سبد خرید شما خالی است
برنامه زمان بندی و عملیاتی کشت بابونه،آویشن و گل گاوزبان
برنامه زمان بندی و عملیاتی کسب و کار
کشت ارگانیک بابونه، آویشن و گل گاوزبان مطابق با استانداردهای روز دنیا به روش اصولی به دست دانش آموختگان کشاورزی صورت می پذیرد. مراحل اجرایی تولید تابع جدول زمان بندی زیر می باشد.
بیشتر بخوانید: بذرگیری گیاهان دارویی
فرآيند تولید
مواد اولیه مورد نیاز (بذر بابونه و گاو زبان و نشاء آویشن) از مرکز تحقیقات کشاورزي استان اصفهان و پژوهشکده گياهان دارويي تأمين ميشود و در تأمين نيروي کار مورد نياز براي مزرعه از افراد بومي منطقه استفاده مي شود.
بررسی گياهان قبلی در تناوب
قبل از ایجاد سیستم تولید، بررسی گیاهان کشت شده قبلی در زمین مورد نظر حائز اهمیت است و پس از این کار، امکان تهیه برنامه تناوب وجود خواهد داشت. توجه به خصوصیات اللوپاتیک گیاهان، علف های هرز غالب در آن ها، بیماری های مشترک با گیاهان بعدی، شیوع آفات، میزان ورود عناصر غذایی و مواد آلی به خاک یا خروج عناصر غذایی در خاک از موارد مهم مورد بررسی در این باره خواهد بود. در برنامه فعلی، از گیاه لوبیا در تناوب استفاده شده است که علاوه بر امکان تثبیت نیتروژن و کاهش آلودگی سیستم و افزودن بقایای گیاهی با نسبت کم، در کنترل بیماری نماتد ریشه نیز مؤثر خواهد بود.
مديريت های اعمال شده قبلی
این موضوع نیز قبل از شروع به کار، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. نوع و میزان مواد شیمیایی و سموم مورد استفاده در دوره های قبلی بر امکان استقرار سیستم تولید ارگانیک و طول مدت دوره ی گذار مؤثر خواهد بود. همان طور که در بخش توضیحات تکمیلی سیستم تولید ارگانیک بیان شد، دوره ی گذار مدت زمانی است که از شروع به استقرار سیستم تولید ارگانیک تا استقرار کامل آن به طول می انجامد. در طی این دوره، سیستم به سمت خودکفایی حرکت کرده و نیازهای سیستم عمدتاً از داخل سیستم تأمین می شود و همچنین پاک سازی نیز درون سیستم صورت می گیرد.
بنابراین، هر چه میزان مواد شیمیایی مصنوعی و سموم مصرفی بیشتر باشد، پاک سازی آن ها مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید و همین موضوع هزینه های استقرار سیستم تولید ارگانیک را افزایش می دهد. چه بسا به سبب این مسئله در مواردی امکان استقرار سیستم ارگانیک امکان پذیر نباشد.
خاک ورزی حفاظتی
تمام شبکه های غذایی خشکی ها، وابسته به خاک و مواد در حال تجزیه آن هستند؛ به عبارت دیگر میکرو اقلیم خاک بر تمام واکنش های تغذیه ای خشکی تأثیرگذار است. کوچکترین آسیب به خاک از طریق کاربرد ماشین آلات، مصرف نهاده های شیمیایی و عوامل دیگر که به تضعیف و نابودی میکروارگانیسم های خاکزی یا کارکرد آنها منجر شود، تأثیر قابل ملاحظه ای بر کل اکوسیستم های زراعی خواهد داشت. به همین دلیل در کشاورزی پایدار، سلامت خاک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. خاک مطلوب، خاکی است که ضمن نگهداری و استقرار فیزیکی گیاه، امکان رشد و نمو و بروز کارکردهای لازم جهت حداکثر تولید را در دراز مدت (تولید پایدار) فراهم سازد.
معایب خاکورزی مرسوم بر اثر استفاده از گاوآهن برگردان دار شامل کلوخه ای شدن خاک، نیاز به وقت و انرژی زیاد، هزینه زیاد، تخریب ستاختمان خاک، مصرف زیاد آب، فرسایش بادی و آبی، کاهش مواد آلی خاک، ایجاد لایه سخت در کفه شخم، حرکت رطوبت از عمق به سطح و تجمع املاح، افزایش تجزیه و تحلیل مواد آلی و آزاد شدن ازت میباشد که مشکلات متعددی را در اکوسیستم ایجاد می نماید. از این رو، در سیستم تولید ارگانیک استفاده از روش های خاکورزی جایگزین (حفاظتی) از اهمیت زیادی برخوردار است.
مزایای خاکورزی حفاظتی عبارتند از: کاهش شیب جریان حرکت رطوبت از عمق به سطح خاک، جلوگیری از هدر رفتن آب توسط علف های هرز، جلوگیری از سله بستن سطح خاک، افزایش تخلخل های درشت و متوسط به میزان 42 % به سبب کاهش شدت عملیات کشاورزی، افزایش خاکدانه های درشت، افزایش ذخیره آب به دلیل وجود بقایا در سطح خاک و کاهش تبخیر، افزایش حاصل خیزی خاک از طریق فعالیت میکروارگانیسم های مفید خاک، کاهش تبخیر سطحی خاک به علت عدم تماس هوای خشک با سطح خاک و تابش خورشید به سطح آن، کاهش وقت و هزینه به دلیل عدم استفاده یا استفاده محدود از ادوات، افزایش ماده آلی خاک، بهبود چرخه عناصر غذایی ( و در نتیجه کاهش نیاز به کود شیمیایی) و بهبود ساختمان خاک و کاهش فرسایش.
در این بسته کارآفرینی از سیستم های خاکورزی حداقل (با حفظ حدود 30 درصد از بقایای گیاهی در سطح خاک) و به کمک گاوآهن قلمی و چیزل استفاده خواهد شد تا از مزایای متعدد این سیستم خاکورزی استفاده بهینه به عمل آید.
خاک
تهویه خاک، نقش عمده ای در افزایش عملکرد این گیاهان دارد و این موضوع به ساختمان خاک مربوط میباشد که لزوم افزایش ماده آلی خاک برای کشت این گیاهان را روشن میسازد. خاک های با پی اچ معادل 5 تا 8 برای کشت این گیاهان مناسب اند. این گیاهان شرایط خشکی و شوری خاک را تحمل میکنند . در این بین تحمل بابونه و گاوزبان به شوری خاک بیشتر است.
نور
بابونه گیاهی فتوبلاست بوده و برای جوانه زنی نیاز به نور دارد، از این رو، باید کشت آن به طور سطحی انجام گیرد. در طول رویش و به ویژه در دوره غنچه دهی تا گلدهی به نور کافی نیاز دارد. درصورت وجود سایه در این دوره ماده مؤثر گیاه نیز کاهش خواهد یافت. آویشن و گل گاوزبان نیز مانند بابونه چون تولید گل میکنند، در طول دوره رشد زایشی به نور کافی نیاز خواهند داشت و وجود نور مناسب در افزایش عملکرد کمی و کیفی آنها مؤثر خواهد بود. ولی برای جوانه زنی بذور گاوزبان نیازی به نور نخواهند داشت.
در تحقیقی به منظور بررسی سطوح نوری بر میزان استان ، گیاه آویشن تحت شدت های مختلف نوری (سایه، ابری، 15، 27، 45، 100 درصد نور کامل) قرار داده شد و مشخص شد که بیشترین غلظت استان و میزان تیمول موجود در اسانس در نور کامل خورشید به دست می آید. طول برگ و تراکم با کاهش سطوح نوری کاهش می یابد.
دما و رطوبت
این گیاهان برای رشد و نمو مناسب در طول دوره رشد اصلی خود به دمای روزانه بین 30-20 درجه سانتی گراد نیاز دارند. هر چه منطقه تولید از این شرایط دمایی فاصله بگیرد کاهش کمی و کیفی در عملکرد مشاهده خواهد شد
منبع:کتاب بسته کارآفرینی تولید گیاهان دارویی-اویشن،بابونه و گل گاوزبان
بیشتر بخوانید: کاشت گیاهان دارویی در گلخانه
شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید