پیشگیری از کرونا در مراکز جهاد کشاورزی

ویژه کارشناسان ترویج، مروجان مسول پهنه های کشاورزی و مراکز جهاد کشاورزی

از دی ماه سال 1398 ، دنیا با بحران حاد شیوع بیماری ویروسی کرونا (کوید 19 )مواجه است. این ویروس ابتدا از کشور چین شروع شد و به سرعت در اقصا نقاط جهان گسترش یافت. با رعایت تدابیر بهداشتی ویژه در کشور چین روند شیوع بیماری تا حدود زیادی کنترل شدهاست، که این امر گویای اثربخشی تلاش ها و اقدامات بهداشتی برای مهار این بیماری است. این بیماری در سطح کشور ما نیز همانند بسیاری دیگر از کشورها شایع شده است. جهادگران عرصه سلامت کشور در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تمام توان مشغول ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم هستند. تلاشهای زیادی برای یافتن واکسن یا داروی درمان این بیماری در سطح کشور و دنیا در جریان است، با این حال بهترین راه، پیشگیری از شیوع و ابتلاء به این بیماری است. بیشک برای جلوگیری از انتشار و پیشگیری از ابتلا به این بیماری، همه ما مسئول هستیم. نه تنها پزشکان، پرستاران، کارشناسان بهداشت و مسئولان مرتبط، بلکه دیگر اقشار مردم، تک به تک، باید مشارکت فعال داشته باشند. کارشناسان و مروجان کشاورزی، کشاورزان، زنان و جوانان روستایی و عشایری نیز باید به نوبه خود در این زمینه مشارکت فعال داشته باشند. حفظ سلامت جامعه روستایی و عشایری از یک سو و نقش آفرینی فعالین بخش کشاورزی در فرآیند زنجیره تولید و فرآوری محصولات غذایی و تأمین امنیت غذایی کشور گویای اهمیت بالای توجه به سلامت در مناطق روستایی و عشایری است.

در این راستا، مجموعه ای از توصیه ها برای آگاه سازی کارشناسان، مروجان، کشاورزان و جوامع روستایی و عشایری به وسیله مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی، در دست تهیه و تدوین است که انشاالله مرحله به مرحله به نحو مقتضی وعمدتا از طریق تالار ترویج دانش و فنون کشاورزی (www.agrilib.ir) و پیام رسان ملی آموزش و ترویج کشاورزی (پات) و سایر ابزارهای ارتباطی ارسال خواهد شد.

توصیه های کلی برای مشارکت در پیشگیری از شیوع بیماری کرونا

1) شبکه سازی و بهره گیری از مشارکت جمعی (مسئولیت عمومی برای جلوگیری از انتشار بیماری)

از ظرفیت شبکه عاملین ترویج از قبیل مددکاران ترویجی، تسهیل گران زن روستایی، اعضای شوراهای روستا، دهیاران، تحصیل کردگان روستاها، صندوق های خرد، تعاونی ها، رهبران محلی و دیگر افراد با نفوذ روستا برای مشارکت فعال در امر آگاهی بخشی و اطلاع رسانی عمومی در خصوص خطر بیماری کرونا و لزوم رعایت اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از شیوع این بیماری خطرناک برنامه ریزی شود. با توجه به اهمیت پرهیز از برگزاری نشستها واجتماعات برای کنترل شیوع بیماری، ضروری است عمدتا از ظرفیت شبکه عاملین ترویج در فضای مجازی برای آگاهی بخشی عمومی در خصوص ضرورت رعایت اقدامات بهداشتی پیشگیرانه مطابق با دستورالعمل های وزارت بهداشت در سطح روستاهای تحت پوشش استفاده نمایید. بر این اساس باید با مشارکت جدی در امر آگاهی بخشی عمومی برای پیشگیری از شیوع این بیماری زمینه فراغت بیشتر پرسنل بهداشتی و درمانی را برای درمان افراد مبتلا فراهم آورد.

# با هم کرونا را شکست می دهیم

2) اهمیت اقدامات پیشگیرانه

در خصوص بیماری های ویروسی اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از انتشار عمومی یا اپیدمی بسیار مهم و راه گشاست. قطع زنجیره انتقال مهمترین عامل و موثرترین روش برای کنترل این ویروس است.

3) لزوم توجه کامل به توصیه های بهداشتی

برای مشارکت در برنامه های بهداشتی پیشگیرانه در منطقه با عوامل و مسئولان مراکز بهداشت و خانه های بهداشت روستایی همکاری و هماهنگی لازم به عمل آید تا ضمن توجه به دستورالعمل های مربوطه از ظرفیت ها و امکانات در اختیار به نحو مقتضی برای پیشگیری از شیوع بیماری در منطقه بهره برداری مناسب به عمل آید.

4) رعایت اقدامات بهداشتی در مراکز جهاد کشاورز

ی

با توجه به مراجعات عمومی کشاورزان به مراکز جهاد کشاورزی به خصوص در اوایل فصل بهار برای تهیه حواله کود و سم و پیگیری سایر امور، ضروت دارد در سطح مراکز جهاد کشاورزی اقدامات بهداشتی لازم برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا مد نظر قرار گیرد. به طور ویژه کارشناسان مروج مسئول پهنه به عنوان کارشناسان خط مقدم ارتباط با کشاورزان می بایست حداکثر توجه در رعایت اقدامات بهداشتی را مد نظر داشته باشند، تا ضمن حفظ سلامت خود، الگوی عینی رعایت الزامات بهداشتی برای جامعه روستایی و عشایری باشند. استفاده از مواد ضدعفونی کننده مناسب، ماسک و دستکش برای رعایت بهداشت فردی و جلوگیری از انتشار ویروس کرونا ضروری است.

5) توجه به شرایط خاص روستاها و مناطق عشایری

اید توجه داشت که شرایط روستاها و مناطق عشایری با شهرها متفاوت است. از این رو در پیشگیری از شیوع این بیماری در این مناطق توجه به شرایط و اقتضائات جامعه روستایی و عشایری ضروری است.

* توصیه های بهداشتی و اقدامات پیشگیرانه میبایست متناسب با شرایط هر منطقه به جامعه روستایی و عشایری ارائه شود.

* دسترسی جامعه روستایی و عشایری نسبت به جامعه شهری به خدمات بهداشتی و درمانی محدودتر است، این امر ضرورت اقدامات پیشگیرانه را بیش از پیش روشن میسازد.

* با توجه به احتمال انتقال مکانیکی ویروس کرونا از انواع دام و سایر حیوانات به انسان، بنابراین رعایت کامل اصول بهداشتی در مواجهه با هر نوع حیوانی ضروری است.

*با توجه به استفاده کشاورزان و روستاییان از ابزار و ادوات کاری متنوع، برای کنترل شیوع این بیماری ویروسی ضروری است در هر مورد برای انجام اقدامات بهداشتی متناسب، آگاهی لازم داده شود.

* توصیه اکید در پیشگیری از شیوع بیماری کرونا ماندن افراد در خانه است. خروج کشاورزان و روستاییان از خانه برای انجام فعالیتهای بسیار ضروری می بایست با رعایت کامل نکات بهداشتی توصیه شده و پرهیز از تجمع افراد صورت گیرد.

6) استفاده از فضای مجازی برای اطلاع رسانی و ارتباطات

* ارتباطات چهره به چهره به حداقل برسد.

* از رسانه های جمعی، شبکه های اجتماعی، تلفن و از این قبیل به نحو مقتضی برای اطلاع رسانی و پیشبرد امور استفاده شود.

7) توجه به حفظ سلامت روانی جامعه

* ایجاد روحیه مناسب توام با هوشیاری در مردم در کنار اقدامات بهداشتی و پیشگیرانه اهمیت دارد.

* اخبار را از مراجع معتبر از جمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی استان، مراکز بهداشت شهرستان ها و صدا و سیما پیگیری نمایید.

8) هماهنگی اداری لازم

* برای پیشبرد امور مربوطه با مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی استان و ادارات ترویج شهرستان هماهنگی لازم به عمل آید.

* از برگزاری دوره ها، کارگاهها و گردهمایی های ترویجی تا رفع خطر شیوع بیماری کرونا خودداری شود.

*توصیه های لازم برای مشارکت در پیشگیری از شیوع بیماری کرونا در قالب پیام و توصیه نامه از سوی مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی ارسال خواهد شد.

منابع: سازمان جهاد کشاورزی

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید