کاشت سورگوم

 

زمان و طریقه کشت:


جهت کاشت سورگوم علوفه ای فاکتورهای زیر باید رعایت گردد.
فاکتورهای لازم برای کشت سورگوم علوفه ای( موسسه تحقیقات، اصلاح و تهیه نهال و بذر)

 

تاریخ کاشت

فاصله

ردیف ها( Cm)

عمق کاشت

بذر( Cm)

میزان بذر

تراکم کاشت

درجه حرارت خاک 16 درجه سانتیگراد یا درجه حرارت هوا20-17 درجه سانتیگراد

 

75-45

 

5-3

کشت آبی=20-15Kg/h

دیم=12Kg/h

(بارندگی600-500mmو پراکندگی مطوب

 

240 تا 200 هزار در هکتار













تاخیر در کاشت سبب کاهش وزن خشک گیاه می گردد، زیرا به این گیاه اجازه را نمی دهد که به حداکثر رشد خود جهت چین برداری بیش از رسیدن به سرمابرسد. به همین دلیل تنظیم زمان دقیق کاشت برای هیبریدها یل واریته های مختلف سورگوم براساس طول دوره رشد ضروری به نظر میرسد.
در محلهایی که از نظر رطوبتی در وضعیت مناسبی بسر میبرند فاصله ی ردیفها به 20 تا 30 سانتیمتر کاهش می یابد. این عمل سبب افزایش بیومس( وزن توده زنده) می گردد( بویژه در صورتیکه چین برداری جهت تهیه علوفه یا سیلو بکار رود).
زمان تقریبی کاشت این گیاه در مناطق مختلف طبق جدول زیر است.
زمان کش سورگوم علوفه ای باتوجه به شرایط مختلف آب و هوایی( موسسه تحقیقات و اصلاح و تهیه نهال و بذر)

 

شرایط آب و هوایی

زمان کاشت

خیلی گرم

اسفند

گرم

فروردین

معتدل

اردیبهشت

سرد

خرداد

 








 

آبیاری:

اصولا سورگوم به کم آبی مقاوم بوده ولی لازم است در شرایطی که این محصول بصورت آبی کشت میشود در روزهای اولیه کاشت آبیاری ها در فاصله کوتاهتری صورت گیرد(4 تا 5 روز) تا محصول بطور یکنواخت سبز شود. ولی بعد از گذشت این مرحله آبیاری ها هر 7 اتا 10 روز بسته به نقاط مختلف آب و هوایی منطقه صورت میگیرد.
 

کوددهی:

نیاز کودی این گیاه شبیه به ذرت است. اگرچه سورگوم در جذب فسفر و پتاس موثرتر از ذرت غمل میکند. هرگونه نیاز کودی باید براساس آزمون خاک صورت گیرد. این گیاه به کمبود آهن حساس بوده و گفته میشود احتمالا به کمبود گوگرد و منکنزنیز حساسیت نشان می دهد. عناصر میکرو باید بصورت محلول پاشی برگی در 3 تا 5 هفته پس از جوانه زدن براساس آزمون بافت گیاه بکار برده شود.
نیتروژن ضروری ترین عنصر جهت تولید اپتیمم سورگوم است. کاربرد تقسیطی کود نیتروژن علاوه بر تامین بهتر عناصر غذایی سبب کاهش مشکلات ضد تغذیه ای( نجمع نیترات و اسیدپروسیک) در گیاه می گردد. در صورتیکه نیتروژن زیادی بکار برده شود و یا گیاه با خشکی مواجه گردد احتمال تجمع نیترات در گیاه وجود دارد. جهت به حداقل رساندن تجمع نیترات، کاربرد نیتروژن باید براساس آزمون خاک صورت گیرد.
 درصورتی که موادآلی خاک زیاد باشد مصرف کود نیتروژن کاهش می یابد. در خاک های سبک نیمی از نیتروژن را در زمان کاشت و باقیمانده را حدودا یک ماه بعد از جوانه زدن بکار ببرید.
در شرایطی که سورگوم به صورت ردیفی کشت می شود کود ازته را می توان به صورت سرک در زمانی که ارتفاع گیاه 20 تا 40 سانتیمتر است ، بکار برد. در مجموع سورگوم برای تولید مناسب به سطوح بالایی از کود ازته نیاز دارد.
بذر سورگوم حساسبه سوختگی ناشی از کود است. بنابراین کود باید 5 سانتیمتر کنار و یا زیر بذر قرار گیرد.



 

آفات و بیماری ها:

با توجه به اینکه این گیاه به مصرف خوراک دام میرسد کاربرد علف کش بعد از رویش توصیه نمیشود. حتی المقدور در مراحل اتدایی رشد از کولیتواتور استفاده گردد.
آفات مهم این گیاه کرم طوقه بر(اگروتیس)، کرم ساقه خوار ذرت (سزامیا) و نیز کرم برگ خوار بوده که برای اولی می توان از حشره کش سوین استفاده نمود ولی به طور کل انجام مبارزات زراعی ازقبیل رعایت تاریخ کاشت، شخم پاییزه و جمع آوری بقایای گیاهی بدلیل غیر اقتصادی بودن مبارزه وعدم تاثیر آن روی شیر و گوشت توصیه می شود. از بیماری های مهم این گیاه می توان به پوسیدگی طوقه، لکه برگی( سرکوسپورا)و نیز بلکه قهوه ای برگ و ساقه سورگوم( هلمینتوسپوریوم) اشاره نمود که میتوان با رعایت اصول کاشت و داشت و بکار بردن رقمهای مناسب هر منطقه از آن در امان بود.

 

برداشت سورگوم:

سورگوم به انواع مختلف از جمله چرای مستقیم، استفاده بصورت سیلویی، و نیزعلوفه خشک و تر مورد استفاده قرار میگیرد. ارقام یادشده جهت چرای مستقیم بعد از رسیدن به ارتفاع یک متری مورد استفاده قرار می گیرد و در صورت مصرف در خارج مزرعه ( بصورت ترو خشک) در ارتفاع 1.5 متری استفاده میگردد. ارتفاع محل برشاز سطح زمین حدود 15 ساتیمتر است.
سورگوم علوفه ای در صورتی بعنوان علوفه خشک و سیلویی چین برداری میشود که ساقه های چوبی و ضخیم نداشته باشد. در این حالت زمانی که گیاه به ارتفاع90تا100 سانتیمتری میرسد و در مورد واریته هایی که جهت تولید دانه کشت می گردد، زمانیکه به مرحله خمیری می رسند  چین برداری باید صورت گیرد. در صورتی که محصول کشت شده جهت تولید علوفه خشک کشت شود باید از واریته های دارای ساقه های نرم و نازک استفاده گردد. 
تحقیقات نشان داده برداشت سورگوم در اواسط تااواخر مرحله خمیری دانه سبب عملکرد سیلویی بااترشده و در این مرحله عناصر غذایی گیاه در سطح بالاتری قرار دارد.
توصیه می شود بعداز برداشت هر چین مقدار 100 کیلوگرم اوره و نیز آبیاری جهت سرعت بخشیدن به رشد مجدد علوفه و بالا بردن کیفیت آن به صورت سرک داده شود.
امروزه از ماشین های ویژه ای که جهت برداشت علوفه طراحی شده استفاده میگردد. از جمله این ماشینها میتوان به چاپر های خورشیدی اشاره نمود.

                        

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط عاطفه پورحسن
عاطفه پورحسن

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید