سبد خرید شما خالی است
ازدیاد جنسی و غیرجنسی صنوبر
درختان صنوبر
صنوبر ها درختان پهن برگ، دوپایه و خزان کننده هستند. هر درخت صنوبر از جنس نر یا ماده است. درختان صنوبر با توجه به خصوصیات و صفات مشترک بین آنها،در شش بخش جداگانه دستهبندی شدند، گل های صنوبر سنبله مانند است که به آن که به آن شاتون می گویند. سنبل نرصنوبر قرمز و سنبل ماده آن سبز رنگ است. میوه آن کپسول گفته می شود که با دو تا چهار شکاف باز میشود. بذرهای صنوبر بسیار ریز هستند و کرک های پنبه و شی دارند که انتقال آنها را تا فاصله های دور توسط باد ممکن میسازد. برگهای صنوبرها قلبی شکل با کناره های دندانه دار هستند و دمبرگ بلندی دارند. آن ها پس از باز شدن کامل سنبله های نر و ماده در روی درختان ظاهر می شوند. درختان صنوبر وقتی به بلوغ جنسی می رسند، به طور طبیعی با درختان صنوبر هم بخشی خود آمیزش پذیرند. بذر صنوبر ها از صفات والدین خویش برخوردارند و تحت تأثیر صفات ژنتیکی آنها قرار دارند. این ویژگی آن ها را به شدت اصلاح پذیر نموده است. آمیزش طبیعی و مصنوعی صنوبرها باعث به وجود آمدن ارقام زیادی از صنوبرهای دورگه شده است. آنها با اهداف از پیش تعیین شده اصلاح گردیدند و به فراوانی در توسعه صنوبر کاری استفاده می شوند.
ازدیاد درختان صنوبر
صنوبر ها همانند سایر گیاهان به دو روش جنسی(بذر کاری) و غیر جنسی (کاشت اندامهای گیاهی) زیاد میشوند.
الف)ازدیاد جنسی صنوبرها، بارعایت موارد زیر به آسانی انجام می شود:
1) شاخه صنوبر حامل کپسول های بذر صنوبر را که در حال باز شدن است با قیچی باغبانی از شاخه درختان صنوبر جدا کنید و در بطری محتوی آب قرار دهید.
2) ته ظرف شیشه ای مانند پتریدیش و غیره را که درب شیشه ای داشته باشند و نور از آنها عبور کند و مقدار کمی آب بریزید.
3) بذر صنوبر را بلافاصله پس از جدا کردن از کرک های متصل به آن، در ظرف شیشه ای یاد شده در معرض نور(خورشید) قرار دهید.
4) در صورت سالم بودن بذر و پایداری قوه نامیه آن، کمتر از نصف روز پوسته بذر شکافته شده و جوانه برگی بسیار ریزوبه رنگ سبزنمایان می شود؛ بذرهای صنوبر اگر پس از رسیدن بلافاصله کاشته نشوند در شرایطی معمولی به سرعت قوه نامیه خویش را از دست می دهند، قوه نامیه آنها پس از رسیدن،بیش از ۹۵ درصد است.
5) پس از یک هفته نهال بسیار کوچک صنوبر که دارای دو برگ به همراه ریشه بلندی است رشد می کند.
6) نهال ها قابل انتقال به خاک هستند،آنها را با ابزار مناسب به بستر کاشت خاکی انتقال دهید.
ب)ازدیاد غیر جنسی صنوبرها:
به شیوه ازدیاد با قلمه و ریز ازدیادی(کشت بافت)گفته می شود رایجترین شیوه ازدیاد صنوبرها به روش کاشت قلمه است.در صنوبرها از اندام ساقه و ریشه قلمه تهیه و کاشته می شود. کاشت قلمه ریشه در صنوبر ها به غیر از اهداف پژوهشی چندان شناخته شده نیست.همچنین تکثیر ریز ازدیادی صنوبر ها به غیر از کشورهای پیشرفته مقرون به صرفه نیست.مرسوم ترین و اقتصادی ترین روش ازدیاد صنوبرها تهیه قلمه از ساقه و کاشت آن است.
جهت مشاهده فایل روش تهیه قلمه صنوبرکلیک کنید.
شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید