اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی برای تکثیر، عرضه، فروش و نگهداری ماهی قرمز

مقدمه

طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت دام امکان انتقال مکانیکی )از طریق تماس) ویروس کووید 19 از انواع دام و سایر حیوانات به انسان وجوددارد. لذا از تماس مستقیم با انواع حیوانات وحشی و دام های اهلی بدون پوشش مناسب، خودداری شود. در این شرایط تنها راه مقابله با خطرات احتمالی رعایت کامل اصول بهداشتی در مواجهه با هر نوع حیوانی است.

تاکنون هیچ موردی مبنی بر بیماریزا بودن ویروس کرونا در ماهیان گزارش نشده است، اما در برخورد با ماهی نیز باید نکات بهداشتی را رعایت کرد. امکان انتقال مکانیکی ویروس کووید 19 از طریق آب و سطح بدن ماهی به ویژه ماهی قرمز وجود دارد و لازم است توصیه های بهداشتی در مورد آن رعایت شود. این توصیه های بهداشتی صرفا به منظور جلوگیری از مخاطرات بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی است.

-ماهی قرمز از مراکز تولید و عرضه مجاز و دارای گواهی حمل بهداشتی دامپزشکی، تهیه شود.

-ماهی قرمز باید در واحدهای صنفی مجاز و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی عرضه شود. از خرید ماهی از دست فروشان و دوره گردها اکیدا خودداری شود.

-از خرید ماهیان بیمار و بیحال با علائم شنای غیرفعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه روی پوست خودداری شود.

-وسایل و تجهیزات حمل ماهی قبل از بارگیری از مراکز تولید، شستشو و ضدعفونی شود.

-وسایل و تجهیزات نگهداری در محل عرضه ماهی قرمز (به هر دو صورت عمده و خرده فروشی) شستشو و ضدعفونی شوند.

-هر گونه تلفات غیرمعمول در مراکز تولید ماهیان زینتی و قرمز، به شبکه دامپزشکی شهرستان، اطلاع رسانی شود.

-افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی هستند، نباید در چرخه تولید، حمل و فروش ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.

-در هنگام خرید از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل آن پرهیز شود. در صورت تماس با ماهی یا آب حمل و نگهداری، بلافاصله نسبت به شستشوی دست با آب و صابون یا ضدعفونی کننده های مناسب اقدام شود.

-آب حمل و تعویضی ماهی، باید مستقیم در شبکه فاضلاب تخلیه شود. از رهاسازی آب در جوی و معابر عمومی جدا خودداری شود.

-خریدار و فروشنده بایستی از تماس حفاظت نشده با آب و ماهی اجتناب کنند.

-حتی الامکان از ظروف یک بار مصرف یا کیسه های پلاستیکی برای حمل و جابجایی ماهی به منزل استفاده شود. پس از انتقال به منزل، ظروف دور انداخته شوند.

-در هنگام انتقال ماهی به خانه، بلافاصله نسبت به تعویض آب آن اقدام کنید و آب و ظرف حامل ماهی را با رعایت الزامات بهداشتی دور بریزید. برای این منظور کیسه پلاستیکی حمل ماهی در کیسه زباله سربسته قرارگیرد و آب حمل ماهی نیز به طور مستقیم در شبکه فاضلاب تخلیه شود. از استفاده مجدد آن برای آبیاری گلدانها یا ریختن آب حامل ماهی در معابر عمومی اکیدا خوداری شود زیرا میتواند موجب انتقال ویروس شود.

-ماهی قرمز از دسترس کودکان دور نگه داشته شود تا امکان تماس به حداقل برسد.

-بعد از پایان تعطیلات و در صورت عدم تمایل به نگهداری ماهی قرمز از رهاسازی آن در رودخانه ها و منابع آب طبیعی خودداری کنید.

-ماهی های قرمز خود را که مایل به ادامه نگهداری آنها نیستید، به مراکزی که اعلام میشوند تحویل دهید.

-تأکید میشود رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت علاوه بر خطر احتمالی گسترش ویروس کووید 19 مخاطرات محیط زیستی نیز به دنبال دارد.

گونه های ممنوع

-با توجه به این که جانورانی نظیر خزندگان، دوزیستان و حلزون ها میتوانند به عنوان ناقل یا واسط بالقوه انواع عوامل بیماریزا برای انسان باشند، عرضه هر گونه موجود زنده غیر از ماهی قرمز ممنوع است. جا دارد مردم نیز در صورت مشاهده این گونه موارد از خرید آن خودداری کنند.

-با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور، رعایت توصیه های بهداشتی به منظور جلوگیری از مخاطره احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی قرمز را جدی گرفته و به توصیه ها عمل نمایید.

 

منبع: سازمان جهادکشاورزی

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید