اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی برای شالیکاران

کرونا (کووید19 )چیست و چه چیزی باعث آن می شود؟

کووید19 یکی از انواع ویروس های کروناست. این ویروس در انسان ایجاد بیماری میکند و ویروس میتواند از انسانی به انسان های دیگر سرایت کند. افراد بسیاری به بیماری کرونا مبتلا شده اند. این بیماری تاکنون موجب مرگ هزاران نفر شده است.

علایم بیماری ویروسی کرونا

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، شایع ترین علامتهای این بیماری تب، خستگی و سرفه های خشک است. برخی بیماران ممکن است دچار دردهای ضعیف تا شدید عضلانی و سردرد، گلودرد معمولا شدت بالایی ندارند و به تدریج یا اسهال شوند. این علائم  معمولا آغازمی شوند. ویروس ممکن است به بعضی افراد سرایت کند، بی آنکه هیچ علامتی داشته باشد یا سبب بیماری شود. تقریبا از هر 6 بیمار 1نفر ناخوشی شدیدی را تجربه میکند و دچار تنگی نفس میشود. افراد مسن و کسانی که بیماری زمینه ای مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی، بیماری کلیوی، کبد یا دیابت دارند بیشتر در معرض خطرات نوع شدید بیماری هستند. کسانی که تب، سرفه و تنگی نفس را تجربه میکنند باید به پزشک مراجعه کنند.

توصیه های کلی در رابطه با اقدامات بهداشتی برای پیشگیری از شیوع بیماری کرونا

موثرترین راه جلوگیری از شیوع این بیماری، با توجه به نظرات متخصصین اهل فن عدم حضور در اجتماعات و جلوگیری از ایاب و ذهاب غیرضروری است. انتظار می رود رعایت موارد فنی ذیل، سبب پیشگیری از گسترش بیشتر این بیماری شده و میزان آسیب وارده به بخش کشاورزی را کاهش دهد:

- جلوگیری از انتشار ویروس عامل این بیماری، نیازمند عزم جمعی است. بنابراین، همه ما مسئول هستیم و باید در زمینه جلوگیری از انتشار این بیماری مشارکت فعال داشته باشیم.

- ( قطع زنجیره انتقال) مؤثرترین راهکار برای کنترل بیماری کروناست. به این معنی که با رعایت دقیق ملاحظات بهداشتی، ویروس کرونا را از فرد بیمار آلوده دریافت نکنیم و از سوی دیگر آن را به دیگران منتقل کنیم.

- ضمن رعایت بهداشت فردی به طور دقیق به دستورالعمل هاو توصیه های بهداشتی عمل کنید.

- از خوردن و آشامیدن در مزرعه بدون دسترسی به آب و مواد شوینده خودداری کنید.

- همراه داشتن آب و صابون برای شستشوی دست ها به هنگام استراحت یا صرف غذا در مزرعه ضروری است.

- در مزرعه به هیچ عنوان از لیوان و ظرف مشترک برای شرب و خوردن غذا استفاده نکنید.

- لباس کار خود را از سایر لباس ها جدا کرده و در مزرعه فضای مناسبی برای تعویض لباس کار در نظر بگیرید.

- لباس و وسایل مورد استفاده خود را در معرض نور خورشید به دلیل خاصیت میکروب کشی آن قرار دهید.

- حین کار در مزرعه از ماسک، دستکش و کفش یا چکمه مناسب استفاده کنید.

- لباس کار، چکمه و وسایل مربوط به محل کار خود را به داخل خانه نبرید.

در ارتباط با کارگران مزارع شالیکاری، چه اقدامات پیشگیرانه ای را باید اتخاذ کرد؟

- از به کارگیری کارگران متفرقه و غیربومی برای نشاکاری و سایر عملیات کشاورزی خودداری کنید.

- با توجه به ضرورت عدم تبادل کارگر در بین استانها یا حتی شهرستانها و روستاهای همجوار و با اولویت قراردادن استفاده از نیروی کار خانوادگی و هممحله، نسبت به احداث خزانه در چند نوبت طبق تقویم زراعی اعلام شده به جهاد کشاورزی شهرستانها اقدام گردد، تا به دلیل عدم ورود کارگر در اوج زمان نشاکاری، با طولانی کردن دوره نشاء امکان استفاده از نیروی کار خانواده یا کارگرهای محلی و بومی فراهم باشد.

- برنجکاران با مالکیت بالا نیز خزانه گیری خود را متناسب با شرایط جاری به چند مرحله تقسیم نمایند، تا در زمان نشاء با مشکل کارگر مواجه نشوند. استفاده از ماشین های نشاکار در این شرایط ارجحیت دارد.

- برنجکاران از اعضای خانوار خود در امر کشت و کار برنج به خصوص در مرحله نشاکاری استفاده نمایند.

- فاصله ایمنی (حداقل یک و نیم متر) توسط کارگران نشاکار حین کار و استراحت در مزرعه رعایت شود.

اقدامات پیشگیرانه در ارتباط با ادوات و ماشین آلات کشاورزی

- بدون دستکش، عینک و ماسک مناسب از دستزدن به کیسه های کود شیمیایی و بذر، قوطی سم، باز کردن درب مخزن سمپاش و سمپاشی خودداری کنید.

-حتما قبل از استفاده از سمپاس پشتی، محل دسته سمپاش را کاملا ضدعفونی کنید.

- پس از اتمام کار روزانه با استفاده از محلول گندزدای مناسب، تراکتور و سایر ماشین های کشاورزی را از آلودگی احتمالی پاک کنید.

- استفاده از دستکش کار مناسب برای کار با ماشین آلات کشاورزی یا حین تنظیم ادوات ضروری است.

- بعد از هر مرحله سرویس و نگهداری ماشین آلات، دستها را با آب و صابون بشویید.

- از به تاخیر انداختن عملیات آماده سازی مزارع شالیکاری برای جلوگیری از ترافیک کاری در روزهای آخر خودداری شود.

- قبل و بعد از استفاده از ابزاری همچون بیل، داس، ماشین آلات و ادوات کشاورزی، همچنین در هنگام تردد در انبار و دیگر محل ها ، آنها را با مواد گندزدای استاندارد ضدعفونی کنید.

- از استفاده مشترک از ابزار کار یا ادوات و وسایل شخصی خودداری کنید. چنان که حین کار در مزرعه مجبور به استفاده مشترک از یک ابزار هستید، به طور مرتب آن را ضدعفونی کنید.

تهیه محلول گندزدا

- برای تهیه محلول گندزدا میتوانید از محلول رقیق شده وایتکس تجاری (5درصد) به نسبت یک به 99 با آب خنک برای گندزدایی سطوح صاف تمیز شده استفاده کنید. محلول رقیق شده وایتکس فقط به مدت 24ساعت قابلیت گندزدایی دارد. قبل شاز استفاده از محلول گندزدا، سطوح مورد نظر را از آلودگی پاک کنید.

- برای ضدعفونی سطح صاف، زمان الزم برای ضدعفونی حداقل 10دقیقه توصیه میشود. برای ضدعفونی وسایل به صورت غوطه ور در محلول زمان 30دقیقه توصیه میشود.

- محلول ضدعفونی تهیه شده با وایتکس نباید استشمام شود. هنگام تهیه آن باید ماسک بزنید و در جایی که تهویه مناسبی وجود دارد آن را تهیه کنید. این محلول نباید در معرض نور و گرما قرار گیرد. از مخلوط کردن این محلول با سایر مواد شوینده خودداری کنید. ین محلول را دور از دسترس کودکان قرار دهید.

توصیه های مهم در ارتباط با شالیزار

- در این شرایط تا حد ممکن از ماشین کاشت نشاء برای نشاکاری استفاده کنید. کاشت مکانیزه برنج موجب کاهش هزینه تولید و عدم استفاده از کارگرهای نشاکار و افزایش ایمنی و سرعت در انجام کار و خروج هر چه سریعتر از مزرعه میشود.

- با استفاده بیشتر از ظرفیت بانک های نشاء در سطح روستا و توسعه آن، همچنین تشویق و ترغیب کشاورزانی که در پرورش نشاء مکانیزه برنج مهارت دارند، در افزایش سطح کاشت مکانیزه اقدام اساسی صورت پذیرد.

- از دست زدن به صورت حین کار در مزرعه جدا خودداری کنید.

- با توجه به امکان تردد انسان، دام، حیوانات، طیور و پرندگان آلوده و ناقل بیماری در سطح شالیزارها، توصیه های بهداشتی را کاملا رعایت کنید.

- از هر گونه رفت و آمد غیرضروری و تجمع در سطح روستا و مزارع خودداری کنید.

 

منابع : سازمان جهاد کشاورزی

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید