جایگاه سیب در ایران

سیب در ایران

در استان های آذربایجان غربی،آذربایجان شرقی،خراسان و تهران و اصفهان بیشتراین محصول کشت می شود که اصفهان از نظر سطح زیر کشت و میزان تولید در رتبه پنجم کشور می باشد. حدود ۸-۱۰ در صد سطح زیر کشت تولید سیب مربوط به استان اصفهان است و بنا به آمار نامه سال زراعی۸۰-۸۱ سازمان کشاورزی استان اصفهان از مجموع۵۴۲/۵۸هکتار زیر کشت محصولات دایمی استان۶۹۰/۱۷هکتار آن به سیب درختی اختصاص دارد و لازم به ذکر است که سمیرم با ۹۰۰/۱۵هتکار باغ به عنوان قطب تولید سیب درختی استان محسوب می شود.

جایگاه ایران در تولید سیب درختی در جهان

کل تولید سیب درختی جهان در سال 1995 حدود 49.7 میلیون تن بوده که 58.2 درصد آن در 10 کشور تولید کننده اصلی محصولات باغی و مابقی در سایر کشورهای جهان تولید گردیده است . بالاترین میزان تولید سیب درختی به ترتیب متعلق به چین (14 میلیون تن) ، آمریکا (5 میلیون تن ) و فرانسه (2.56 میلیون تن) می باشد . ایران ششمین کشور تولید کننده سیب در جهان محسوب می شود. میزان تولید این محصول در کشور در سال 1374 (1995 میلادی ) حدود 2 میلیون تن بوده است که 4 درصد کل تولید سیب در جهان را تشکیل می دهد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی میوه، معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی در گردهمایی مشترک وزیر جهاد کشاورزی و معاونان وزارتخانه با رؤسای سازمان‌های جهاد کشاورزی استان‌ها  با اشاره به اصلاح آمار در سری زمانی 1387 تا 1392 خورشیدی اعلام نمود که بر اساس آمار جدید، سطح زیر کشت محصولات باغی در سال 1387 دو میلیون و 258 هزار و 200 هکتار بوده که در سال 1392 به دو میلیون و 548 هزار و 563 هکتار رسیده است.

در سال ۱۳۹۲، سیب، ۱۹ درصد تولیدات باغی کشور را به خود اختصاص داده است. استان آذربایجان غربی با تولید ۱۴ درصد، آذربایجان شرقی ۲۶ درصد و تهران ۱۱ درصد در مجموع بیش از نیمی از محصول سیب کشور را تولید کرده‌اند. این درصد نسبت به سال قبل ۲ درصد کاهش را نشان می‌دهد؛ که کاهش تولید سیب در استان‌های پُرتولید آذربایجان شرقی، زنجان و فارس است. در سال ۱۳۹۱، سه استان آذربایجان غربی با تولید ۲۳ درصد، آذربایجان شرقی ۱۳٫۸ درصد و فارس ۱۳ درصد، به ترتیب رتبه اول تا سوم تولید سیب را در کشور داشته‌اند. همچنین نقشه ی تولید شهرستانی محصول در سال ۱۳۹۱ نشان می‌دهد که شهرستان‌های ارومیه، سمیرم، دماوند و سلماس در تولیدکننده‌های اصلی سیب در کشور بوده‌اند. مقایسهی میزان تولید سیب در کشور با تولید سیب تولیدکنندگان عمدهی جهان در سال ۲۰۱۴ میلادی (۱۳۹۲)، نشان می‌دهد که ایران با تولید ۳٬۰۵۰ هزارتن سیب در سال ۱۳۹۲، پس از چین، اتحادیه اروپا و آمریکا و در مقام چهارم تولید جهان قرار دارد. سهم ایران از تولید جهانی محصول ۴٫۳ درصد است.

سیب، براساس آخرین آمار وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۳۹۲، مهم‌ترین تولید باغی این کشور است. بر پایه این گزارش، میزان تولید سیب، از ۲٬۸۵۴ هزارتن در سال ۱۳۸۸ به ۳٬۰۵۰ هزارتن در سال ۱۳۹۲ رسیده، که رشد سالانه ۱٫۷ درصد را نشان می‌دهد. در این سال‌ها تولید سیب، در بین دیگر محصولات باغی همواره رتبهی نخست را داشته است.

 

جایگاه صادراتی سیب درختی ایران در جهان

 صادرات کالا مبین توان و امکانات تولید یک کشور در راستای تامین نیاز جهانی و تمهید لازم ارز برای تامین واردات در پیکره اقتصاد کلان یک کشور محسوب می شود. توسعه صادرات غیر نفتی متکی به ذخائر نفتی ایران با گسترش صادرات بخش های دیگر اقتصادی چون بخش های دیگر اقتصادی چون بخش کشاورزی امکان پذیر می باشد(1986) . یکی از محصولات مطرحی باغی در بازار جهانی سیب درختی می باشد . ایران با صادرات 566066 تن محصولات باغی رتبه پانزدهم را بین 231 کشور جهان دارا بوده و در حال حاضر با صادرات 317890 تن انواع سیب درختی در بین صادر کنندگان سیب رتبه ششم را دارا می باشد .جایگاه فعلی کشور در بازارهای صادراتی ، به رغم واقع بودن کشور در منطقه خشک و بیابانی جهان و به رغم آنکه عامل آب در نظام کشاورزی کنونی عامل محدود کننده به شمار می آید ، نمایانگر ظرفیت های بالقوه ای است که میتوان آن را بر مبنای راهبرد توسعه صادرات غیر نفتی و از طریق بهره گیری از مزیت های نسبی تولید محصولات کشاورزی توسعه بخشید ، اگر چه آمارهای موجود بازگوی مجموعه ظرفیتهای بالفعل صادراتی کشور نیست ، اما همین ارقام موید آن است که در صورت بکارگیری سیاست های تجاری مناسب تر،امکانات چشمگیری برای کسب درآمدهای ارزی بیشتر ، از طریق افزایش صادرات محصولات کشاورزی بویژه سیب درختی در کشور وجود دارد.


اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید