رفتارهای تغذیه ای آبزیان

ماهی ها جانوران خونسردی هستند که شدت متابولیسم و سوخت و ساز بدن آنها بستگی کامل به درجه حرارت محیط آنها دارد. هرچه درجه حرارت آب (در حد تحمل زیستی ماهی) بیشتر باشد، تنفس سریع تر بوده و هضم غذا و پس دادن مازاد آن به سرعت انجام می گیرد. البته گونه های مختلف ماهی، افزایش درجه حرارت آب را تا حد مشخصی می توانند تحمل كنند و اگر دمای آب از حد تحمل زیستی ماهی افزایش یابد. برعکس، تنفس و تغذیه آنها کند و مختل شده و ممکن است باعث مرگ و میر آنها گردد. هرچه درجه حرارت آب کمتر شود، به همان نسبت جذب غذا توسط ماهی کاهش می یابد.
اشتهای ماهی تحت تأثیر عوامل متابولیکی، هورمونی و فیزیولوژیکی است. شرایط خاص به وجود آمده در دوره پرورش مانند گل آلودگی، دست کاری، رقم بندی و مواردی از این قبیل که باعث بروز استرس در آبزیان می شوند نیز می توانند بر اشتهای ماهی به صورت کوتاه مدت یا بلند مدت تأثیرگذار باشند. شاخص هایی مانند پرشدگی معده و میزان خالی بودن لوله گوارش نیز در این خصوص اهمیت دارند. به نظر می رسد میزان اشتهای آزاد ماهیان وابستگی بیشتری به طول روز و میزان نور در مقایسه با سایر شرایط محیطی مانند درجه حرارت آب داشته باشد. با این وجود، برخی از عوامل دیگر مانند ویژگی های بینایی، چشایی و بویایی نیز نقش مهمی در تغذیه ماهی دارند.




ماهی های زینتی که در دمای 25 درجه سانتی گراد ولع خاصی نسبت به مصرف غذا دارند، در دمای 22 درجه سانتی گراد دارای اشتهای نسبتاً خوبی بوده ولی در دمای 19 درجه سانتی گراد علاقه ای به مصرف غذا نشان نمی دهند. در دمای 27 درجه سانتی گراد نیز اشتها کمتر خواهد شد. علت اصلی کاهش اشتها، افت اکسیژنمحلول در آب در دماهای بالاتر می باشد.
ترکیب بندی و تعیین بافت غذا از جمله مهم ترین اقداماتی است که امکان تطابق جیره غذایی را با رفتارتغذیه ای ماهی، ممکن می سازد. در طی دوره رشد بین اندازه غذا و اندازه دهان ماهی ارتباط نزدیک وجوددارد. به طور معمول دهانه ورودی برابر یك چهارم طول بدن ماهی است. بنابراین قطر پلت غذا باید برابر یك پنجاه ام طول ماهی باشد؛ به عنوان مثال اگر طول بدن یك ماهی 10 سانتی متر باشد اندازه پلت مناسب برای آن برابر است با 10 ضرب در یك پنجاه ام، كه برابر با 2 میلی متر می شود یا اگر طول ماهی برابر با 30 سانتی متر باشد اندازه پلت غذا برابر با 6 میلی مترخواهد بود. در ماهی های گوشت خوار نیز اندازه و نوع طعمه(آرتمیا) باید متناسب با اندازه دهان ماهی باشد.

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید