مدیریت آفات انباری درسیلوها و انبارهای گندم

 

مدیریت آفات انباری در سیلوها و انبارهای گندم

1- مرحله پیش از ورود محصول به انبار

الف) نظافت و بهداشت انبار:

هنگام ذخیره­ سازی گندم ­های جدید، هرگز نباید آن­ها را با گندم­های مانده از سال پیش در یک مکان نگهداری کرد زیرا دانه ­های سال­های پیش و بقایای آن­ها یکی از مهم­ترین کانون­های آلودگی حشرات هستند و آغاز آلودگی در انبار می­تواند از این کانون­ها باشد. در این حالت باید محصول سال­های پیش به طور کامل از انبار یا سیلو خارج و بقایای آن نیز به طور کامل جارو شده و از بین برده شوند. همه نقاط انبار یا سیلو به ویژه شکاف­ها، پشت دیوارهای انبار، بین دیوارها و محوطه­ی اطراف به شعاع سه متر و همینطور دیگر جاها و تغییراتی که احتمال وجود بقایای گندم در آنجا وجود دارد بایستی نظافت شود.
 

ب) کاربرد آفت­کش­ های مناسب:


پس از پایان عملیات نظافت، آفت­زدایی و سمپاشی با یک ترکیب مناسب ضروری است. به این منظور باید همه سطوح درونی انبار یا سیلو و همینطور درها، پنجره ­ها، زیرسقف و دیگر نقاط محلول­پاشی شوند. عملیات محلول­پاشی باید برای سطوح بیرونی دیوار انبار و یا بدنه سیلو تا ارتفاع پنج متری از سطح زمین صورت گیرد. سموم مجاز در کشور که قابل استفاده برای این مرحله هستند در جدول (11) هستند.

جدول 11- سموم مجاز

 سموم توصیه شده

فرمولاسیون

میزان مصرف

پریمیفوس متیل

EC50%

2 گرم ماده خالص در متر مربع

مالاتیون

EC57%

2 گرم ماده خالص در متر مربع

اسپینوساد

SC24%

2 گرم ماده خالص در متر مربع

پودر سیلیس (درای اساید)

P80%

1 تا 2 در هر هزار به صورت پودرپاشی  انبار خالی

 

 

 

 

 

 

 

لازم به یادآوری است که ترکیبات بالا برای محلول­پاشی در انبارهای خالی توصیه شده­اند و عملیات محلول­پاشی باید دست کم 10 تا 15 روز پیش از ورود محصول جدید به انبار انجام شود. توصیه می­شود علف­های هرز و گیاهان خودرو که در حاشیه ساختمان انبار یا سیلو وجود دارند با علف­کش مناسب از بین برده شوند.

2- مرحله ورود محصول به انبار

در هنگام ورود محصول به انبار نیز می­توان گندم را با برخی از ترکیبات مخلوط و آن­ها را در برابر حمله­ی آفات انباری مصون نگه داشت. البته با توجه به قوانین موجود در کشور، این حالت در مورد گندم­هایی است که مصرف خوراکی انسانی نداشته و برای مصارف خوراک دام و بذر برای کاشت در سال بعد نگهداری می­شوند. در این حالت می­توان از ترکیبات زیر استفاده کرد.

- پودر سیلیس با نام تجاری درای اساید به میزان 1 تا 2 در هزار به صورت اختلاط با بذر

- خاک دیاتومه با نام تجاری Detia DE به میزان 5/1 گرم در هزار به صورت اختلاط با بذر

به این منظور می­توان هنگام ورود بذر به انبار، به صورت خودکار میزان مورد نظر از ترکیب را بروی تسمه نقاله دارای گندم اضافه کرد.

 

3- مرحله پس از ورود محصول به انبار

هنگام انبار داری گندم و از هنگامی که دمای محیط به بالاتر از 13 درجه سلسیوس می­رسد، بازدید و نمونه برداری از گندم باید به طور منظم و در هر دوهفته یکبار انجام گیرد. در این نمونه برداری­ها توجه به مراحل زیستی آفات انباری از جمله لاروهایی که از درون دانه­ها تغذیه می­کنند ضروری است. با گرم­تر شدن هوا، بازدیدها و نمونه برداری­های پیوسته باید به طور هفتگی انجام شود.

در هنگام آلودگی گندم به آفت و یا به منظور جلو گیری از آلودگی­ گندم­های انباری به آفت می­توان از ترکیبات حشره کش تدخینی (سموم گازی) استفاده کرد. ترکیبات گازی مناسب فسفید آلومینیوم و فسفید منیزیوم می­باشند. در جدول (12) مدت زمان مناسب برای تدخین (فومیگاسیون) برپایه دمای محیط نوشته شده است.

 

جدول 12- غلظت و مدت زمان مناسب برای استفاده از فسفید آلومینیوم و فسفید منیزیم برای کنترل آفات انباری گندم

فسفید آلومینیوم

دما (درجه سلسیوس)

 

فرمولاسیون

 

 

Tablet

Pellet

Bag/Bag Blanket

زیر5

ممنوعیت تدخین

ممنوعیت تدخین

ممنوعیت تدخین

5 تا 11

10 روز

8 روز

14 روز

11 تا 15

5 روز

4 روز

7 روز

16 تا 25

4 روز

3 روز

4 روز

بالاتر از 25

3 روز

3 روز

3 روز

فسفید منیزیم

دما (درجه سلسیوس)

 

فرمولاسیون

 

 

Tablet

Pellet

Plate and Strip

زیر5

دست کم 15 روز

دست کم 15 روز

دست کم 15 روز

5 تا 12

4 روز

4 روز

4 روز

12 تا 20

4 روز

3 روز

3 روز

بالاتر از 20

4 روز

3 روز

3 روز

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

گاز فسفین به میزان سه تا پنج گرم (از هر سه گرم فسفید آلومینیوم و یا فسفید منیزیم جامد یک گرم گاز فسفین تولید  می­ شود) در هر مترمکعب فضای بسته و یا سه تا پنج گرم گاز فسفین به ازاء هرتن از محصول به صورت ضد عفونی زیر پوشش پلاستیکی استفاده شود.

 

بیشتر بخوانید: کاشت گندم در شرایط کم آبیاری

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

آموزش های مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید