اقدامات پیشگیرانه جامعه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی در مقابله با بیماری کرونا

کرونا (کووید19 )چیست و چه چیزی باعث آن می شود؟

سازمان بهداشت جهانی این ویروس را به عنوان nCoV-2019 نام گذاری کرده است، n نشانه جدید بودن و CoVبه معنای ویروس تاجی است. کووید19 یکی از انواع ویروس های کروناست که در انسان ایجاد بیماری می کند و می تواند به سرعت سرایت کند. این بیماری تاکنون موجب مرگ هزاران نفر شده است.

علایم بیماری ویروسی کرونا

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، شایعترین علامت های این بیماری تب، خستگی و سرفه های خشک است. برخی بیماران ممکن است دچار دردهای ضعیف تا شدید عضلانی و سردرد،گلودرد یا اسهال شوند. این علائم معمولا شدت بالایی ندارند وبه تدریج آغاز می شوند. ویروس ممکن است به بعضی افراد سرایت کند، بی آنکه هیچ علامتی داشته باشد یا سبب بیماری خفیف تا شدید شود. دوره نهفتگی ویروس 1 تا 14روز است. تقریبا از هر 6 بیمار، 1نفر ناخوشی شدیدی را تجربه میکند و دچار تنگی نفس میشود. افراد مسن و کسانی که بیماری زمینهای مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی، بیماری کلیوی، کبد یا دیابت دارند بیشتر در معرض خطرات نوع شدید بیماری هستند. کسانی که تب، سرفه و تنگی نفس را تجربه میکنند باید به پزشک مراجعه کنند.

توصیه های کلی

جلوگیری از انتشار ویروس عامل این بیماری، نیازمند عزم جمعی است. همه ما مسئول هستیم و باید در جلوگیری از انتشار این بیماری مشارکت فعال داشته باشیم. (قطع زنجیره انتقال) مؤثرترین راهکار برای کنترل بیماری کروناست. به این معنی که با رعایت دقیق ملاحظات بهداشتی، ویروس کرونا را از فرد بیمار آلوده دریافت نکنیم و از سوی دیگر آن را به دیگران منتقل نکنیم. مؤثرترین راه جلوگیری از شیوع این بیماری، عدم حضور در اجتماعات اجتناب از ایاب و ذهاب غیرضروری است. در صورت الزام به حضور، رعایت فاصله اجتماعی )حداقل 5/1متر) مهم است. میتوان ضمن رعایت بهداشت فردی و بهداشت محیط کار و عمل به دستورالعمل ها و توصیه های بهداشتی عامل پیشگیری از گسترش بیشتر شد. امید است رعایت موارد فنی ذیل توسط پژوهشگران، کارشناسان و کارکنان مؤسسات، پژوهشکده ها مراکز و ایستگاه های تحقیقاتی آموزشی کشاورزی، ضمن حفظ سلامت همکاران ارجمند سبب قطع زنجیره انتقال این بیماری شود.

غربالگری کارکنان

مسئولین واحدهای تحقیقاتی برای حفظ سلامتی کارکنان، آموزش های لازم را طراحی و اجرا کنند. وسایل مورد نیاز از قبیل مواد ضدعفونی و... را تدارک ببینند و نسبت به غربالگری برای همه کارکنان اقدام کنند. به طور خاص گروه های ذیل میبایست مد نظر باشند:

-کارکنانی که در 14 روز گذشته سابقه مسافرت، اقامت یا حضور در مناطق آلوده به ویروس داشته اند.

-کارکنانی که در 14 روز گذشته با افراد مشکوک به این بیماری ارتباط نزدیک داشته اند.

-کارکنانی که یک یا چند علامت بیماری کرونا (تب، خستگی، بیحالی، سرفه خشک و ...) را داشته باشند.

اقدامات بهداشتی در محیط اداری مؤسسات/پژوهشکده ها/ مراکز تحقیقاتی و آموزشی کشاورزی بهداشت فردی

-از دست دادن و روبوسی کردن با همکاران و مراجعان جدا پرهیزکنید.

-از خوردن و آشامیدن در حین کار بدون شستشوی کامل دست ها خودداری کنید.

-وقتی سرفه یا عطسه میکنید بینی و دهانتان را با دستمال کاغذی یا آرنج تا شده خود بپوشانید.

-دستمال کاغذی استفاده شده را در کیسه پلاستیکی گذاشته و به سطل زباله دردار بیندازید.

-در طول روز دست های خود را به صورت مرتب با آب و صابون شستشو دهید و یا با مواد ضدعفونی کننده مجاز، ضدعفونی کنید.

-با دست ضدعفونی نشده به هیچ عنوان صورت و به خصوص چشم و بینی خود را لمس نکنید.

-قبل از آغاز کار و پس از پایان، میز، صندلی، موس کامپیوتر، تلفن، صفحه کلید، خودکار و تمامی وسایل کار خود را با محلول های توصیه شده ضدعفونی نمایید.

-لوازم کار را در حد امکان با هیچ شخصی به اشتراک نگذارید.

-تا حد امکان از لمس اشیا و وسایل مشترک )مانند تلفن( خودداری کنید.

-نوع فعالیت پژوهشگران به نحوی است که نیاز به استفاده از دستکش نیست و کافی است که دست ها به طور مرتب شستشو شوند.

-در صورت نیاز به استفاده از دستکش در زمان کار، قبل و بعد از استفاده از دستکش، دست ها را به مدت 20ثانیه با آب و صابون شستشوداده یا با محلول های ضدعفونی، ویروس زدایی نمایید. استفاده از دستکش جایگزین بهداشت دست ها نمی شود.

-اگر اتاق کارمنفرد دارید و تردد به اتاق شما انجام نمی شود، می توانید از ماسک استفاده نکنید.

-با توجه به امکان تعلیق طولانی مدت ریزقطرات (میکرو دراپلت) ناشی از عطسه، سرفه و حتی گفتگو در محیط بسته اتاق کار، به طور مرتب برای ایجاد تهویه مناسب پنجره های اتاق را باز کنید. باز نمودن حداقل دو پنجره یا در برای برقرار جریان هوای مناسب به خروج ریز قطرات کمک می نماید.

-از تماس با دستگیره در، نرده راه پله و سایر سطوح وسایل عمومی خودداری کنید. در صورت تماس سریعا دستها را بشویید.

-هنگام رد و بدل کردن مدارک و فایل های اداری و پژوهشی، ماسک بزنید و پس از آن دست ها را بشوئید.

-ماسک مورد استفاده توسط افراد بدون علائم بیماری، بعد از استفاده داخل کیسه پلاستیکی گذاشته، درب آن را بسته و طبق دستورات دسته بندی زباله های زیستی عمل شود. در مورد ماسک استفاده شده توسط افراد مشکوک به بیماری مانند زباله های بیمارستانی عمل شود. پس از دور انداختن ماسک ها، باید دست ها شسته شوند.

-در محیط های پژوهشی رسیدگی به بهداشت دست ها کافی است،اگر دست ها مرتب شسته شوند وخصوصاچشم ها، دهان، بینی با دستان آلوده تماس نداشته باشند، نیازی به زدن عینک محافظ نمی باشد.

بهداشت عمومی

-در صورت مشاهده علائم بیماری در مراجعه کنندگان، با رعایت شئونات از حضور آنها در مجموعه جلوگیری و برای مراجعه آنها به مراکز بهداشتی و درمانی راهنمایی لازم صورت گیرد.

-اموراداری و پرسنل خدمات مجموعه پژوهشی، نسبت به ضدعفونی و ویروس زدایی مستمر اماکن و وسایل عمومی، دستگیره در ها، آزمایشگاه ها و... اقدام کنند.

-سرویس های بهداشتی مستمرا شستشو، نظافت و گندزدایی شوند.

-نیروهای خدماتی در هنگام نظافت از ماسک، چکمه و دستکش مناسب استفاده کنند.

-محلول های گندزدا باید روزانه تهیه و استفاده شود (کارایی محلول پس از گذشت 24ساعت کاهش می یابد).

-در محل ورودی مرکز مواد ضدعفونی برای استفاده عمومی مراجعین قراردهید.

-در سرویس های بهداشتی مواد شوینده کافی بگذارید.

-نسبت به نصب پوسترهای مربوطبه پیشگیری از شیوع بیماری کروناو رعایت بهداشت فردی و عمومی در بخشهای مختلف ساختمان مرکز اقدام شود.

-استفاده از کاغذ را به منظور جلوگیری از انتشار احتمالی ویروس به حداقل برسانید و از سیستم اتوماسیون اداری و سامانه های الکترونیکی استفاده کنید.

-تعامل مستمر با مراکز بهداشتی درمانی برای همکاری، دریافت و انتقال اطلاعات و توصیه های لازم صورت پذیرد.

-در نمازخانه از مهر و سجاده شخصی استفاده شود. خانم ها از چادر نماز شخصی استفاده کنند.

-حداقل فاصله مجاز 5/1متری را با سایر همکاران و مراجعه کنندگان رعایت کنید.

-اتاق کار گروهی که در آنجا چند نفر محقق یا تکنسین کار میکنند، مکان عمومی سرپوشیده محسوب می شود، لذا ضروری است از ماسک استفاده نموده، اتاق دارای تهویه مناسب باشد، دستگیره و سایر لوازم مشترک را بصورت مستمر ضدعفونی کنند و بصورت مداوم دستها را شستشو دهند.

-در محیط های کار پژوهشی، تراکم جمعیت کم است، لذا استفاده از ماسک پزشکی یکبار مصرف کفایت میکند. در تراکم جمعیت زیادضروری است از ماسکهای جراحی پزشکی یا ماسکهای محافظ ذرات مطابق با استانداردهای N95/KN95 و بالاتر استفاده شود.

-تا حد ممکن از تجمع پرهیز شود، در صورت نیاز به تجمع، رعایت فاصله 2-1متری ضروری است.

-درمورد جایگزینی جلسات چهره به چهره یا رویدادها، با کنفرانس تلفنی یا رویداد آنلاین تصمیم گیری کنید.

-تا حد ممکن از برگزاری جلسات گروهی پرهیز شود. درصورت نیاز به برگزاری جلسه، اعضاء از ماسک استفاده کنند، اتاق جلسه به نحو مناسب تهویه شود و زمان جلسه کنترل و کاهش یابد.

-از برگزاری دوره های آموزشی حضوری تا رفع خطر شیوع این بیماری خودداری و به جای آن از روش های مجازی استفاده کنید.

-از برگزاری سخنرانی های علمی و دورههای آموزشی حضوری تا رفع خطر شیوع این بیماری خودداری و به جای آن از روش های مجازی استفاده کنید.

-از دورهمی برای صرف غذا و ... اجتناب شود. تا حد امکان هر نفر در میز جداگانه و با وسایل پذیرایی جداگانه به صرف غذا بپردازد.

-چای را صرفا از فلاسک، با استفاده از لیوان های استریل شخصی، قند وکیوم و با پرهیز از مصرف هرگونه تنقلات فله ای، سرو کنید.

-جریان هوا در آسانسورهای کابین دار کم است لذا ضروری است درون آسانسور ماسک زده شود. ممکن است دکمه های آسانسور به ویروس آلوده باشد، هنگام لمس دکمه ها بهتر است از دست استفاده نشود، در صورت استفاده از دست ضمن عدم تماس با صورت، بلافاصله پس از پیاده شدن از آسانسور دست ها را بشورید. تعداد دفعات استفاده از آسانسور را کاهش داده و حتی الامکان از راه پله استفاده شود.

-در زمان شیوع بیماری از سیستم تهویه مرکزی استفاده نشود. در صورت نیاز از پنکه و فن تهویه هوا استفاده شود. لازم است سیستم تهویه هوا ضدعفونی شود. هم زمان پنجره کمی باز باشد تا جریان هوا برقرار شود.

-در زمان شیوع بیماری از سیستم تهویه مرکزی استفاده نشود. در صورت نیاز از پنکه و فن تهویه هوا استفاده شود. لازم است سیستم تهویه هوا ضدعفونی شود. همزمان پنجره کمی باز باشد تا جریان هوا برقرار شود.

اقدمات بهداشتی در بازدیدهای میدانی

-از اعزام پرسنل تحقیقاتی که ممکن است در معرض خطر بیماری حاد باشند (به عنوان مثال کارمندان مسن تر و شرایط خاص مانند دیابت، بیماری های قلبی و ریوی) به مناطقی که ویروس کرونا در آن شیوع یافته خودداری شود.

-سعی کنید مأموریت های اداری را لغوکنید. در صورت ضرورت، در مأموریت های پژوهشی که ضرورت حضور دو یا چند فرد در یک خودرو وجود دارد، قبل از ورود سرنشینان، وسیله نقلیه با استفاده از الکل یا دیگر مواد ضدعفونی کننده حاوی کلر یا پراستیک اسید و غیره ضدعفونی شود، سرنشینان باید ماسک گذاشته، مکالمات را به حداقل ممکن برسانند، به آداب سرفه و عطسه توجه ویژه داشته باشند و پنجره ها را تا حد امکان برای تهویه هوا باز بگذارند. برای هر سرنشین یک بطری کوچک (۱۰۰سیسی( محلول ضد عفونی کننده الکلی برای تسهیل ضدعفونی منظم دست در داخل خودرو تدارک دیده شود.

-محققانی که اخیرا در مناطق با آلودگی بالا بوده اند، باید خود را برای مدت ۱۴روز از نظر علائم بیماری تحت نظر قرار دهند و دو بار در روز دمای بدن خود را اندازه گیری کنند. اگر حتی دچار سرفه خفیف یا تب درجه پایین شوند (یعنی دمای 3/37درجه سانتیگراد یا بیشتر) باید در خانه بمانند و خود را ایزوله کنند. این به معنای جلوگیری از تماس نزدیک )۱ متر یا نزدیکتر) با افراد دیگر، از جمله اعضای خانواده است. همچنین باید با مراکز بهداشتی درمانی تماس بگیرند و جزئیات سفر و علائم اخیر خود را شرح دهند.

-پس از انجام هر ماموریت باید فضای داخل خودرو ضدعفونی شود. در این زمان ضروری است خودرو خالی از سرنشین بوده، درها و پنجره ها باز و هواکش خودرو روشن باشد.

-قبل از ورود به پارکینگ سطح بیرونی خودرو بویژه لاستیک ها ضدعفونی شود.

اقدمات بهداشتی در مزرعه های تحقیقاتی آموزشی

-حین کار در مزرعه از ماسک، دستکش و کفش یا چکمه مناسب استفاده کنید.

-لباس کار خود را از سایر لباس ها جدا کرده و در مزرعه فضای مناسبی برای تعویض لباس کار در نظر بگیرید.

-لباس کار، چکمه و وسایل مربوط به کار خود را در مکان مناسب در ایستگاه تحقیقاتی قرار دهید.

-لباس کار و وسایل مورد استفاده خود را به دلیل خاصیت میکروبکشی، در معرض نور خورشید آن قرار دهید.

-به هنگام تعویض لباس به دلیل احتمال ایجاد ذرات ریز آلوده کننده، از تکاندن البسه خودداری شود.

-لباس، چکمه و وسایل کار را به هیچ عنوان با خود به خانه نبرید.

-در مزرعه به هیچ عنوان از لیوان و ظرف مشترک استفاده نکنید.

-همراه داشتن ماده ضدعفونی ترجیحا ژل ضدعفونی به هنگام کار در مزرعه ضروری است.

اقدامات بهداشتی در آزمایشگاه های تحقیقاتی آموزشی

-آزمایشگاه باید دارای تهویه مناسب باشد، دستگیره و سایر لوازم مشترک، بصورت مستمر ضدعفونی شود. و به طور مداوم دستها را شستشودهید.

-محققان در آزمایشگاه از روپوش، ماسک و دستکش استفاده کنند. در پایان روز شستشوی روپوش با مواد شوینده و آب با درجه حرارت 90-60 توصیه میشود.

-سطوح )مثل میزها، سکوهای آزمایشگاه، قفسه ها و ..(، دستگاه ها )میکروسکوپ، بینوکولر و ...( و لوازم و وسایل )ظروف شیشه ای آزمایشگاه،تلفن و...) باید مرتبا ضدعفونی شوند.

-بر اساس طرح تشخیص و درمان کووید19 ،این ویروس به اشعه ماوراء بنفش و گرما حساس است. 30دقیقه دمای 56درجه سانتیگراد، دی اتیل اتر، الکل اتانول 75درصد، مواد ضدعفونی کننده دارای کلر، پراستیک اسید، محلول ضدعفونی رقیق (1 %)وایتکس و کلروفورم، همگی میتوانند به طور مؤثر ویروس را نابود کنند.

-مواد و وسایل آزمایشگاهی مقاوم به حرارت (مانند وسایل استیل و...)را میتوان با جوشاندن به مدت 15دقیقه یا قراردادن در دستگاه های گرم کن، ضدعفونی کرد.

 

منبع: سازمان جهاد کشاورزی

 

اشتراک گذاری این پست:

آکادمی آموزش کشاورزی یکتابان مرکز تخصصی ارائه آموزش های تخصصی کشاورزی و مشاوره کشاورزی توسط برترین کارشناسان کشاورزی در ایران

ارسال شده توسط کاربر جدید جدید
کاربر جدید جدید

شما اولین نفری باشید که برای این پست ثبت نظر می کنید

برای ثبت نظر ابتدا ثبت نام کنید