اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی در مصرف سبزیجات، میوه ها و سایر محصولات کشاورزی

پیام ترویجی:

ویروس کرونا به عنوان عامل بیماری تنفسی و مرگ ومیر درانسان با قدرت انتقال بسیار بالا در سطح جهان و ایران شیوع پیدا کرده است. براساس توصیه سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مصرف سبزیجات تازه و محصولات کشاورزی حاوی ویتامین سی از جمله انواع میوه به ویژه مرکبات برای حفاظت از ابتلا به ویروس کرونا توصیه شده است. لذا مهمترین اقدام در پیشگیری از ابتلا به این ویروس، مصرف مناسبی از گروه میوه و سبزی برای تقویت سیستم ایمنی بدن است. با انجام راهکارهای تغذیه ای مناسب و با تقویت سیستم ایمنی میتوان تا حدود زیادی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد. کمبود ویتامین ها، مانند سی، آ، دی، ای منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به بیماری های تنفسی و کرونا را افزایش میدهد.

ما ضروری است نکات مهم در مصرف میوه و سبزی از جمله رعایت مراحل سه گانه سالمسازی شامل 1 )پاکسازی، 2 )انگل زدایی و3)گندزدایی توسط مصرف کنندگان به منظور جلوگیری از احتمال آلودگی با این ویروس انجام گیرد. مصرفکنندگان ضمن ارتقای آگاهی و رعایت اصول عمومی مربوط به پیشگیری از این بیماری، باید با اقدامات تخصصی مرتبط با پیشگیری ویروس کرونا در هنگام مصرف محصولات کشاورزی آشنا باشند تا با رعایت آنها، نقش مهمی را در حفظ سلامتی و شکست ویروس کرونا ایفا کنند.

ویروس کرونا و بیماری کووید19 چیست ؟

- این ویروس جزو خانواده بزرگی به نام (کرونا ویروسها) است. سرماخوردگی هم جزء همین ویروسها است. در حال حاضر باعث ایجاد بحران در دنیا شده است. ویروس کرونای جدید عامل بیماری نوپدیدی است که توسط سازمان بهداشت جهانی کووید۱۹ نام گذاری شده است.

-در حال حاضر طبق اطلاعات موجود دوره نهفتگی بیماری )زمانی که شخص برای اولین بار در مواجهه با ویروس قرارمیگیرد تا زمانی که علائم بیماری ظاهر شود) حدود14روز اعلام شده است. علایم این بیماری مثل سایر بیماری های تنفسی شامل تب، لرز، عطسه، سرفه های خشک و تنگی نفس است. در افراد دارای نقص ایمنی مانند بیماران دیابتی، دیالیزی و افراد دارای بیماری های خود ایمن میتواند خطرناک باشد.

-از طریق تماس نزدیک فرد مبتلا، مانند لمس دست یا دست دادن، یا انتشار قطرات دهان و بینی یا چشم در هنگام عطسه یا سرفه، دست زدن به اشیا یا سطوحی که ویروس روی آنها قرار دارد، ویروس به دیگران منتقل میشود. سپس فرد با دست زدن به دهان، بینی یا چشمها قبل از شستن دستها، ویروس را به بدن منتقل میکند.

 

مصرف مناسب میوه و سبزی، یکی از مهمترین راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا (کووید19 )

-در حال حاضر هيچگونه واکسن يا درمان ضد ويروس خاص براي اين بیماری در دسترس نمیباشد. مهمترین راه های پیشگیری، تغذیه مناسب، رعایت بهداشت فردی و در خانه ماندن و قرنطينه افرادي است که آلوده شده اند. عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا دارد.

-شانس ابتلا به این بیماری در صورت داشتن بیماری های زمینه ای، سوءتغذیه و نداشتن تغذیه صحیح افزایش مییابد. با مصرف روزانه منابع غذایی حاوی انواع ویتامین ها و مواد معدنی ضروری و آنتی اکسیدان مانند انواع میوه (پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و غیره( و انواع سبزی و صیفی )کلم، گل کلم، شلغم، فلفل سبز و فلفل دلمه ایی) میتوان سیستم دفاعی و ایمنی بدن را برای مقابله با این ویروس مهیا ساخت.

-مصرف روزانه یک عدد پرتقال یا دو عدد نارنگی ویتامین سی مورد نیاز روزانه بدن را تأمین میکند. هویج و کدوحلوایی و سبزیهای سبز تیره مثل اسفناج، برگ چغندر و برگ های تیره رنگ کاهو هم از منابع خوب ویتامین (A )هستند. بطورکلی به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری و تقویت سیستم ایمنی بدن مصرف روزانه سه واحد از گروه سبزیها (بجز سبزیهای نشاسته ایی) و حداقل دو واحد میوه توصیه میشود.

-براساس اعلام نظر متخصصین علوم تغذیه، ویتامین(E) هم آنتی اکسیدانی قوی بودهو در جوانه ها و سبزیجات برگ سبز وجود دارد. سلنیوم نیز با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا در تقویت سیستم ایمنی مؤثر بوده و در مواد غذایی مانند ماهی، بادام هندی، تخمه آفتابگردان و سبوس گندم یافت میشود.

-بر این اساس مصرف روزانه حداقل پنج واحد میوه و سبزی و محصولات کشاورزی به شرح ذیل نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله طبیعی و پیشگیری از شیوع بیماری کرونا دارد:

-هر روز سبزی یا سالاد همراه با آب لیموترش یا آب نارنج تازه استفاده کنید

-از هویج، کدوحلوایی، شلغم و لبو در غذاهای روزانه استفاده شود.

-مصرف پیاز خام به دلیل داشتن ویتامین سی همراه با غذا توصیه میشود

-ز جوانه ها گندم، ماش و شبدر در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید

-از میوه های حاوی آنتی اکسیدان فصل مثل انار، پرتقال های تو سرخ، گریپ فروت و از این قبیل استفاده کنید.

-روزانه از جوشانده آویشن و پونه کوهی برای تقویت سیستم ایمنی استفاده کنید.

-چای سبز و قهوه نیز به دلیل داشتن مقادیر مناسبی از آنتیاکسیدان ها در حد یک فنجان در روز توسط متخصصان علوم تغذیه توصیه شده است.

-مغزها مانند گردو، پسته، بادام نیز به دلیل دارا بودن مقادیر خوبی از آهن و روی نقش مهمی در انجام واکنش ها و عملکردهای ایمنی در بدن دارند و توصیه میشود که حداقل یک واحد به طور روزانه مصرف شوند. ترکیب شیر، موز یا خرما و خشکبار مانند گردو و بادام به همراه جو دوسر یک میان وعده پر کالری و تقویت کننده سیستم ایمنی است.

-مصرف مناسب گوشت و پروتئین ضامن سلامتی و ایمنی در بدن است. استفاده از منابع پروتئین در غذای روزانه مثل حبوبات ، انواع گوشت، لبنیات و تخم مرغ حائز اهمیت است.

-در کنار این گروه های غذایی، مصرف مناسب آب و مایعات حداقل 8 تا 10لیوان در طول روز و به طور مستمر باعث دفع بهتر ویروس های احتمالی از دستگاه گوارش میشود.

-در صورتی که علائم سرماخوردگی دارید، از غذاهای آبکی مثل سوپو آش همراه با آب لیموی تازه و مایعات گرم استفاده کنید.

-از مصرف سوسیس و کالباس و سایر فست فودها و غذاهای چرب و سنگین اجتناب شود.

نکات بهداشتی که درهنگام تهیه و مصرف میوه و سبزی باید رعایت شود:

-براساس اعلام نظر متخصصین زیست شناسی، ویروس کرونا قادر نیست روی گیاهان و محصولات کشاورزی استقرار یافته و بیماری ایجادکند.

-انسان به عنوان عامل اصلی انتقال ویروس در زنجیره تولید، عرضه و مصرف محصولات کشاورزی نقش اساسی دارد. همه گیری این ویروس به خاطر انتقال انسان به انسان بوده است.

-ضروری است مجموعه اقدامات بهداشتی در طی این زنجیره به ویژه توسط مصرف کنندگان محصولات کشاورزی صورت گیرد تا منجر به قطع زنجیره انتقال ویروس شود. لذا مصرفکنندگان محصولات کشاورزی باید نکات ذیل را برای مبارزه با گسترش بیماری رعایت کنند:

توصیه 1 )در مصرف سبزیجات و میوه، مراحل سالم سازی را شامل پاک سازی، انگل زدایی و گندزدایی انجام دهند. پس از هر مرحله با آب سالم شستشو داده و سپس مصرف نمایند.

توصیه 2 )میوه ها و سبزیجات مصرفی در معرض هوا و تماس با افراد و سطوح مختلف هستند و امکان آلوده شدن به ویروس کرونا را در هر مرحله دارند. توصیه اکید است تا سبزیجات به صورت پخته مصرفشوند و در این شرایط از مصرف محصولات کشاورزی، سبزیجات و محصولات دامی خام و نیم پز خودداری شود.

توصیه 3 )ضروری است محصولات کشاورزی به صورت بسته بندی های ایمن و استاندارد تهیه و عرضه شده و مصرف کنندگان تا حد امکان از محصولات بسته بندی شده استفاده کنند.

توصیه 4)هنگام خرید و یا آماده کردن، پاک کردن و شستشوی میوه و سبزیجات، از دستکش استفاده شود.

توصیه 5 )بعداز شستو و آماده کردن میوه و سبزی در منزل همه سطوح و ابزار استفاده شده مانند چاقو و ظروف میبایست بعد از اتمام کار ضدعفونی شوند. در این رابطه از ضدعفونی کننده های مجازو به میزان توصیه شده استفاده شود. میتوان از سفید کننده های  رایج به نسبت 1 به 99محلول رقیق شده استفاده کرد.

توصیه 6 )میادین میوه و تره بار و محل عرضه محصولات کشاورزی از این ویروس در امان نیستند ولازم است به جهت آن که مستقیما با سلامت مردم در ارتباطند نکات بهداشتی رعایت شود.

توصیه7 )بزرگترین دشمن ویروس کرونا آب و انواع شوینده ها است. پس همواره دستان خود را بشویید یا اگر دستانتان به ظاهر آلوده نیست، آنها را با ژلهای حاوی الکل تمیز کنید. هنگام سرفه و عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج بپوشانید و بلافاصله  دستمال را در سطل زباله بیندازید. دستان خود را با آب و صابون یا ژل های بر پایه الکل تمیز کنید. دست بسیاری از سطوح آلوده به ویروس را لمس میکند. اگر با دستان آلوده به چشم، بینی یا دهان دست بزنید، ویروس را از سطوح به بدن خود انتقال میدهید.

توصیه 8 )تاکید می شود در این وضعیت بحرانی، هرگز از سبزیجات خام استفاده نشود. مگر آنهایی که قابل پوست گیری مانند خیار و هویج بوده که در این صورت باید حتما با استفاده از ضدعفونی کننده های مجاز یا مایع ظرفشویی آنها را خوب شستشو داده و سپس مصرف کرد. با اینکه مایع ظرفشویی برای شستشوی سبزیجات توصیه نمیشود، اما در حال حاضر آسانترین گزینه برای تمیز کردن آنهاست. آغشته کردن یک قطره مایع ظرفشویی با پارچه نرم، ابرو پنبه و سپس آبکشی کامل توصیه میشود. میوه و سبزیجاتی را انتخاب کنید که ظاهری سالم و بدون پوسیدگی داشته باشند.

توصیه 9 )از ظروف و کیسه های نو، سالم و تمیز برای حمل و بسته بندی محصولات استفاده شود. پس از ورود به منزل کیسه های میوه و سبزی را در جایی مخصوص و دور از دسترس کودکان قرار دهید. این کیسه ها تماسی با سایر وسایل منزل نیز نداشته باشند. پس از آنکه دستهایتان را به خوبی شستید، ظروف مخصوص حاوی مواد ضدعفونی کننده را درون سینک ظرفشویی قرارداده و میوه و سبزی را داخل آن بریزید. با گذشت زمان لازم بر حسب نوع ماده ضدعفونی کننده، میوه و سبزی را به خوبی آبکشی کرده و در سبد مخصوص قرار دهید. با اتمام عملیات ضدعفونی کردن میوه و سبزی، کیسه های پلاستیکی را دور انداخته و سینک و محل قرار دادن کیسه های خرید را شسته یا ضد عفونی کنید.

توصیه 10 )به هیچ عنوان میوه و سبزی شسته نشده را درون یخچال قرار ندهید. در صورتی که پس از شست وشو آنها را خرد کردید در ظرفی درب بسته در یخچال بگذارید. با اتمام کار دستگیره درب یخچال را ضد عفونی کنید. به یاد داشته باشید مصرف میوه و سبزی خام در بیرون از منزل در این روزها به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

توصیه 11 )از خرید خشکبار فله ای خودداری کنید. محصولات بسته بندی شده را تهیه نمایید. میتوانید قبل از مصرف نیز برای اطمینان خاطر بیشتر از حرارت دهی روی گاز یا فر یا قرار دادن در مایکرو ویو استفاده کنید.

 

منبع: سازمان جهادکشاورزی

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید