراین ابتدا سطوح آغشته به مواد آلی با ید تمیز شده و قبل ازگندزدایی با ماده سفیدکننده عاری از مواد آلی گردد.
سفید کننده رقیق شده را باید دور از نور خور شید و در صورت امکان در ظروف تیره رنگ و دور از دسترس کودکان نگهداری گردد.
محلول اولیه: عمده محلول های سفیدکننده خانگی حاوی هیپوکلریت سدیم % 5 معادل (50000PPM  )کلر قابل دسترس

 

 

محلول توصیه شده:

محلول 1:100 از هیپوکلریت سدیم % 5 توصیه میشود استفاده از 1 قسمت سفیدکننده به 99 قسمت آب سرد لوله کشی (محلول 1:100 برای گندزدایی سطوح( برای دستیابی به غلظت منا سب هیپوکلریت سدیم، نسبت سفیدکننده به آب را تنظیم کنید . به عنوان مثال، برای آماده سازی سفیدکننده های حاوی 2.5 در صد هیپوکلریت سدیم، از دو برابر بیشتر از سفیدکننده استفاده کنید (یعنی 2 قسمت سفیدکننده به 98 قسمت آب)
کلر قابل دسترس بعد از رقیق سازی: برای سفیدکننده حاوی 5 درصد هیپوکلریت سدیم یک محلول 1:100 ،کلر قابل دسترس در حدود 05/0 درصد یا 500 پی پی ام خواهد بود.
محلول های سفید کننده شامل غلظت های دیگر از هیپوکلریت سدیم با مقادیر متفاوتی تهیه خواهند شد تا رقت مورد نظر حاصل گردد

 

زمان تماس برای کاربردهای متفاوت:

-سطوح غیرمتخلخل:

بیشتر یا مساوی ده دقیقه توصیه میگردد
-گندزدایی از طریق غوطه ورکردن اقلام: زمان تما س 30 دقیقه توصیه می شود(برای تی ها، دستمال، لباس، دستکش و نظایر آن)
نکته: سطوح باید از مواد آلی تمیز گردد (مانند تمیز کردن مدفوع، استفراغ، ترشحات، خون یا دیگر مایعات بدن قبل از گندزدایی یا غوطه وری)

 

نکات مهم در پیشگیری از کرونا ویروس

-قبل از خوردن و آشامیدن دست های خود را تا بالای مچ به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون مایع بشویید و درصورت عدم دسترسی به آب سالم از مواد ضدعفونی کننده بر پایه الکل استفاده نمایید؛
-هنگام عط سه و سرفه، دهان و بینی خود را با د ستمال کاغذی بپو شانید و د ستمال را در سطل زباله بیندازید؛
--از تماس با افرادی که مریض هستند خودداری کنید. از روبوسی و دست دادن با افراد دیگر بپرهیزید (فاصله 1 تا 2 متر از افراد بیمار حفظ شود)
-اگر علائم سرماخوردگی دارید در منزل استراحت کنید؛
-ویروس ها در هوای سرد و خشدک انتقال سریع تری دارند و باید هوای محیط مرطوب نگه داشته شود؛
-سطوحی که در تماس مکرر با آن هستید را گندزدایی نمایید؛
-افراد بیمار و مشکوک حتما از ماسک استفاده نمایند؛
-سدیسدتم ایمنی خود را با مصدرف میوه و سبزیجات تازه تقویت نمایید؛
-از دست زدن به چشم، بینی و دهان خودداری کنید؛
-به اطرافیان خود آموزش دهید؛


 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید