خشکسالی در پرورش دام سبک

مصاحبه با آقای مهندس اشکان فر معاون مدیریت امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی

 

مواردی که در مصاحبه با آقای مهندس اشکان فر معاون مدیریت امور دام مورد بررسی قرار گرفت به شرح زیر است:

خشکسالی در پرورش دام سبک

تعریف خشکسالی:

-عموما خشکسالی به مدت زمان  طولانی که بارش سالانه کمتر از 75% میانگین باشد اطلاق می شود.

- بعبارت دیگر خشکسالی یک رویداد اقلیمی است که خصوصیات آن بستگی به مدت و استمرار و شدت و وسعت منطقه تحت تاثیر و تسلط آن دارد که می تواند کوتاه و ککمتر زیانبخش یا طویل المدت، شدید و کشنده باشد.

خشکسالی پدیده ای است که به صورت نامرئی و خیلی آرام و بدون سروصدا و هیاهو خود را نشان می دهد و به همین دلیل به آن بلای خزنده هم گفته می شود.

اثرات مخرب خشکسالی:

-اثرات مخرب بر روی خاک.

-اثرات مخرب بر روی مرتع.

-اثرات مخری بر دام: خشکسالی همواره یک خسارت برای صنعت دام بویژه برای دامدارانی که در دوره تر سالی پیش بینی لازم را انجام ندهند خواهد بود. ( انعطاف پذیری در مدیریت برای بقا لازم است).

- اثرات مخرب بر روی منابع آب.

- اثرات مخرب بر مسائل اقتصادی و اجتماعی.

+ خشکسالی بزرگ ترین تهدید آینده حرفه گوسفندداری است. افت وزن دام ها، افت تولیدات دامی از قبیل شیر، پشم و ... کاهش دام های مولد و در نهایت تلفات دام ها در نتیجه بروز بیماری از عمده ترین عوارض خشکسالی در دام ها به شمار می رود.

در شرایط خشکسالی، استرس ناشی از کمبود آب در دسترس، افزایش تراکم دام در اطراف مخازن و منابع آبی مثل چشمه ها و چاه های آب، افزایش ذرات در هوا، کمبود خوراک دام به دلیل فقر مراتع و تغذیه دام ها از ریشه گیاهان سمی موجب تضعیف قوای جسمانی و ضعف سیستم ایمنی بدن دام ها می شودکه زمینه بروز تلفات و ضرر و زیان فراوان در گله ها می شود.

از آنجا که خشکسالی اثر مستقیم بر مراتع طبیعی دارد بنابرای تاثیرش بر دامداری سنتی که از مراتع و بویژه مراتع بهاره و تابستانی تغذیه میکنند نیز بیشتر است تا بردامداری صنعتی، هرچند بر اثر خشکسالی امکان کشت و تهیه علوفه مورد نیاز برای دامداری صنعتی نیز با مسائل و مشکلات مواجه خواهد شد.

اگر خریداری قصد نگهداری از این نوع دام ها را به عنوان دام داشتی یا پروار داشته باشد اغلب ضرر می کند زیرا این گونه دام ها معمولا هر چقدر خوراک مصرف کنند افزایش وزن نخواهند داشت.( در اصطلاح دامداران دچار بیاری لک افتادن جگر دام بر اثر تشنگی شده است)، از این رو یکی دیگر از زیان ها و عواقب نامطلوب خشکسالی علاوه بر نابود کردن علوفه یا کاهش میزان تولید آن، هدر رفتن علوفه است ( دام، علوفه می خورد ولی چاق نمی شود و یا متناسب با مصرف علوفه چاق نمی شود).

بخش دیگری از مصاحبه : اهمیت مدیریت تولیدمثل گوسفند و تاثیر آن در اقتصاد دامداران

اشتراک گذاری این پست:
ارسال شده توسط سیده زهرا رضوی
سیده زهرا رضوی

ویدیوهای مشابه:

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید